SportNews.hr

prava sportska priča

Pitanje za milijun eura: zašto Mamić ne da Peteva?

Novinar Denis Kuljiš je prije desetek godina napisao da su dvije najveće tajne 20. stoljeća bile: tko je ubio Kennedyja i kako je privatiziran Večernji list. U međuvremenu te su tajne gotovo razotkrivene ili su provaljene, pa na red dolaze nove. Moje pitanje za milijuna eura glasi: što je u pozadini tako tvrdokornoga držanja Mamića da ne da otkaz bugarskom treneru Petevu, unatoč neuspjesima u hrvatskom prvenstvu, Kupu i Ligi prvaka. Takvu privilegiju nije imao ni jedan trener Mamićevog doba, nego baš suprotno. Neki su dobivali "nogom u tur" i nakon značajnih uspjeha.

Gledao sam Mamića sinoć u Varaždinu: nije bio miran, a nekoliko minuta prije kraja prvoga poluvremena napustio je svoje mjesto na tribini i nekamo otišao. Poslije utakmice je izjavio: "Ovo ste vidjeli sad i nakad više (mislio je na igru Dinama o.p.), a Petev nije upitan".

Kada su u rano proljeće, nakon Petevljevog potpisa novog trogodišnjega ugovora, otvorila debata o svrsishodnosti takvog poteza Mamića, na stolu se pojavila pretpostavka o nekoj  osobitoj pozadini,a ne o Bugarovoj stvarnoj trenerskoj vrijednosti. Pretpostavljalo se da njegov angažman do 2020. vrijedi možda i milijun eura. Poslije poraza od Hajduka i Slaven Belupa ozbiljno se postavilo pitanje Petevljeve smjene. Kao zapreka pojavila se priča da Petev ne želi raskinuti ugovor, osim pod uvjetom da bude isplaćen kao da je ugovor odradio do kraja. Nisam više siguran. Ne vjerujem da bi Mamić žrtvovao rezultate kluba i razvoj igrača, jer ga ucjenjuje neki Bugar Bit će da je u pozadini i stanovita Mamićeva korist, a nama ostaje da čekamo dan kada će tajna biti provaljena. Kao uostalom i "tajna" privatizacije Večernjeg lista.

Petev se na konferenciji za novinare nadavao nelogičnih izjava, među kojima i ovu:

-Primili smo gol (drugi) kakav ne smiju igrači ove razine.

Svima je jasno da ne smiju, ali tko je za to kriv? Da li trener koji ih treba pripremiti, podučiti i rasporediti, ili su igrači ipak ispod razine da takve situacije rješavaju na dobitni način? Činjenica je da Petev nema trenerski rukopis poput Keka kod kojega se posjed lopte kod igrača mjesri u sekundama, a polu-kontra je ubitačna. Petev nema viziju, on teško prepoznaje igrače, jedva je uočio Morin talenat. Sretan je utoliko ukoliko ima najboljeg igrača Hrvatske lige Soudanija. Petev nema motivacijsku snagu da igrači izađu na teren spremni poginuti. Petev ne zna pružiti nešto svoje, ne zna podučiti igrače nekom posebnom triku, nekoj akciji-finti koja će iznenaditi sve. Dinamo igra prepoznartljivo, sporo i dosadno. S Petevom nema nade.

Ostaje nejasno što zapravo Mamić misli pod konstatacijom: Ovo ste vidjeli sada i nikad više, a Petev nije upitan. Ako sam siguran da s Petevom nema budućnosti, onda Savjetnik mora promijeniti (dovesti) priličan broj novih, boljih igrača koji će pokriti Bugarove slabosti i Dinamu osigurati rezultatske dobiti.

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Tim Kabel
Alpas

PROMO

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
TIM Kabel
Mr. Shine 240 x 400
IRIS fashion
make-up-room