SportNews.hr

prava sportska priča

Sada kada je napokon otkazao Petevu, trebao bi otići i Mamić

Foto: Djuka / Mario Cvitanović pruzeo je Dinamovu klupu

Dugo, gotovo od samoga početka njegova dolaska, ja sam se zalagao da Ivajlo Petev dobije otkaz jer mi je kao dugogodišnjem novinarskom kroničaru Dinama ubrzo postalo jasno da on nema znanja ni snage za vođenje prvoga sastava kluba izuzetno visokih ambicija. Mnogo puta sam pisao o neprepoznatljivom trenerskom rukopisu Bugara i nedovoljnom znanju u odabiru igrača. Sjećamo se, on nije prepoznao Moru i tek ga je prihvatio na pristisak. Primjerice, otjerao je Jonasa, koji sada u Brazilu igra kao violina. Dinamo nije imao nikakvoga stila, njegova je igra bila spora, mlaka i dosadna. Njegove izjave na konferencijama za novinare bile su banalne, blijede i nevjerodostojne. Takav, k tome i svojeglav, nije mogao imati autoriteta pred igračima. Bila je milina gledati osobito Rijeku, Hajduk, pa čak i Osijek koji su imali svoju prepoznatljivost.

Mamić je odlučno odbijao ideju da se u trenucima krize igre i rezultata Petevu uruči otkaz. Bilo je idealnih situacija: primjerice između jesenskoga i proljetnoga dijela prošle sezone ili još bolje na kraju prošle sezone kada je u obje utrke s Rijekom Bugar pao. Da stvar bude gora, s Ptevom je u proljeće produžen ugovor do 2020. godine. Puno sam razmišljao zašto Mamić ne da Peteva. Imao sam različitih ideja i u ni jednu nisam bio do kraja siguran, kao  što nisam ni sada: zašto Petev dobija otkaz tri dana prije početka nove sezone, kada je mnogo prethodnih, povoljnijih povoda propušteno.

Postojala je špekulacija da Bugar neće raskinuti ugovor, ako ne bude isplaćen u punom iznosu do 2020. godine. Možda to sve i nije istina nego je bit u Mamićevom  karakteru. Palo mi je to na pamet prigodom njegove prošlomjesečne konferencije za novinare u hotelu Sheraton, kada je sebe proglasio najsposobnijem i najpametnijm. On Mamić je državi donio milijune eura, a Luku Modrića naučio, ponašanju i načinu jela. To što ga je "svoijim učenjem" učinio nepopuranim i sumnjivim u javnosti Mamića nije briga. Osječki proces je obračun politike s njim i samo što proces nije dobio, a vjerojatno će tako ocijeniti i novu optužnicu koja izgleda strahovito. Dakle, možda je slavoljubni, samoljubni i osvetoljubivi Mamić na prijedloge o smjeni Peteva rezonirao ovako: "Ja sam Bog i ja ću odlučiti kada će Bugar otići. Nije važno dali će to Dinamo nešto i stajati". Tako se izgleda Mamić stalno i ponašao. Prave odgovore će dati rezultati suđenja

Sada ću se malo našaliti i skrenuti u politiku. Kada čitam ili slušam kako Dea Redžić, novinarka Indexa hr. relativizira Mamićevu optužnicu, navodi me na smijeh i jednu usporednicu s dalekom prošlošću. Pojednostavljeno, novinarka tvrdi da su krivi oni koji su u prošlosti Mamiću gledali kroz prste. Nije to netočno. Ali u Srbiji neki povjesničari kažu da  za ratove u Jugoslaviji devedesetih godina nije kriv Milošević, nego četvrti kongres Komunističke partije Jugoslavije 1928. u Dresdenu. Jer je donio odluke o stvaranju nezavisnih država Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i velike Albanije... Kao da se u međuvremenu nije ništa dogodilo.

Posrtanje Dinama počelo je s prvim Mamićevim pritvorom. Mamiću se sužavao manevarski prostor, on je počeo davati sve "jače" i neprihvatljive izjave, postajao je sve inatljiviji i uvjereniji u svoje mesijstvo do krajnje grubosti prema novinarki u Sheratonu "vidi vam se krv u očima". To ne odaje snagu  čovjeka nego bijeg u iracionalna i osvetoljubiva stanja. U pozadini svega je strah od zatvora, gubljenja goleme imovine, nebeskoga standarda, izdržavanja ovisnih o njemu. On je novinarima davao novce, a onda je neke i prozivao. Što je time htio? To nije neka razina.

Dinamo će još neko vrijeme ovako živjeti, a onda će doći kraj Mamiću i društvu. Neće biti previše bolno za Barišića koji će odšetati u zasluženu mirovinu; Svetina će u odvjetnike, Škegri će tata naći posao, ili se već "skućio"...Ali što će biti s klubom? Sjećam se "preokreta" 1972. godine kad su bili smaknuti predsjednik, "proljećar" Božić i tehnomenađer Hofman. Klub se jedva održao na nogama. Preokreti su u Dinamu uvijek donosili mnogo žrtava. Novi su barem godinu dana "cipelarili" stare. Pa i više dok se nisu naučili "delati", što bi rekao Bandić.

Za budućnost Dinama bilo bi najbolje da se Zdravko Mamić povuče. Jer i onako ničija "ne gori do zore", pa neće ni njegova, a društvene štete može imati samo Dinamo. A on je najvažniji.

Dolazak Marija Cvitanovića na godinu dana za trenera možda će biti neki pomak. Posebice, kako kaže, da će "uvesti" prepoznatljivu igru.

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Tim Kabel
Alpas

PROMO

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
TIM Kabel
Mr. Shine 240 x 400
IRIS fashion
make-up-room