SportNews.hr

prava sportska priča

TIM Kabel

Mamić se prostački rastao s novinarima. Nije otrpio pitanje da li mu je žao zbog uvlačenja sina i obitelji u afere. Dugačak autobiografski monolog

"Moja istina - točno u podne", umišljeno je zvučao poziv Zdravka Mamića na konferenciju za novinare. Ta umišljenost je podignuta za stupanj više na samom početku izjavom "moja istina" nije odgovarajući naslov nego je pravilnije "jedina prava istina". Iako je konferencija, zajedno s pitanjima izvjestitelja, trajala oko dva sata, Mamić je potrošio jedan sat da bi sažeo svu povijest, kako je kazao, svoga "47-godišnjeg druženja s Dinamom". Na kraju je sve završilo krahom. Mamić je poručio novinarima: Koji k..ac ste stali mene je..ti". Prije toga "čaščenje" bio je nešto manje prostački: "Ja pričam dva sata, mokar sam kao miš, a vi ništa ne razumijete. Sjedite poput drva na stolicama".
Jednosatni uvod o emotivnim vezama s Dinamom nije bio bez argumenata. U mladosti Mamić je bio odan i požrtvovan i gotovo "lud" za Modrom bojom. Bio je još u socijalizmu i poslovan čovjek i to mu se ne može poreći. Ali su protuslovlja počela kada je u optjecaj ušao novac i do dana današnjeg to klupko nije odmotano.
Osnovno pitanje jest zašto je Mamić zapravo sazvao današnju konferenciju? Prije nego odgovorim na to osvrnuti ću se na dijelove njegovog "povijesnog sažetka" koji ili nisu točni, ili vode u krivom smjeru. Premda to u ukupnosti nije bitno, mene privlači jer sam u to vrijeme bio mlad i djelatan i poznajem neka događanja. Mamić tvrdi da je Bakarić, tadašnji Titov gubernator  Hrvatske u partijske dokumente zapisao da Dinamo nikada ne smije biti prvak. Možemo o Bakariću misliti što hoćemo, ali to nije istina i ne treba povijest izvrgavati takvim falsifikatima. Mamić je dosta vremena potrošio na svoje tumačenje sukobljavanja oko imena Dinama, s pokojnim  prvim hrvatskim Predsjednikm Tuđmanom. Mamić nije shvaćao o čemu se radi. Tuđman jednostavno nije mogao biti Dinamovac. U jesen 1944. kada je kao partizanski major otišao u Beograd Dinamo nije postojao, a kada se početkom šezdesetih vratio u Zagreb bilo je prekasno za ljubav. U međuvremenu je predsjedao nekim drugim. Nije Mamić jedini koji to nije shvaćao. 
Ali to nije osobito važno. Bit je u namjeri Mamića da prizivanjem prošlosti poput izjave "ja sam bio najhrabriji nogometaš u povijesti Dinama", što je potkrijepio fotografijama pionirskih sastava u kojima je igrao. dobije neku vrstu opravdanja. "Ja sam spasio Dinamo i da nije bilo mene Dinama ne bi bilo" uskliknuo je u jednom trenutku kada je objašnjavao svoje posudbe klubu u krizi s početka 2.000. godine.
U nekom trenutku, dok još nije bilo završnoga krešenda, Mamić je kazao:
-U Osijeku su tužitelji neovlašteni i odvjetnik Miljević je zatražio da se postupak odbaci. U tome se slažu mnogi nezavisni konzultanti. Svi svjedoci (82) tužiteljstva svjedočili su u moju korist.
Jedan od razloga za sazivanje konferencije je svakako i nedavni poziv predsjedniku Barišiću u Županijsko Državno odvjetništvo. Mamić je objašnjavao da je klubu posudio 83 milijuna kuna koje su mu vraćene, a da šest milijuna nikada neće moći vratiti jer su posuđena na crno. 
Sve je to jedna velika zavrzlama koju mogu rješavati samo stručnjaci.
U prelaženje s teme na temu Mamić je u jednom trenutku optužio Šimića, Bobana, Prosinečkog, Marića i Bišćana za utaju poreza.
Vrhunac je približio kada je pitanje postavila Dea Redžić izvjestiteljica Indexa. Ona ga je podsjetila da je "poslije deset godina napokon spomenuo i svoga sina Marija" u nekim poslovima s Dinamom na što je on odgovorio da njegov sin ima dvije uspješne tvrtke u Švicarskoj i Bosni i Hercegovini, te da su u Hrvatskoj "na silu" donijeti zakoni protiv njegovog sina.
-Zašto bi Dinamo drugim tvrtkama mogao davati proviziju od deset posto o mojem sinu ne bi?
Potom je nastupio vrhunac koji je završio bezobrazlukom.
Dea Redžić je Mamića pitala je li mu žao obitelji i sina (vjerojatno zbog uvučenosti u sve to o.a.)?
-Mamić je opsovao i zapitao:
-Da li ste vi uopće zaslužili što sam danas izašao pred vas?
Tim Kabel
Alpas

PROMO

TIM Kabel

⚑ Odabrane vijesti!

DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
Petrol d.o.o.
Mr. Shine 240 x 400
IRIS fashion
make-up-room

⚐ Posljednje dodano

>