SportNews.hr

prava sportska priča

Draža nam je zagrebačka gospoština nego emotivna naglost Zdravka Mamića

Nije sasvim jasno zašto je Zdravko Mamić sazvao ovu konferenciju za novinare, jer obračun s Hajdukom u ovom trenutku i nema nekoga smisla, osim ako je to nije bio odgovor na nesudjelovanje splitskoga kluba na dananašnjoj Skupštini HNS-a. 
Mamić je napao poznatog splitskog novinara Zdravka Reića zbog njegovoga protežitranja Hajduka, što je činjenica stara pola stoljeća, osvrnuo se na sociologa Dražena Lalića, podsjetio na Hajdukovog  predsjednika Tita Kirigina koji je kao partizan 1944. u Splitu na teroristički način likvidirao HSS-ovog aktivistu i novinara Vojka Krstulovića (koji nije bio ni fašist, ni nacist ni ustaša), dotaknuo se Ante Jurjevića Baje, partizanskog prvoborca i također predsjednika Hajduka. Začudo nije apostrofirao Juru Bilića koji je kao sekretar zagrebačkog SKOJ-a 1945. sudjelovao u likvidaciji imena klubova Građanski i HAŠK.
Apostrofirao je i Rijeku vezano za Kup utakmicu s Dinamom u srijedu i uzeo u zaštitu Croatiju za onaj poništeni gol Rijeci (Krečak) u prvenstvu 1998/99. Napao je i Hajduk što se diči prvenstvom 1978/79. koje je sud dodijelio Dinamu. U ponečemu je u pravu.
Glavni grijeh Reića je njegova postavka da je politika pomagala Dinamu u osvajanju prvenstva. Tuđman nije pomagao Dinamu jer ga nije prihvaćao. Neprestano je brinuo i o Hajduku, ali tamo su tada na vlasti bili nesposobni. Croatia je bila nepotrebni povijesni incident.
Mamić je, dakle, u pravu kad spominje neka događanja, ali je pitanje kuda će nas to dovesti. Primjerice Hajduk je bio klub NOB-e i na prsima je nosio zvijezdu petokraku i svakako je u Jugoslaviji od toga imao neke koristi, ali je pitanje kakve i kolike. Ne treba sve povezivati s orjunaštvom. Malo se piše o njegovom sudaranju s  Crvenom zvijezdom. Konačno i bijeg Beare nije bio bez ožiljaka. Istina je, tek dolaskom Kirigina Hajduk se potpunosti prestao bojati.
Činjenica je da je Dinamo imao u svojim upravama jače prvoborce. Ni Ante Jurjević Baja, ni Jure Bilić, ni Tito Kirigin nisu intelektualno i po partizanskim zaslugama bili jači od Ivana Šibla, Većeslava Holjevca, Josipa Kolara Mateka i Vladimira Mutaka... predsjednika, gradonačelnika i generala.  A oni su nosili Dinamo.
I tu postoji jedna razlika koju Zdravko Mamić ne shvaća. Mamić otprilike kaže "To su bili dečki s logikom: kaj bu, bu..." To je razlika u mentalitetu, dragi Mamiću. Više volim zagrebačku gospoštinu, pa makar ona bila "kaj bu, bu..." nego naglost i nekontroliranu emociju Zdravka Mamića. Nikada Dinamo nije bio tako uspješan kao u vrijeme vladavine Mamićeve naglosti, ali meni je ipak draža naša zagrebačka gospoština. Mi moramo iti svojim putem, rekao bi pokojni predsjednik Vid Ročić.
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Tim Kabel
Alpas

PROMO

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila

⚑ Odabrane vijesti!

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
Petrol d.o.o.
Mr. Shine 240 x 400
IRIS fashion
make-up-room

⚐ Posljednje dodano

>