SportNews.hr

prava sportska priča

TIM Kabel

Trener Hajduka Kopić oprašta nedopustive pogreške svojih igrača i okreće se prema sucima što je klasični čin samozavaravanja. Dinamo vješaju na stup srama zbog dugogodišnje Mamićeve bahatosti i to će klub pratiti čak i kad "gazda" ode

Foto: Djuka / KopićFoto: Djuka / Kopić
Nije teško shvatiti poziciju trenera Hajduka Željka Kopića. U atmosferu i kojoj se živi u klubu i oko njega izgubiti od Dinama u finalu Kupa je ravno katastrofi. Pa je Kopić prihvatio model populizima i visokoga stupnja emotivne lakomislenosti da bi možda sačuvao svoju trenersku glavu u sveopćoj poplavi traženja uzroka poraza na pogrešnoj strani. 
Hajduk je ponajprije izgubio zbog katastrofalne pogreške Savvasa i nedopustivih promašaja Caktaša. Pogreške sudaca - ako ih je i bilo - spadaju u kategoriju previda kakvih ima svakodnevno i na najvećim svjetskim utakmicama. I zašto reći da se "Savvasu i Caktašu, eto, dogodilo to što u nogometu nije strano i može se oprostiti", a sucima nametnuti krivnju "unaprijed smišljenoga plana" ili možda straha od moći s druge strane.
Mateo Beusan nije nikakva "sudačka vertikala" nego "uživljen u svoju ulogu" desetljećima o čemu više znaju oni koji stjecajem okolnosti duže pamte. Ako on nešto kaže zašto bi to bilo jedino točno? Pa čak da je i točno zašto bi bilo presudno?
Hajdukovi posrtaji koji poduže traju posljedica su  samozavaravanja i emotivne lakomislenosti na kakvo je sinoć pao i Željko Kopić.
Dinamo je ne samo u javnosti nego i u dijelu svojih navijača postao nepopularan. Pa ako mu i neka sudačka pogreška pomogne to se diže na zvona srama, a ako mu odmogne - prešućuje se. Dva su razloga. Jedan je dugogodišnje bahato ponašanje Zdravka Mamića koji je - i svoju  snagu vještine - predstavljao tako da je ona postala mrska i odbojna mnogima. Drugi je razlog što u našim mentalitetima postoji otpor prema uspjehu.
Od negdašnjega "jedinoga pravog hrvatskoga kluba" koji je iz tih razloga bio "potiskivan i pokradan" u bivšoj Jugoslaviji Dinamo je postao nepopularan zbog podrške predsjednika Tuđmana i nedvojbenih natjecateljskih postignuća Zdravka Mamića. Dinamo se počelo doživljavati kao "Crvenu zvijezdu u socijalizmu", a Hajduka kao "potiskivani i oštećivani klub pred najazedom metropole".
Ali sve su to mitske pretpostavke. U Zagrebu se nogometno navijanje nikada nije doživljavalo kao u Splitu. Ako Mamić iz određenih razloga ode iz Maksimira ili nogometa, Dinamo će iz tih mitskih razloga još dugo biti u podređenom položaju. Djelomice i njegovom krivnjom.
Tim Kabel
Alpas

PROMO

TIM Kabel

⚑ Odabrane vijesti!

DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
Petrol d.o.o.
Mr. Shine 240 x 400
IRIS fashion
make-up-room

⚐ Posljednje dodano

>