SportNews.hr

prava sportska priča

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila

Dinamo je osigurao Božić u Europi. Sa sve četiri pobjede je među četiri najbolje od 48 momčadi. Spartak je skrhan po velikoj magli. Čak i minimalno, psihološko sklanjanje Mamića pokazalo se kao dobitak

Foto: Djuka / Slavlje, sreća, oduševljenje nakon utakmiceFoto: Djuka / Slavlje, sreća, oduševljenje nakon utakmice
DINAMO - SPARTAK TRNAVA  3:1 (2:0)
ZAGREB - Stadion u Maksimiru: Gledalaca: 20.000. Glavni sudac: Bojko (Ukrajina) 7. Pomoćni  suci: Volodin i Šolnhak (Ukrajina). Četvrti sudac: Plužnik (Ukrajina).
 
Strijelci: 1:0 - Gojak (22), 2:0 - Kadlec (36) autogol, 2:1 - Čanturišvili (62), 3:1 - Oršić (79).
 
DINAMO: Livaković 6,5, Stojanović 6,5, Theophile-Chaterine 6,5, Perić 6,5, Rrahmani 6,5, Ademi 6,5, Gojak 8, Hajrović 6,5, Olmo 7 (od 90. Budimir -), Oršić 8 (od 81. Šunjić -), Gavranović 6,5 (od 76. Petković  6,5). Trener Bjelica 7,5.
 
SPARTAK TRNAVA: Chudy 6, Kadlec 5,5 (od 86. Dangubić -), Toth 6, Godal 6, Čonka 5,5, Greššak 6,5, Rada 6, Jirka 6, Šhirtladze 6 (od 83. Kulhanek -), Čanturišvili 7, Ghorbani 5,5 (od 71. Malecki -). Trener Latal 6.
 
Ocjena utakmice: 7.
Igrač dvoboja: Oršić (Dinamo).
 
Proslava Božića u Europi nije samo gotovo pola stoljetna neostvarena kombinacija nego napokon i dostignuti cilj. Dinamo je u četiri utakmice osvojio svih 12 bodova i u društvu 48 momčadi je među četvero najuspješnijih: Dinamo, Chelsea, Eintracht Frankfurt i RB Salzburg. 
Svaka čast ovim dečkima i treneru. Njih treba zapamtiti. Navijači su dugo čekali. Neki su čekajući i ostarili. Hajduku, Rijeci i Varteksu je to u međuvremenu polazilo za rukom.
Poslije prvog poluvremena činilo se da će ići lako. Dinamo je veći dio odigrao izvanredno, osobito Oršić i Gojak. Bilo je puno šansi i trebalo je zabiti više od dva gola. U početku nastavka, suprotno očekivanju, nastupila je kriza u kojoj su gosti smanjili rezultat. Tek poslije 3:1 nestalo je svake sumnje.
Magla je u neku ruku pokvarila dojam, premda su igrači bili borbeni i orni, ali kao da je baš magla spriječila - a nije - punu preciznost.
Još predstoje dvije utakmice, no njihov ishod neće ugroziti prvotni cilj. On je postignut.
Izvlačenje između 32 Božićne momčadi bit će 17. prosinca. Prve utakmice igraju se 14. i 21. veljače 2019. Prvoplasirane momčadi u skupinama imati će prilikom izvlačenja realno samo formalnu  i možda ipak minimalnu prednost.
Bjelica je u pravu kad sada ne "luduje" i nagovještava da će pravo proljeće doći, ili bi trebalo doći. Ovo je tek uoči Božića.
Premda su sada trenuci slavlja kad možda i nije vrijeme za otvaranje problemskih pitanja, ali kako je glavni glumac predstave u bijegu pred zakonom, prešućivanje toga ipak bi bilo pogrešno. Mamiću je teško jer ne sudjeluje u slavlju nečega za što misli da je najzaslužniji. Takav je njegov unutrašnji sklop. A u osnovi on i dalje vuče bitne poteze: prodaje i kupuje igrače, po njegovim instrukcijama sele ih u druge klubove, presuđuje u kadrovskoj kombinatorici, po njegovom nalogu smjenjuje se potpredsjednik i najmanje dvaput tjedno razgovara s trenerom kojemu poručuje: Čuvaj mi Dinamo!
Mamić i njegovi poslušnici misle da će tako moći dovijeka, da će klijentelistički kapitalizam, to jest širenje utjecaja u korist jednog čovjeka postojati dok je glavni protagonist živ i da će njegov ONG (obiteljstko nogometno gospodarstvo) djelovati dok on to želi. 
Pa čak i ako dođe do privatizacije kuba da će to biti bogati Kinez koji će upravljanje prenijeti na Mamićev ONG. 
Tome se, čini se, nada i Šuker koji  se hvata za slamku: očekuje oslobađajuću drugostupanjsku presudu za sve vinovnike, bez ikakvih daljnjih odjeka. 
A nada se i Blažičko koji se također  "snašao", uzvikujući: Politika u Hrvatskoj se boji hrvatskog nogometa!
Vjerojatno se u neku ruku i boji. Vlast je vjerojatno mogla spriječiti Mamićev bijeg. U tom slučaju Blažičkov jauk, ali za "savjetnikom u Osijeku", bio bi još jači.
Mamić je - u više od 15 godina svoga osobnoga vladanja i kako predstavlja, sjajnoga i časnoga vođenja kluba - tek sada uspio osigurati "proljeće u Europi", iako su primjerice njegovi beogradski prijatelji u tome bili puno efikasniji. Kako se to moglo dogoditi kada je realno hrvatski nogomet u svjetskim razmjerima bolji? 
U poslije Božićnu Europu Mamić je ušao tek kad je fizički otišao (pobjegao) čime je (objektivno malo, ali ipak djelotvorno) nestao njegov negativan i direktni utjecaj u obraz. Iako je jedan koji je iskazao nešto više "svojega", poput Svetine, morao otpasti.
Čak i to minimalno, psihološko slabljenje Mamićevog 15-godišnjeg izravnog upravljanja i javnog utjecaja, pokazalo se kao dobitak.
Mamić je godinama investirao na nesumnjivo talentirane, ali nepouzdane i nepredvidive poput Soudanija, Sammira i brojnih drugih, što s ove točke izgleda promašenim. Domaća prvenstva mogli su osvajati i manje plaćeni. Sva sreća da je Bjelica imao upornosti u ljeti spriječiti povratak Sammira.
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Tim Kabel
Alpas

PROMO

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
TIM Kabel
Mr. Shine 240 x 400
IRIS fashion
make-up-room