SportNews.hr

prava sportska priča

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila

Mamić misli da je povukao potez za pamćenje uoči sudskog procesa. Ali Sammir nije Prosinečki, niti je Mamić Tuđman koji je osobno vratio Prosinečkog i doveo Viduku

Foto: Djuka / Zdravko MamićFoto: Djuka / Zdravko Mamić

Već dugo nije tako nešto zapalilo Dinamov nogometni puk kao povratak Jorge Sammira, piše u Sportskim novostima kroničar Tomo Ničota, a ja mislima da nije tako. Možda zbog zime i ne vidim tu vatru euforije pa griješim, ali se ne predajem. Moje stajalište je sljedeće: Mamić je u svojoj obrnuto polariziranoj genijalnosti nogometnog menadžera povukao potez za koji misli da će relaksirati stanje u kojem njega čeka spektakularni sudski proces, a Dinamo teška kušnja da prestigne Rijeku i pobijedi u prvenstvu. Sammir bi trebao biti potez za pamćenje, zamašnjak prema novoj tituli, ali i prilog relaksaciji atmosfere među navijačima, nešto slično kao povratak Kranjčara prošloga lipnja na trenersko kormilo. Bio je to potez trenutačnog iskoraka koji je završio fijaskom. Mamić više ne može razmiljati na duže staze. Razlog su omče koje vise na sve strane. On u brzopletosti nije uzeo u obzir sve dubioze Cicinog karaktera, pa tako ni Sammirovog koji od lanjskog listopada ne igra ozbiljan nogomet. Osim toga Sammirov razuzdani osobni život bio je problem i za prethodnog sedmogodišnjeg boravka u Zagrebu i ne vjerujem da ga je Kina izliječila. Mamić se pouzdaje u kocku u igru na sreću i u vlastitu smionost, što može trajati, ali i odvesti u propast.
Može li Sammir biti Prosinečki ove generacije, pita se Ničota. Usporediti Prosinečkog i Sammira u bilo čemu i u bilo kojoj generaciji nema ni smisla ni osnovice. Posebice ne u samoj ideji povratka. Prosinečki nije vraćen niti je Viduka doveden iz Australije zbog jednokratne upotrebe. Bio sam neposredni promatrač povratka Prosinečkog i dolaska Viduke. Stjecajem okolnosti, jer sam iz neposredne blizine, kao novinar Večernjeg lista, izvještavao o aktivnostima predsjednika Tuđmana. On je bio taj koji je inzistirao na dolasku (povratku) najistaknutijih hrvatskih imena. Želio je i dolazak Šoštara, rođenog u Nišu, vaterpolskog reprezentativca i golmana Partizana, od oca Hrvata iz Ivanca. Ne iz menadžerskih i profiterskih pobuda i nisu to bili samo sportaši. Želio je vratiti i Tita, ne kao apologetu jugo-komunističke ideje, nego svjetski poznatu političku ličnost, poznatiju nego i jednu hrvatsku prije njega. Barem kao turistički podložak Hrvatskog Zagorja. Ponekad mi se činilo da nepotrebno ulaže svoj autoritet i preokupira se stvarima koje nisu na razini vrhunske politike, što mu je bila osnovna zadaća. Slušao sam u Melborneu za vrijeme posjete Australiji 1995. kako na jednom druženju uvjerava Viduku u prijeku potrebu njegova prijelaza u Hrvatska u Zagreb. Što se i dogodilo.
Prema tome, Sammir ne može biti Prosinečki ove generacije, ni u igračkom smislu jer je neusporediv, a i bit povratka je drugi.
I da se ne bi krivo shvatilo. Nije Tuđman argumentima novca nagovarao Viduku ili nekoga. O tome su računa vodili drugi. Ali mi se čini da su upravo zbog njih Prosinečki i Viduka Dinamo napustili s dozom gorkog okusa.

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Tim Kabel
Alpas

PROMO

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
TIM Kabel
Mr. Shine 240 x 400
IRIS fashion
make-up-room