SportNews.hr

prava sportska priča

Petevu trogodišnji ugovor bez uvjetovanosti. Je li u pitanju neka pozadina? Jozak nije ničim dao na znaje da će klub otvoriti javnosti

Foto: Djuka / Svetina, Petev, Jozak i Lesički na današnjoj presiciFoto: Djuka / Svetina, Petev, Jozak i Lesički na današnjoj presici

Zamislite, Dinamo je s trenerom Bugarom Ivanom Petovom potpisao novi trogodišnji ugovor - mediji nagađaju da bi gaža mogla biti oko 250 tisuća eura godišnje - a da taj potipis nema nikakve uvjetovanosti. To sam zaključio poslije odgovora direktora Svetine, na pitanje jednog novinara, da li će se taj ugovor raskinuti ili revidirati ako Petev ne osvoji naslov prvaka. Svetina je odgovorio: "Petevu naslov prvaka nije imperativ". Prema tome, može Petev biti i treći pa i niže i nikome ništa. Meni je to nedopustivo.

Još je bizarniji  bio Svetinin odgovor na pitanje, kako to da se Dinamo odlučio na dužu susradnju s trenerom koji rezultatski još ništa prepopznatljivo nije postigao, osim turbulentne jesenske polusezone, za koju u klubu inače isključivo optužuju Kranjčara.  Evo što je Svetina odgovorio:

-Njegove pripreme su ga preporučile. Uveo je harmoniju i međusobno uvažavanje među igrače.

Svetina ili se nije pripremio za ovu pressicu ili nije iskren. Takva banalnost odgovora navodi na zaključak da je možda riječ i o nekoj pozadini. Otkad je Zdravko Mamić u Dinamu uzvišeni gazda, pozadine su bile česte. Ne vjerujem da su bez razloga  on i njegovo društvo na tako žestokom udaru istražitelja i tužilaštva. Može se reći da nema krivnje bez pravomoćne presude, ali usklici o političkom progonu čine se naivnim. Mamić nije saborski zastupnik, nije stranački čelnik, niti je istaknuti politički novinar. Politikom kao glavnim izvorom prihoda nikada se nije bavio. Druga je stvar ako je s političarima "dilao". Onda to ima druge konotacije.

Predstavljen je i novi sportski direktor Romeo Jozak poznat i po tome da je Šuker smijenio izbornika Kovača jer nije dopustio tehničkom direktoru reprezentacije sjedenje na klupi pokraj sebe. No, bili bismo nepravedni kada Jozaku ne bismo odali priznaje za velike doprinose u Dinamovoj školi i reprezentativnim selekcijama.

Moje pitanje Jozaku proisteklo je iz vlastitog uvjerenja da je Dinamo zatvoren klub, elitistički, sastavljen od umrežene vrhuške i 80 članova Skupštine koji bez pogovora dižu ruke, koji ne mare previše za svoju odgovoprnost i ne misle što će se u budućnosti dogoditii, ako se eventualno dokaže da su umreženi oštetili klub. Umrežena vrhuška se u biti plaši nezavisnih novinara i drži ih podalje. To onda podalje drži i publiku. I to je jedan od razloga da su tribine prazne. Ne mislim da navijači dolaze zbog poticaja medija, ali nekakva kemija svakako postoji. Tu mislim prije svega na pravodobno i vjerodostojno informiranje. Premda sam  glavni urednik Večernjeg lista i Sportskih novosti bio u zadnjem desetljeću prošloga i prvome ovoga stoljeća, pri daleko većoj prodanoj nakladi, mislim da su neke zakonitosti vječne. Mi smo na Ligu prvaka (o reakcijskom trošku) slali po trojicu, a na pripreme i po dvojicu izvjestitelja.Sve se u današnjem Dinamu svodi na klupski portal i Sportske novosti koje pristaju da se njihovi novinari vode okolo o klupskom trošku. Drugi dnevni listovi su sudržani, možda nemaju novaca, ili se pri prodoru interenetskog novinarstva ne snalaze, pa tiraže uvjerljivo padaju. Klupski portal Dinama je dobar, ali kakav bih ja bio novinar kad bih s njega ili nekoga drugoga medija  prepisavao. Bolje da ne objavim ništa. Iako postoji bulumenta portala koji prepisuju iz nekoliko izvornih medija koji vijesti donose s terena. Na kraju će, kada svega izvornoga nestane, ti prepisivači morati prepisivati sami sebe.

Dakle vraćam se na pitanje Jozaku. Hoćete li Vi gospodine posvećivati više pažnje novinarima od Vašeg prethodnika Marijana Vlaka kojega sam viđao samo u prolazu. Jedino bi se ponekad oglasio u Sportskim novostima.

Razočarao me Jozakov odgovor jer sam uvido da je i on dio tog "kluba mišljenja" kojima su mediji nužno zlo. Iako jedan dobar i pošten esej o mladom igraču može bolje pripomoći nego tri skauta. Jozak mi je odgovorio da će on voditi računa o novinarima, ali ne da ga se progoni telefonom i slično. Kao da mu neću dati mira na mobitelu. Ne gospodine Jozak, Ja nazivam samo prijatelje, dobre znance i one sportaše i djelatnike s kojima sam sklopio neku vrstu koegzistencijskog ugovora. Nakon Jozaka javio se glasnogovornik Lesički i najavio nekoliko medijskih projekata.

Fotogalerija:

Foto: Djuka

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Tim Kabel
Alpas

PROMO

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
TIM Kabel
Mr. Shine 240 x 400
IRIS fashion
make-up-room