SportNews.hr

prava sportska priča

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila

Šuker izabran i otvorena je fronta. Ovo nije sukob paragrafa i poslovnika, nego bitka zavičaja i mentaliteta za utjecaj. HNS s golemim novcem privlači mnoge

Foto: Djuka / Davor Šuker novi stari predsjednik HNS-a

Konačno je zaiskrilo na nekoj skupštini HNS-a. Potiho iskri već poduže, ali je danas gotovo pokušan puč protiv izbora Davora Šukera za novoga (staroga) predsjednika Saveza. Ja ne mislim da je pozadina svega u nekom paragrafu statuta ili u starom odnosno novom poslovniku, što je bio povod četvorici iz Splitsko-dalmatinske županije da napuste skup i zahtijevaju da se on proglasi ilegalnom i neregularnim. Šuker je ipak izabran sa 48 glasova, tri suzdržana i jednim protiv (Šimić).
Dalmatinci su nastupili pomalo nasilnički, govorili su izvan dnevnoga reda. Jure Bosančić koji je uz Peru Karatovića zastupao Drugu HNL "izdao" je one koje je predstavljao i ponašao se kao da je skupštinar Splitsko-dalmatinske županije. Druga trojica bili su Ivan Kos, predsjenik Hajduka, Slaven Marasović, predsjednik NO Hajduka i Marko Erceg, predsjednik splitsko-dalmatinskog županijskog nogometnog saveza. Dalmacija je važan povijesno-politički i aktualni dio Hrvatske. Tu nema zbora. Ali postoji i nešto drugo.
Kada se krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća u vrijeme Hrvatskoga proljeća na stadionima skandiralo Savka-Tripalo, Hajduk - Dinamo i zajedno se vezale zastave, u nekom trenutku je došlo do neformalnoga sastanka predstavnika Hajduka i Dinama oko suradnje u suprotstavljajnu Crvenoj zvijezdi i Partizanu. Tito Kirigin predsjednik Hajduka i partizanski likvidator, rekao je - ne znam više da li Dragi Božiću ili Vidu Ročiću - "domobranima", Zagrepčanima, purgerima i kajkavcima: Može, ali mi uvijek prvi, a vi drugi na ljestvici. Ovo sam prenio bukvalno, jer on nije mislio da će u toj suradnji njegovi uvijek biti prvi, nego da se zna tko je gazda.
Jasno je da nogomet nije više od najvažnije sporedne stvari u našoj zemlji da on nije najgori - to je svakako korupcija na svim razinama - ali može biti i zapravo je uvijek predznak nečemu u pravilu negativnom. I sada ću reći zašto problem nije u statutima i poslovnicima nego u mentalitetima i zavičajima. U pozadini je bitka za moć, pozicije, novac, društveni status i sve ostalo što je u prirodi ljudskoga roda.
Hrvatska je povijesno bila raskomadana i mnogi zavičaju su nastali pod utjecajem drugih vjera, drugog lokalnog stanovništva i druge vrste života. Na jedan su način živjeli slavonski ratari, a na drugi dinarski pastiri. O tome su knjige odavno napisane.
Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman najbolje je poznavao i uvažavao te zavičajne razlike od svih političara koje sam upoznao u svome dobu, a poznavao sam gotovo sve. Tuđman se trudio da načini ravnotežu, ali nije uspio, čak ni stranku za koju je tvrdio da će biti središnja nije uspio tako ustrojiti. Ne znam da li to Plenković danas razumije. Da li ga slušaju njegovi skupštinari HNS-a.
Jednom sam se ohrabrio i Tuđmanu rekao otprilike ovo: Vi forsirate naše južnjake, a zapostavljate nas Zagorce. On je doduše tada već bio bolestan, dok je Pašalić žario i palio Hrvatskom i "Herceg-Bosnom", iako poslije u politici nije uspio i potpuno je skrahirao. Tuđman mi je odgovorio: "Zar bih s vama Zagorcima dobio rat?"
E sad o čemu se u HNS-u radi? U biti to je sukob dvaju izvornih zavičaja sada situiranih u različitim zavičajima: s jedne strane osječki "dinarski Slavonici" Šuker i Vučemilović i s druge strane takvi isti, ali ne iz ravnice nego s kamena. U pitanju su moć, položaj, novac, javna pažnja. Ne znam samo otkuda tu Ivan Kos, predsjednik Hajduka koji s njima nema nikakve zavičajne veze.  Kosovi su iz kajkavskoga kraja, iz Ivanca odakle i pokojni đakovački biskup Ćiril Kos. No, očito sada više nisu u pitanju samo zavičaji nego utjecaj i sve što iz toga proizlazi.
Danas popodne mi se Šuker dopao u jednoj stvari. Na pitanje novinara što ako sportska inspekcija poništi skupštinu, Šuker je odgovorio otprilike ovako: pa što ako Šuker ne bude predsjednik. Ali je opet zapilio kada se išao svađati s novinarima s različitim prizemnim primislima. Što mu i kome znači ta TV nova?
No i taj Šimić. Po čemu on zaslužuje da bude predsjednik HNS-a, osim možda po igračkoj karijeri? Neću govoriti o minusima. Ako netko može biti, zašto ne bi bio Stanić? Pa i on je iz toga podneblja.
Dakle da zaključim: nije riječ o paragrafima i poslovnicima nego borbi za utjecaj i novac. Savez godišnje raspolaže s golemim novcem i tome je teško odoljeti.
 

Fotogalerija:

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Tim Kabel
Alpas

PROMO

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
TIM Kabel
Mr. Shine 240 x 400
IRIS fashion
make-up-room