SportNews.hr

prava sportska priča

TIM Kabel

Umro je Tomislav Židak, moj kolega i dobar znanac

Foto: Djuka / Tomislav ŽidakFoto: Djuka / Tomislav Židak

Kada sam čuo vijest da je umro Tomislav Židak (64) bio sam istinski potresen. Židak je bio jedan od najvećih hrvatskih sportskih novinara posebnoga kova i svoga specifičnoga stila i osobitoga načina života. Židak je mnoge privlačio, ali neke i odbijao, no takav javni utjecaj kakav je on postigao nije dostignuo ni jedan legendarni Žarko Susić i tek  možda samo Darko Draženović. Mislim na novinare pisanoga novinarstva. No, svakako Židak je usporediv i s epohalnima Ivom Tomićem i Mladenom Delićem, perjanicama radijskoga i televizijskoga novinarstva onoga doba.

Židaka sam poznavao punih 37 godina i naša su druženja doživljavala različite mijene. U ranom razdoblju - premda više nisam bio u sportskom novinarstvu - u Zajecovom kafiću u Tkalčićevoj stvorila se jedna klapa: Zajec, Židak, Vukelić, Vitez, Tuđen...poslije i Zdravko Mamić. Kada sam 2013. godine izdavao knjigu "Tito-Tuđman-Hrvatska, 100 skica za portrete s političkog groblja" jedan dio posvetio sam kolegama novinarima, a među njima je bio i Tomislav Židak pod naslovom "Duboka ljudska tajna". Mučilo me, zbog čega se Tomo ohladio. Neposredno prije tiskanja taj sam tekst izbacio. Nisam bio siguran kako će Židak prihvatiti moje razglabanje o njegovom životu, o mojem životu, o našim odnosima i međusobnim stajalištima. Zbog toga nemam pravo reći "umro je moj kolega i prijatelj" nego "moj kolega i dobar znanac". U pozadini je i njegov stav prema meni kada sam bio izložen neprincipjelnoj i nestručnoj hajdučiji Zvonimira Bobana prema meni u Sportskim novostima. Židak je bio na njegovoj strani!

Sa Židakom sam se intenzivno družio na Olimpijskim igrama 1988. godine u Seoulu. On i Bertičević izvještavali su za Sportske novosti, Kožul za SN Reviju, a ja za Večernji list, premda sam tada već bio politički komentator Večernjeg lista. Nikada nismo zajedno djelovali u nekoj redakciji. Veliku većinu svoga radnoga vijeka proveo sam u Večernjem listu, devet godina kao glavni urednik. Kada sam 2001. godine na tu dužnost došao u Sportske novosti, Židak je već bio u Jutarnjem listu.

Krajem kolovoza i početkom rujna 2015. godine pratili smo reprezentaciju Hrvatske na utakmicama u Azerbajdžanu i Norveškoj. Židak za Jutarnji list, ja za SportNews portal. U nekoj norveškoj gostionici u kasnim noćnim satima Židaku sam predložio da s njim za Portal napravim "životni intervju". Ne istog trenutka. Rekao sam: ti znaš koliko te dobro poznajem i vjerujem da bih ti postavio prava pitanja. Na ponudu nije ostao hladan. Ali mi je drugi dan na povratku iz Osla u Zagreb odgovorio: još je rano, ja još mislim raditi.

I tako je "duboka ljudska tajna" otišla bez svoga "životnoga intervjua". A kolike je on napravio s drugima! 

 

Tim Kabel
Alpas

PROMO

TIM Kabel

⚑ Odabrane vijesti!

Alpas
Petrol d.o.o.
Mr. Shine 240 x 400
IRIS fashion
make-up-room

⚐ Posljednje dodano

>