SportNews.hr

prava sportska priča

TIM Kabel

Zašto Vinogradar nije podnio zahtjev za licencu? Čeka da ga Jastrebarsko prihvati u svakom pogledu. Nekada su Jaska, Plešivička vinogorja i stara karlovačka bili pojam turizma, ali nogomet se teško probijao. Tako je i danas

Foto: Djuka / KrapinaFoto: Djuka / Krapina

U subotu i utorak odigrati će se peto proljetno kolo Treće HNL zapad i time će jedna trećina druge polusezone biti iza nas. Start je donio dosta novosti, osobito u tomu što su neki klubovi rezultatski bitno ojačali, a neki odigrali ispod svakoga očekivanja. Tu prije svega mislim na Samobor koji je uoči petoga kola osvojio samo jedan bod. Grad povijesti i kulture, ekskluzivno mjesto za stanovanje zagrebačkih bogataša, nikako da sredi svoj nogomet. 

Još jedan povijesni i kulturni grad, izvanrednih prirodnih ljepota, nije se srastao s nogometom. To je Krapina i njezin Zagorec koji igra derbi začelja baš u subotu u Samoboru. Možda će netko reći, kakve nogomet ima veze s kulturnim i povijesnim vrijednostima Samobora i Krapine. Po toj logici takvo bi se pitanje moglo postaviti i za dva - po meni - najljepša grada na svijetu, Buenus Aires i Barcelonu.

Ni aspiranti na drugoligaško društvo koji su zatražili licence nisu se istakli. Trnje je od 12 osvojilo tek 50 posto bodova, Kustošija ni to; tek 33 posto. 

Najuspješniji su Vinogradar vjerojatno i najbolji trećeligaš od svih 40 u sve tri skupine, te Opatija glavno iznenađenje koja je također osvojila 10 bodova. Premda bolji i od nekih drugoligaša Vinogradar nije predao zahtjev za licencu i ne kandidira za Drugu HNL i zbog opstrukcije lokalne vlasti. Glavni sponzor je izgradio stadion u Mladinini i sada gradi sportski centar na prostoru bivše vojarne u Jatrebarskom, gradu kojemu klub po vokaciji i pripada. Tamo je što se nogometa tiče vodeća NK Jaska, šestoliogaš, gdje je vodeći Dinamo iz Jakovlja! Na kraju šezdesetih i na početku sedamdesetih godina prošloga stoljeća Zaprešić - koji je danas doduše za trećinu stanovništva veći od Jastrebarskog - počeo je intenzivno ulagati u nogomet i to ga je dovelo do prvoligaških visina kroz čije su redove prošli mnogi i svjetski poznati nogometaši. Krajem tih šezdesetih godina Jastrebarsko, Plešivička vinogorja i stara karlovačka cesta bili su pojam turizma. Zaprešić je imao samo krčmu Vis na putu prema Brdovcu. Jaska je gajila elitistički motocross koji nije dostigao planetarne razmjere nogometa. To kao da se ne osjeća ni danas.

U subotu se igra derbi Opatija - Vinogradar, ali  on - što je potpuno nelogično - neće odlučivati o novom drugoligašu. Vinogradar čeka da ga Jastrebarsko prihvati.

Tim Kabel
Alpas

PROMO

TIM Kabel

⚑ Odabrane vijesti!

Alpas
Petrol d.o.o.
Mr. Shine 240 x 400
IRIS fashion
make-up-room

⚐ Posljednje dodano

>