SportNews.hr

prava sportska priča

TIM Kabel

Vinogradar s 82 posto bodova najbolji je naš neprofesionalni klub. Opatija također trećeligaš zapada je druga. Nije za usporedbu, no Vinogradar je uspješniji čak i od pravoga Dinama

Vinogradar, član Treće HNL zapad, jesenski prvak s 82 posto osvojenih bodova, najuspješniji je je od svih neprofesionalnih hrvatskih nogometnih klubova. Premda to apsolutno nije za usporedbu, nego je samo zgodan podatak da je u 17 prvenstvenih kola Vinogradar bio nešto uspješniji čak i od pravoga Dinama. Vinogradar je osvojio 42 boda, Dinamo  41 bod. Gol razlika Vinogradara glasi 42:11 (+31), Dinama  38:12 (+26).


Ako prihvatimo da je samo Prva HNL profesionalna, uspoređivali smo ostala sveobuhvatna hrvatska natjecanja koja se i odvijaju pod kapom HNS-a. Dakle Drugu HNL i sve tri skupine treće HNL. Zanimljivo da je na ljestvici uspješnosti na drugome mjestu Opatija također član Treće HNL zapad. I inače se po nekoliko osnova može reći da je zapadna skupina najuspješnija hrvatska regionlna liga. Naime od pet središta (nogometnih regija) na prvenstvu Hrvatske Zagrebačka regija osvojila je prvo mjesto da bi to potom zasladila prvim mjestom na Europskom kupu regija u srpnju u Istanbulu. Zagreb je dakle amaterski prvak Europe! Premda te usporedbe nisu sasvim egzaktne one ipak mnogo  govore. O premoći zapadne skupine kazuje i podatak da je trećeplasirani Krk osvojio 62 posto bodova koliko i prvoplasirani na istoku.

U sezoni 2018/19 Druga HNL se širi na 16 klubova tako da će novi članovi postati po dva prvoplasirana na istoku i zapadu, te jedan s juga. Naravno, pod uvjetom da ispune licencne uvjete u prvome redu što se tiče infrastrukture. Treća HNL zapad obuhvaća Središta Zagreb i Središte Rijeku i zato ulaze po dva kluba, a i Treća liga istok zahvaća dva središta Osijek i Sjever (Varaždin, Čakovec, Koprivnica...) pa također daje dva kluba. Jug je samo jedno središte i zato izravno ulazi jedan klub. Ako neki klubovi postignu natjecateljski uvjet, a ne steknu pravo na licencu pravo na viši rang imaju klubovi plasirani do četvrtog mjesta s osiguranom licencom.
 
U zapadnoj skupini treće lige značajnu prednost stekli su Vinogradar i Opatija i vjerojatno će i na kraju tako biti, no otvara se pitanje njihove volje i želje, te pitanje licence za Opatiju koja bi navodno svoje utakmice igrala na Kantridi. Godine 2016. Vinogradar je dobio licencu, ali je u Drugu HNL ušao prvak Novigrad. Početkom ove godine Vinogradar nije zatražio licencu, nije želio u viši rang iako je bio prvak s 12 bodova prednosti. U Drugu HNL ušla je drugoplasirana Kustošija.
 
Najveća neizvjesnost je na istoku. Tamo prvo mjesto nakon jesenske dionice dijele tri kluba s istim brojem bodova: BSK Bijelo Brdo, Bedem Ivankovo i Koprivnica.
-Mi apsolutno aspiriramo na Drugu HNl. Podnijeti ćemo zahtjev za licencu, a mislim da to neće učiniti Bedem. Koprivnica ima infrastrukturne uvjete jer igra na Gradskom stadionu, kaže Davor Rupnik trener BSK-a i nastavlja:
-Najozbiljnijim kandidatom mi se čini Osijek II koji ima i momčad i uvjete iako zaostaje dva boda. Čak ni Marsonija nije bez izgleda (premda s četiri boda zaostatka) ako joj grad pruži podršku.
 
Na jugu se izdvojila Croatia iz Zmijavaca (71 posto bodova), smještena nadomak gradu Imotskom koji je donedavno imao drugoligaša, no NK Imotski je sada plasiran na 9. poziciju. Neki bivši igrači Imotskog igraju za Croatiu. Ona bi svoje utakmice eventualno mogla igrati u Imotskom. No, vrlo ozbiljan kandidat je i RNK Split trenutačno na četvrtom mjestu. Iza njega je veliko iskustvo. Nije ni Zadar bez izgleda.
 
Vinogradar ima i fenomenalnoga strijelca Igora Prijića s 26 golova. Ali zapadna skupina općenito obiluje  sjajnim strijelcima. Smrekar iz krapinskoga Zagorca je zabio 20 golova što je također izvrstan domet. Najbolji strijelci na istoku Jambrušić i Škvorc s 11 golova na zapadu bi bili iza Prijića, Smrekara, D. Juranovića i Brajka. Najbolji na jugu ni toliko. Čelni Ćapin. Jurčević i Marić postigli su po devet pogodaka.
 
U drugoj HNL najuspješniji je (ipak profesionalni) Dinamo II sa 65 posto osvojenih bodova, što je daleko ispod dostignuća Vinogradara i Opatije, ali je on prvak samo za prestiž s obzirom da ne može u Prvu HNL. Pravi prvaci su Gorica i Dugopolje, ali s  56 posto  posto osvojenih bodova
Najbolji strijelac Druge HNL  je Borna Miklić (Dinamo II) s devet golova.
 
 
SKUPINA ZAPAD:
1. Vinogradar 82 posto osvojenih bodova (42 od 51)
2. Opatija 75 posto
 
SKUPINA ISTOK:
1. BSK Bijelo Brdo 62 posto
2. Bedem 62 posto
3. Koprivnica 62 posto
4. Slavonija 60 posto
5. Osijek II 58 posto
6. Čepin 58 posto
 
SKUPINA JUG:
1. Croatia Zmijavci 71 posto
2. Primorac (BNM) 60
3. Primorac 60
4. Split 58
 
DRUGA HNL:
1. Dinamo II 65 posto
2. Gorica 56
3. Dugopolje 56
4. Sesvete 52
 
 
STRIJELCI:
SKUPINA ZAPAD:
1. Prijić (Vinogradar) 26 golova
2. Smrekar (Zagorec) 20
3. D. Juranović (Dubrava Tim kabel) 15
 
SKUPINA ISTOK:
1. - 2. Jambrušić (Koprivnica) i
Škvorc (Međimurje) 11 golova
3.- 4. B. Boban (Slavonija) i Barić (Čepin) 9
 
SKUPINA JUG:
1.- 3. Ćapin (Croatia), Jurčević (Jadran LP)
i  Marić (Primorac BNM) po devet golova
4. Bakić (Primorac)  osam
 
 
DRUGA HNL:
1. Miklić (Dinamo II) 9 golova
2. - 4. Drožđek (Varaždin), Majstorović (Hrvatski Dragovoljac), Špoljarić (Dugopolje) po šest, itd.
Tim Kabel
Alpas

PROMO

TIM Kabel

⚑ Odabrane vijesti!

DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
Petrol d.o.o.
Mr. Shine 240 x 400
IRIS fashion
make-up-room

⚐ Posljednje dodano

>