SportNews.hr

prava sportska priča

TIM Kabel

Trećeligaši zapada strahuju! Plenum u Dugom Selu. Ako bi Opatija i Vinogradar putem žalbe dobili licencu za Drugu HNL, pa potom odustali, bili bi izbačeni u rang niže ili u najniži rang. Ako odustanu sada, ništa im se neće dogoditi, ali...

Foto: Djuka / Tribine stadiona u KranjčevićevojFoto: Djuka / Tribine stadiona u KranjčevićevojKao što je poznato završen je središnji postupak licenciranja klubova za Uefina klupska natjecanja, natjecanje u Prvoj HNL i u Drugoj HNL za natjecateljsku 2018/19. godinu. Molbe je predalo 47 klubova, a licence dobilo 22. Klubovi koji su odbijeni upućeni su na žalbe. Rok za konačne odluke je 20. svibnja. Tako je bilo i prošle godine. Lani je u prvom stupnju prošao 21 klub. Primjerice lani je prošao Varaždin, a ove godine nije. Lani je prošao Rudeš, a ove godine nije. Prošle godine odbijeni su u prvom stupnju Sesvete i Lučko, a ove godine su prošli itd. Uvijek ista ili slična priča. 
Prije konačnoga roka, 20. svibnja, postati će vrlo zanimljivo. Lani se čekalo i nekoliko dana duže. Jedina je novost što je ovaj puta objavljena službena lista klubova koji su licence zatražili. Lani se to službeno skrivalo i neki klubovi su "otkriveni" tek 23. svibnja. Primjerice da Vinogradar molbu za licencu nije ni predao, iako je na pobjedničkoj poziciji imao 12 bodova prednosti. Godinu prije kada je Novigrad bio prvak, Vinogradar je licencu dobio, ali zbog "samo" drugog mjesta, nije ušao u Drugu HNL.
Ove godine u Drugu HNL imaju pravo ući dva trećeligaša sa zapada plasirana do četvrtoga mjesta s dobivenom licencom. U prvom stupnju ni jedano od četvero aspiranata - Opatija, Vinogradar, Dubrava i Zagreb - licencu nije dobilo. Upućeni su na žalbe.
Činjenice su vrlo zanimljive. Opatija jambra zbog teških uvjeta, Vinogradar se nešto spori s Gradom, Dubrava nije dobila možda i zbog toga što predloženi stadion nije prošao, tko zna zašto nije prošao Zagreb, ali je njegov bodovni zaostatak toliki da je šansa beznačajna.
Opatija i Vinogradar imaju debele bodovne prednosti i pretpostavljeni rasplet mogao bi biti vrlo zanimljiv. Ako se oba ili jedan od ta dva kluba neće žaliti na prvostupanjsku odluku vjerojatno će sve proći mirno pa čak i da su na kraju prvenstva prvi ili drugi. Samo bi više klubova ispalo iz treće zapadne skupine u četvrtu HNL. To bi za pojedine trećeligaše bio težak udarac. Mogli bi Opatija ili Vinogradar, ili jedan i drugi većinu utakmica do kraja prvenstva izgubiti i tako riješiti situaciju, no to ne bi bilo fer i sportski.
Ali tu je Dubrava koja u žalbenom postupku možda dobije licencu, a s obzirom da će biti među četvero prvoplasiranih u viši rang išla bi ona.
Što bi se dogodilo, ako se Opatija i Vinogradar žale i u žalbenom postupku dobijelu licence? Naravno, ušli bi u viši stupanja natjecanja. Ali što bi se dogodilo ako bi potom iz nekih osobnih razloga ipak odustali?
Odgovor smo potražili kod Tomislava Pacaka, glasnogovornika HNS-a. To naravno vrijedi za sve:
-Po članku 15. Pravilnika o licenciranju tražitelj licence se obvezuje sudjelovati u natjecanju. Po članku 16. primatelj licence ne može odustati od licence.
Odustajanje od licence i posljedice opisane su u članku 61a.
Ako je klub odustao od licence najmanje 30 dana prije početka natjecanja bit će prebačen u jedan rang niži od postojećeg. Ako je klub odustao u razdoblju kraćem od 30 dana igrati će u najnižem stupnju natjecanja.
Trenutačno nismo ništa dalje u pretpostavci da li će i koji klubovi otići u Drugu HNL i koliko će i koji klubovi ispasti iz Treće HNL zapad. Za 2. svibnja sazvan je plenum klubova u Dugom Selu.
Tim Kabel
Alpas

PROMO

TIM Kabel

⚑ Odabrane vijesti!

DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
Petrol d.o.o.
Mr. Shine 240 x 400
IRIS fashion
make-up-room

⚐ Posljednje dodano

>