SportNews.hr

prava sportska priča

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila

Odlukom o stipendijskim ugovorima profesionalizam ulazi i u treće lige. Ukinut je i zimski prijelazni rok. Brezni: Klubovi će biti sigurniji, a igrači mirniji. Matteoni (novinar): Zašto samo petorica? Krajačić: Potpisao bih na godinu dana

Izvršni odbor HNS usvojio je u ponedjeljak Pravilnik o izmjenama i dopunama statusa igrača i registracijama. Prihvaćena je i jedna novost koja će u naš trećeligaški nogomet uvesti u neku ruku i sadržaj profesionalizma. Nije to bukvalno tako, ali je svojstveno nogometnoj komunikaciji s ne sasvim točnim izvedenicama. No, da će biti bitno drukčije s obzirom na plaćanja makar samo petorice, bit će.
Ukinuta su i dva prijelazna roka tijekom sezone. Prestaje zimski od 1. veljače i ostaje samo ljetni do 31. srpnja.
U prvoj odluci riječ je o tome da će ubuduće trećeligaši moći sklapati tzv. stipendijske ugovore s igračima i to najviše s petoricom bez obzira na dob. Ako klub neće izvršavati obveze igrač će imati pravo na Arbitražu HNS-a.
I sada se u trećim ligama stimulira igrače i oni u velikoj većini nisu čisti amateri: stimulira ih se "na crno", zatim kroz razne oblike neizravnog plaćanja, razne vidove ne materijalne pomoći i u najmanjem broju građanskm ugovorima. Ozakonjenog davanja je malo. Taj oblik stvarno nedefiniranog statusa nije dobar ni za klubove ni igrače.
Dosadašnja situacija je bila i takva da su igrači imali pravo izabrati novi klub u svakoj polusezoni od 1. veljače, pa i putem preporučene pošiljke.
Novom odlukom ta mogućnost je ukinuta i postoji samo jedan prijelazni rok, onaj ljetni. 
Dosad klubovi nisu mogli dugoročno planirati, igrači su mogli otići svake polusezone - osim onih koji su na neki način bili izvan institucionalno vezani. Nije bilo malo klubova koji su uoči svake polusezone morali stvarati novu momčad, što nije bilo dobro.
S druge strane, igrači su bili nesigurni. Najčešće im se obećavalo, a ta se obećanja često nisu ispunjavala. Igrači  su doduše imali visoko demokratsko pravo da poslije svakih šest mjeseci odu drugdje, ali i stalno mijenjati klubove i uvijek se nečemu nadati, nije zapravo bilo nikakvo rješenje. Pogotovo za napredak i mir.
-Mogućnost sklapanja stipendijskih ugovora je obostran interes i ova promjena je vrlo dobra. Ukidanjem zimskog prijelaznog roka s mogućnosću zadržavanja igrača i više o jedne godine, putem stipendijskih ugovora, klubovi su jako profitirali. kaže Josip Brezni povjerenik za natjecanje HNS-a i nastavlja:
-Profitirali su i ponajbolji mladi igrači koji su dobili sigurnost i mir za osobni razvoj.
-Dobro je, bolje je za klubove nego igrače, ali mi nije jasno zašto samo petorica, pita komentator Sportskih novosti, istaknuti novinar Robert Matteoni.
Njega smo (zbog transfera mlađeg sina), kao i zanimljivu skupinu sreli na Kup utakmici HAŠK - Trnje gdje se skupilo puno interesantnih osoba. Bili su predsjednik HAŠK-a Barišić, direktor Trnja Sivrić, igrači Zelenika, Krajačić, Vukadin, Mislimi... sve lica apsolutno podobna za vjerodostojnu anketu.
Svi su se ogradili da ne znaju sve detalje, ali je bilo zanimljivih opažanja.
-Ako bih potpisao onda najduže na godinu dana, kazao je HAŠK-ov Krajačić, iako po novom pravilniku i ne može otići prije ljeta svake godine, ali bez ugovora ne mora dobiti stipendijske novce. 
Krajačić vjerojatno ima visoke ambicije i smatra da bi ga dulji ugovor mogao zakočiti. No, ako bi njegov budući klub bio spreman platiti raskid stipendijskog ugovora, tada  ne bi bilo prepreka za raskid i transfer. Na Krajačiću je samo da dobro igra i zabija.
Sivrić, direktor Trnja, smatra da će tom promjenom klub moći dugoročnije planirati.
-Nećemo strahovati da nam najbolji ode u polusezoni. Od sada to nije izvedivo, a mi stipendijskim ugovorom dobivamo šansu sigurno sadržati igrača i više od jedne godine, ističe Sivrić.
Barišić, predsjednik HAŠK-a, koji je inače veliki zagovornik jedinstvene treće HNL uz izvjesne subvencije HNS-a, jer je to razvojna liga, također pozdravlja tu odluku.
Matteoni znalac te problematike je dometnuo:
-Treća liga je jedina razvojna liga za hrvatske igrače u ovom trenutku.
Zelenika jedan od najiskusnijih igrača HAŠK-a misli da će to posebno dobro biti za njegov klub koji stvara mlade igrače i stalo mu je da najtalentiranije veže za sebe.
-Vinogradar će se, primjerice, naći u drukčijoj situaciji. On igrače dovodi sa strane, podsjetio je Zelenika.
S uvođenjem kategorije "stipendijskih ugovora" nameću se i neka pitanja. S obzirom da to mogu dobiti samo petorica kako će se stimulirati ostali? Kao i dosad? 
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Tim Kabel
Alpas

PROMO

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila

⚑ Odabrane vijesti!

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
Petrol d.o.o.
Mr. Shine 240 x 400
IRIS fashion
make-up-room

⚐ Posljednje dodano

>