SportNews.hr

prava sportska priča

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila

Fatalna pogreška u odnosu na hrvatski nogomet: Bivši predsjednik Josipović na konferenciji Večernjeg lista o Europskoj uniji posredno je podupro suštinsku pogrešku titoizma: nije dopušteno da Hrvatska bude samostalni svjetski nogometni činitelj

Ove dvije situacije naoko nemaju nikave međusobne veze, ali imaju i te kakve. S jedne strane Hrvatska je u ovom trenutku svjetski nogometni hit. S druge, strane bivši državni predsjednik Ivo Josipović istupio je na konferenciji Večernjeg lista "Hrvatsku kakvu trebamo, 5 godina u EU" ovoga tjedna u Zagrebu. On je izašao s tezom da je Europska unija na svjetskom prvenstvu u Rusiji trebala istrčati kao zajednička reprezentacija! Bili smo u hotelu Westin gosti pokraj aktualne Predsjednice, predsjednika Sabora, bivše Premijerke, brojnih gospodarstvenika i drugih sudionika.  
U jednom trenutka svoga inače hvalevrijednoga, pozitvnoga, proeuropska govora Josipović je otprilike rekao da je uoči ovoga svjetskoga prvenstva žudio da u Rusiji sudjeluje i reprezentacija Europske unije! 
Kako bi tamo došla? Da li kroz kvalifikacije s drugim europskim zemljama koje nisu članice, ili izravno? Što bi to značilo za broj sudionika? Tko bi ga i kako popunio? Ili bi EU bila samo jedna nadnacionalna reprezentacija sastavljena od najboljih igrača članica Europske unije, dok bi države članice ipak igrale sa svojim nacionalnim reprezentacijama, doduše oslabljene, jer bi glavni igrači igrali za Bruxelles. Ali bi ipak sudjelovale u kvalifikacijama. 
Ideja je ostala nedorečena. Josipović (u mladosti igrač Trnja) možda i nije mislio na više od vlastitoga figurativnoga zalaganja za zajedništvo, no sama po sebi misao zaslužuje određenu raščlambu. 
U socijalističkoj Jugoslaviji nije se moglo ni zamisliti da bi nogometne reprezentacije republika, pa i Kosova igrale međunarodne utakmice kao samostalni činitelji jer bi to "potkopavalo temelje zajedničke države". Unatoč jasnim ustavnim formulacijama o državnosti republika i prava naroda, pogotovo poslije donošenja polukonfederalnoga ustava 1974. godine. Bila je to velika pogreška titoizma jer je sprječavan razvoj i afirmacija nogometa, toliko popularnoga i masovnoga sporta među svim narodima tadašnje državne zajednice. Nikada Hrvatska u nogometu ne bi bila toliko cijenjena da nije bilo osamostaljenja. Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske odavno je to znalo i kod nas su neki u čudu promatrali kako to da Engleska, Škotska, Wales i Sjeverna Irska imaju svoje nacionalne nogometne reprezentacije, a državna zajednica u političkom smislu ne dolazi u pitanje. Naravno, kod nas se radilo o nečem drugom, pa su strah i tjeskoba od distribucije nogometa i sporta općenito, bili posljedica neslaganja oko biti društva u kojem smo živjeli, a ne od toga hoće li Hrvatska na međunarodnoj sceni igrati samostalno. Konačno nije samo hrvatski nogomet patio zbog guranja pod zajedničku ljušturu u kojoj je potiskivano puno nacionalno potvrđivanje. I slovenski nogomet je s osamostaljenjem doživio punu afirmaciju. I ne samo on. To se dogodilo i srpskoj odbojci koja je dugo bila u sjeni zagrebačke Mladosti. Bilo je to razdoblje golemih pogrešaka od kojih je jedna - kako se sada jasno vidi - i zabrana vrhunskih sportskih dostignuća pojedinim narodima, kao samostalnim činiteljima.
Pa zbog tih iskustava, ideja bivšeg predsjednika Josipovića ne čini se dobrom. Drugo je zajednička europska sigurnosna i obrambena politika, zajedničko tržište ili zajednička valuta. To su područja gdje se Europska unija u svom zajedništvu treba dokazivati. Nogomet valja ostaviti pojedinim narodima. Tu nije bitna brojnost, gospodarska snaga ili broj vojnika, nego talenat. Taj prirođeni genetski dar koji daje ponos i malim nacionalnim skupinama.
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Tim Kabel
Alpas

PROMO

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila

⚑ Odabrane vijesti!

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
Petrol d.o.o.
Mr. Shine 240 x 400
IRIS fashion
make-up-room

⚐ Posljednje dodano

>