SportNews.hr

prava sportska priča

Zašto Barišić bježi od pravih Dinamovih problema? Je li riječ o lukavoj igri ili se radi o nemoći? Zbog čega je Mamić u Skupštinu uveo i svog drugog brata? Da li će skupštinari proći bez ikakve odgovornosti?

Foto: Djuka / Mirko BarišićFoto: Djuka / Mirko Barišić
Mirko Barišić je uoči Nove godine dao intervju Večernjem listu u kojem je izbjegao najkrupnije aktualne teme od kojih je svakako najvažnija kako će klub djelovati u budućnosti, s obzirom na 6,5 godina zatvora u prvostupanjskoj presudu Zdravku Mamiću koji, iako u bijegu u Bosni i Hercegovini i dalje donosi glavne odluke.
Barišić nije ni spomenuo tu temu, kao da se to njega ne tiče, premda je glavna odgovorna osoba i neshvatljivo je zašto bježi od nečeg što bi moglo imati katastrofalne posljedice po njega i klub u cjelini.
Barišić igra tešku i neizvjesnu utakmicu, ako situacijom doista vlada, odnosno ako to ne čini Rožić i takvi.
U prvi plan Barišić ističe događaje iz davne i sasvim bliske prošlosti, nastojeći Dinamov plasman u proljetni dio europskog natjecanja i uspjeh reprezentacije na svjetskom prvenstvu, s velikom prisutnošću igrača koji su igrali u Dinamu, prikazati  kao nešto što će izbrisati i tamne strane Mamićevog i njegovog vođenja kluba.
Barišić, kao da je zaboravio da je "europsko proljeće" izboreno tek u 19. godini njegovog predsjedničkog mandata i da bi u konačnu ocjenu, možda i dva desetljeća dugog vladanja, trebalo uračunati i tu činjenicu.
Može se pretpostaviti da je Barišić inače u visokoj životnoj dobi - 5. studenoga navršio je 82. godine - suočen s krajnje nezgodnom situacijom i kupuje vrijeme, nadajući se da će se dogoditi nešto neočekivano što bi potpuno izmijenilo stvarnost. Zbog toga i s takvom lakoćom priča o novom stadionu.
Barišić je nedavno na Skupštini ponovno istaknuo uvjerenje da će Mamić kod viših sudskih istanci biti oslobođen.
Čak da se i dogodi to čemu se Barišić nada, teško je realnim prihvatiti scenarij po kojem se Mamić slavodobitno vraća, ulazi u maksimirske odaje, saziva Skupštinu i ponovno se proglašava izvršnim predsjednikom. 
Vjerojatno Barišić računa i s nešto "skromnijim" ishodom: Mamić se vraća i sjeda u svoju službenu savjetničku stolicu sa svim neformalnim ovlastima i nastavlja vladati. Skupština mu odaje priznanje na hrabroj borbi i sve ide dalje. 
Ali svi znaju Mamića: bez javne pažnje i bez medija on nije to što jest i ne bi podnio šutnju. Osim toga ni javno ni navijačko mnijenje ne bi prihvatilo bezuvjetni povratak.
Da se ozbiljno misli na ukidanje kazne i povratak može se zaključiti po jednom bizarnom događaju na Skupštini koji je protekao relativno nezapaženo. Skupština je sama sebi izabrala 19 novih članova - što je u biti nedemokratski - a među izabranima su Mamićem brat Stojko i Tomislav Marčinko jedan od Mamiću najprisnijih. 
Da li se Barišić intimno složio teško je reći, ali je očito "savjetnikov" naputak svesrdno proveo i to povlači pitanje zbog čega se jedan tako iskusan čovjek toliko povodi. Neka pozadina mora postojati!
Ili je Barišić zapravo lukav čovjek koji ima sljedeći rezon:
Podržat ću Mamićevu nadu javno i slušati ga tajno, pa ako se izbori vratiti neka se vrati. No, ako bude i definitivno osuđen, kazat ću da on odavno nema funkcije u klubu da je doduše član Skupštine, jedan od 80-torice i da je bio bez utjecaja na klub duže vrijeme i klub bez njega normalno funkcionira i da  Dinamo ide dalje.
Ali i to može biti račun bez krčmara. Ako ne prije - a izgleda da hoće - Skupština će se početi rastakati s Mamićevom (eventualnom) drugostupanjskom presudom. U tom slučaju skupštinari će se pokupiti pognutih glava i pretpostavljaju, nikom ništa, bilo pa prošlo! E sad, pitanje je...
Na dnevnom redu je i preoblikovanje kluba. Neće ovako ići za vijeke vjekova. Barišić je bio sudionik nekoliko preokreta u prethodnih 50 godina i zna kakve su poslije njih nastajale krize.
Barišić je Večernjem listu, vraćajući se u prošlost, izjavio da su mnogi predsjednici zbog Dinama izgubili političke karijere. Mislio je na razdoblje prošle države i onog sustava, na Ivana Šibla i Dragutina Božića i teško je proniknuti zašto je to povezao sa sobom (ili ga je možda i za razumjeti), ali istine radi, to ipak valja ispraviti jer nije točno.
Šibl je pao zbog Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika i premda Deklaraciju nije potpisao bio je predsjednik Prosvjetno kulturnog vijeća Sabora, a ostavka u Dinamu je samo formalno bila zbog visokog Belinovog ugovora. Šibl nije pao zbog Dinama.
Nije zbog Dinama pao ni Dragutin Božić 1972. nego zbog sudjelovanja u hrvatskom proljeću, kao predsjednik Gradske konferencije Socijalističkog saveza Zagreba. Božić je od kraja Drugog svjetskog rata pa do 1956. bio na različitim dužnostima u JNA. Za člana Centralnog komiteta postavljen je 1965. i 1968. i nije otišao zbog Dinamove turneje po Kanadi 1971. ni klupskog grba s crveno-bijelim poljima i zvijezdom petokrakom, nego zbog političkog djelovanja izvan kluba.
Današnje generacije to i ne zanima, ali je važno zbog povijesne istine.
Alpas