SportNews.hr

prava sportska priča

HEP - Najniže cijene električne energije za kućanstva! Korisničke aplikacije i druge pogodnosti.

Konferencija za novinare u Dinamu: Barišić se gotovo zaklinjao na vjernost Zdravku Mamiću! Zoran Mamić je doveo svoju družinu i stavio Bjelicu u potpuno okruženje. Pitanje je hoće li Bjelica, zbog milijun eura, prihvatiti neformalno tutorstvo?

Foto: Djuka / Četvorka s presice, Krznar, Barišić, Mamić Z. ButinaFoto: Djuka / Četvorka s presice, Krznar, Barišić, Mamić Z. Butina

Situacija s Dinamom je ovakva: Zdravko Mamić - godinu dana u bijegu u Bosni Hercegovini, inače prvostupanjski osuđen toliko da bi do pravomoćnosti morao boraviti u zatvoru - osjeća kako bi zbog druge optužnice, uskoro mogao biti izručen u neki hrvatski zatvor i zbog toga "poduzima odgovarajuće mjere".
Kako prvo, iz hrvatskog zatvora ne bi mogao komunicirati sa sebi odanom Upravom i drugim osobama i ne bi mogao djelovati na zapovjedni i kontrolni način, kako to sada čini. Pa mu, prema tome, izravno u klubu treba osoba maksimalnog povjerenja, većeg nego što su to Mirko Barišić i Vlatka Peras. I bolja u snalaženju oko transfera, utjecaja na prvog trenera i upravljanja nogometnom školom. Jasno, nema boljeg izbora od vlastitog brata. Zbog toga je od danas Zoran Mamić novi sportski direktor, a dosadašnji Marijan Vlak "samo" glavni skaut.
Nadalje, to je u funkciji prevođenja kluba u obiteljsku dinastiju. Danas je taj prijestolonasljednik brat, sutra će to biti sin, itd. Tako je otprilike u saudijskoj dinastiji Saud, odakle se Zoran upravo vratio. To će ići tako dugo dok Zdravko Mamić ima formalno-pravno pokriće u legalno izabranoj Skupštini u kojoj sjedi i jedan Mladen Vedriš i koja mu je poslušna. Ali neće to ići vječno, posebice ne poslije svršetka svih tih sudskih postupaka. Događaji će doći do svog svršetka, a čini se kako će u svemu najlošije proći sam klub Dinamo.
Na današnjoj konferenciji za novinare bilo je vrlo zanimljivo, gotovo smiješno kako se Mirko Barišić u neku ruku zaklinjao na vjernost Zdravku Mamiću. Prvo je objavio ono što svi znaju:
-Zdravko je naš zaposlenik, član uprave i puno radi.
Potom je kategorički ustvrdio:
-Sve optužnice protiv njega su objede.
Na kraju je zaključio:
-Svi zajedno smo radili. I nemoguće bi bilo kako bi samo jedan - Zdravko Mamić - bio kriv.
Ako smo dobro shvatili: Barišić ne vjeruje da su optužnice dokazive, a čak i da jesu svi su krivi pa i on.
Malo je to neobično za 82-godišnjaka preuzimati takvu odgovornost, no možda i nije. On je nesumnjivo hrabar čovjek. Barišić je 2004. objavio autobiografiju. Knjiga nosi naslov: "Barišić" u izdanju Globusa iz Zagreba. U njoj je najzanimljiviji dio kako on objašnjava svoj prijelaz 1972. od proljećara i dva mjeseca u istražnom zatvoru do zaposlenja u beogradskom Genexu, odnosno u Combicku Frankfurt. No, pustimo sad to, prošlo je i vratimo se Zoranu Mamiću.
Neki mediji su ovih dana u pripremi njegovog povratka isticali kako on ne želi natrag na arapski poluotok (a ponuda ima) jer bi morao često dolaziti na ročišta u Osijek. To je bila priča za naivne i malu djecu. Zoran Mamić je danas kazao kako zbog optužnica mirno spava.
Uz Zorana Mamića svoje uloge u Dinamu dobila je i cijela njegova družina, kako su rekli, vrsnih stručnjaka. Damir Krznar će biti direktor škole mladeži, Tomislav Butina direktor vratarske akademije, Ivan Štefanić direktor kondicijske pripreme i Vedran Attias analitičar.
Zoran Mamić je još istaknuo Igora Jovićevića kao trenera Dinama II i Jerka Leku kao novog trenera juniora (sada u Lokomotivi). Tako je propala želja predsjednika Rudeša Ivana Kneževića da od Leke stvori novog Bišćana.
Na kraju je situacija sljedeća: u ovom trenutku trener Bjelica je u potpunom okruženju. To je na neki način naglasio i Zo. Mamić kada je potvrdio da su ovlasti sportskog direktora dovođenje i prodaja igrača. Na treneru je da trenira, određuje sastav i sustav, odnosno način igre. Pažljivim slušateljima konferencije za novinare sigurno nije promaknula konstatacija Damira Krznara kako je Bjeličina igra u određenom smislu drukčija od tradicionalnog Dinamovog stila i kako je Bjelica s njom imao uspjeha, te mu to valja tolerirati.
Poslije svega ostaje pitanje: hoće li se Bjelica pokriti po ušima i zbog godišnjeg ugovora od milijun eura prihvatiti sva te tutorstva, iako nisu formalna? Možda za početak i hoće i poslije će mnogo toga zavisiti od rezultata. Sporazumni raskid je uvijek na stolu. Jovićević je taj koji čeka.

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Alpas
HEP - Energija koja pokreće Hrvatsku