SportNews.hr

prava sportska priča

Olmo i samo Olmo! Ni bez Bjelice Dinamo neće biti ništa i opasno je ako ga Mamići "uhvate za vrat". Samo da je malo manje tašt. U Dinamu se tresu: Mamić je bacio nesvagdašnji izazov pred sudstvo

Foto: Djuka / Dani OlmoFoto: Djuka / Dani Olmo
DINAMO - SABURTALO 3:0 (0:0)
 
ZAGREB - Stadion u Maksimiru. Igrano bez publike. Glavni sudac: Doveri (Italija) 6,5. Pomoćni suci: Passeri i Mondin. Četvrti sudac: Calvarese (svi Italija).
 
Strijelci: 1:0 - Oršić (76), 2:0 - Petrović (88), 3:0 - Olmo (90+4).
 
DINAMO: Livaković 7, Pinto 6, Lešković 7, Perić 6,5, Leovac 6,5, Ademi 6, Gojak 6,5, Hajrović 6 (od 85. Majer -), Kadzior 5,5 (od 74. Olmo 8), Oršić 7,5, Gavranović 5,5 (od 63. Petković 7,5). Trener Bjelica 7.
 
SABURTALO: Kupatadze 5,5, Mali 5,5 (od 59. Tabatadze 5), Margvelašvili 6, Rekhvilašvili 5,5, Kakubava 5,5, Čabradze 6 (od 69. Jinjolava 5,5), Tsnobliadze 5,5, Altunašvili 6, Gabedava 6, Gorgiašvili 5,5 (od 61. Diasamidze 5,5), Rolović 6. Trener Čiabrišvili 5,5.
 
Ocjena utakmice: 6,5.
Igrač dvoboja: Olmo (Dinamo).
 
U Dinamu se sve zna i niša se ne zna! Zna se kako je Dinamo apsolutno premoćan u domaćem nogometi  i kako na europskoj pozornici ne može ništa značajnije bez Španjolca Olma. Čak je za pobjedu nad gruzijskim prvakom valjalo pričekati njegov ulazak u igru, donekle i Petkovićev. Ako kažemo kako Dinamo u inozemstvu može nešto značajnije, mislimo na plasman u grupnu fazu Lige prvaka ili Europske lige, ali u Europskoj ligi i više nego što je to polučeno u proljeće. Zna se i da ova momčad bez Olma ne može ući u grupnu fazu Lige prvaka, pa ni europske lige, a o proljeću u Europi ne treba ni sanjati. Nema sumnje da će Olmo igrati do kraja kolovoza i to bi u najpovoljnijem raspletu moglo značiti Ligu prvaka. 
Nije sasvim jasno kako Dinamo misli nastaviti u Europi bez Olma, ako se, s njim plasira u jedno od dva natjecanja, što će se najvjerojatnije i dogoditi. Ali bez Olma postat će "kanta za napucavanje" kao kod onog Mamićevog ljubimca, bugarskog trenera Peteva. Sjećamo se 2016.: "pijani" Cico je ušao u Ligu prvaka i dobio "cipelu", onda se "savjetnik" dosjetio fenomenalnog rješenja na Crnom moru! Osim toga u Dinamovim dvorima se tresu kako će završiti druga, mnogo kompliciranija situacija. Zdravko Mamić je na "sudnički stol" bacio nesvagdašnji izazov: korupciju u sudstvu! Hoće li se to zataškati i spor završiti neriješeno, ili će "gazda" proći s još nesagledivim posljedicama? Jedno ili drugo? Sigurno je kako neki ne bi htjeli "talasanje", Mamić može biti nezgodan, no može se i njemu dogoditi neugodno finale.
Jedina je sreća što Dinamo ima sjanog trenera Bjelicu. Iako, ni on neće moći puno pogotovo ako ga Mamići "uhvate za vrat". Bjelica ima samo jedan problem, to je problem taštine, sujete. Prema mišljenju Gustava Flauberta najpoznatijeg svjetskog romanopisca 19. stoljeća sujeta (recimo to, briga za vanjske znake svoje vrijednosti) je osnova svega, presudna pokretačka snaga  kvalitetnih ljudi, ali koju valja znati kontrolirati. Bjelicu smo kritizirali zbog neiskrenoga odnosa prema Majeru i u posljednje vrijeme površnih konferencija za novinare. Pa što? Večeras je bio izvanredan: samokritičan, analitičan, otvoren, duhovit i principjelan baš onakav na kakvog smo navikli kada je prije nešto više od godinu dana došao u Dinamo. Bez Bjelice Dinamo neće biti ništa u pravom smislu uspjeha.
Alpas