SportNews.hr

prava sportska priča

Na Trnju glavna tema suđenje na utakmici u Osijeku. Jakirović trener Gorice: Nije moje da komentiram i vodim računa o suđenju. Neno Črnko predsjednik Gorice vrlo oštar u opširnoj izjavi: Obustavljamo daljnje VAR edukacije na našem stadionu.

Foto: Djuka/ Sergej Jakirović glavna ličnost na matuineji u TrnjuFoto: Djuka/ Sergej Jakirović glavna ličnost na matuineji u Trnju

Gorica je jučer gostovala u Osijeku i izgubila 2:1. Kako to obično biva na jutarnjoj matineji u 11 sati na Trnju se okupi popriličan broj trenera, delegata, igrač, funkcionera i tijekom utakmice Trnja komentiraju se teme s utakmica od subote. Danas je glavna tema suđenje u Osijeku i dosuđeni kazneni udarac u korist domaćina, a i fantastičan gol Lovrića na istoj utakmici. Trener Gorice Sergej Jakirović u pratnji kuma Rajka Vidovića bi je najtraženija osoba. Pitali smo ga i mi što se to dogodilo u Osijeku i komentar na Vučkovićevo suđenje.
- Neću ništa komentirati, vidite kakvi su komentari onih koji su gledali utakmicu. Ovdje su mi mnogi prišli i kazali da smo pokradeni, ali na meni nije da komentiram i brinem se o suđenju, zna se tko o tome treba voditi brigu, rekao nam je Jakirović.
Nazvali smo predsjednika Nenu Črnka i zamolili ga za komentar. Črnko ljut kao ris vrlo je opširno govorio o sudačkom odnosu prema Gorici i kriteriju kojim nije zadovoljan:
-Dugo smo tolerirali situacije koje nas jesu ili koje bi nas mogle koštati pozicija koje naš klub zaslužuje ali način na koji se sve događa ne može izbjeći naše ogorčenje i reakciju. Gorica je teško oštećena u Osijeku prošlog proljeća i tada su nas dvije velike pogreške pomoćnog suca koštale plasmana koji vodi u Europu. Sjetimo se četvrtog kola i utakmice u Splitu kada nije dosuđen kazneni udarac u 15. minuti za Goricu kod rezultata 0:0 gdje bi Gorica aktivnim rezultatom u toj utakmici sigurno i nakon te petnaeste minute igrala ozbiljnu ulogu. Jučer je Gorica pokazala da se igrom i pristupom može nametnuti za više od pete pozicije i pomrsiti račune većim i bogatijim klubovima HNL-a no tada opet pogreškom suca i dosuđivanjem nepostojećeg kaznenog udarca za Osijek a onda i posljedičnim isključujućim kartonom za Ljubisavljevića ovakva odluka gura Goricu u poraz i deficit na terenu. I ne samo to – vrlo je diskutabilna (ne)dozvoljena pozicija Mancea neposredno pred dobivanje dubinske lopte za tu akciju, ali kad sve to zanemarimo tada je nakon svega u nastavku utakmice svega nekoliko minuta kasnije Lopa morao dobiti drugi žuti karton – ako ćemo na vagu stavljati podjednaki kriterij za obje momčadi.

Ne možemo tolerirati takav odnos kao što ne možemo i ne smijemo tolerirati različite kriterije prema klubovima koji imaju respekt i ostalim klubovima koji ga u nogometu ili HNL-u moraju tek izgraditi. Isto tako ne mogu se oteti dojmu nas po defaultu proglašavaju čvršćom ekipom u HNL-u pa si onda svi daju pravo da se na štetu Gorice razmašu kartonima – jer kao mi igramo čvrsto a drugi ne. Takvo ponašanje prema Gorici stavlja pod povećalo svaku utakmicu pogotovo one gdje se u identičnim situacijama na obje strane žutim kartonima kažnjavaju samo igrači Gorice.
Upravo u takvim situacijama Gorica je u startu u podređenom položaju i ako naši suci misle da će u ovakvim situacijama zaštiti sebe čekajući da se uvede VAR i da će nam to biti opravdanje za loše odluke onda to nije dobro ni za organizaciju ni za klubove, a u konačnici gubi nogomet. Ovdje se egzistencija mjeri kroz plasman i rezultat, da bi se do toga došlo netko ulaže značajan novac u razvoj svog kluba i kad ti netko oduzima ono što zaslužiš na terenu s pravom se pitaš koja je svrha svega. Možemo šutjeti i govoriti o slučajnosti, jednom, dvaput, ali kada to uđe u kontinuitet tada to jednostavno nije dobro.

Gorica je sigurno na svim segmentima klub koji je uzor i želimo biti dio cjeline koja gradi bolji nogomet i uvjete u HNL-u, pa smo tako prvi ozbiljno shvatili obavezu i opet uložili značajan novac u završetak VAR prostorije i konstantno stojimo na raspolaganju edukaciji koja je nužna iako smo taj novac mogli usmjeriti u dodatno ojačanje kadra a kao i drugi čekati zimu. Stoga ćemo u tijeku ovog tjedna vrlo ozbiljno razmisliti i nakon svega što se događa otkazati sve daljnje VAR edukacije na našem stadionu.

I na kraju samo opaska kako ovo naše ogorčenje nije usmjereno ni protiv vodstva Osijeka ili Hajduka, a ja još jednom moram naglasiti kako su odnosi sa oba kluba odlični, kako smo i u Osijeku i u Splitu uvijek odlično primljeni i kako sam siguran da i oni žele da se ovakve stvari u HNL-u ne događaju, jer nam je svima nogomet na prvom mjestu, a nažalost u ovoj sezoni to nije, već se stalno bavimo suđenjem i analizom pogrešaka.

Alpas