SportNews.hr

prava sportska priča

Može li 85-godišnji Ćiro Blažević biti privremeni nadomjestak, ako Zoranu Mamiću bude potvrđen zatvor?

Ako 11. siječnja, poslije četiri odgode, ipak u Osijeku počne suđenje Mamićima i skupini za zločinačko udruživanje, to ne mora biti trenutačno najveća neizvjesnost po Zdravka i Zorana. Najvažnije je nešto drugo: Dinamo nema odgovor što će se dogoditi ako Zoranu Mamiću krajem mjeseca Vrhovni sud potvrdi 4 godine i 11 mjeseci zatvora po prvostupanjskoj presudi, ili čak poveća na pet i više godina zbog čega bi on odmah morao u pritvor. Može se dogoditi da kazna zatvorom bude blaža pa čak i ukinuta i sve vraćeno na početak, ali to su samo jedne od pretpostavki. Pa čak i da kazna bude smanjena na manje godina zatvora Zoran će kad tad morati prijeći zatvorski prag, osim ako ga pomiluje predsjednik Milanović. Zdravko Mamić je odabrao bijeg i zasad nije u opasnosti od pritvora, ali samo Milanović može za njega biti brzo i povoljno rješenje. Ostalo može biti užas. Je li to realno, drugo je pitanje. Možda, ako bi na Pantovčaku sjedila Kolinda.
Ne samo teorijski, može se dogoditi da Dinamo već krajem mjeseca ostane bez trenera i sportskog direktora Zorana Mamića. Može se dogoditi da u trenucima najvećih uspjeha Dinamo ima trenera pravomoćno osuđenog na vremensku zatvorsku kaznu. Možda je vjerojatnost za to jako mala, ali nije zanemariva i valja ju uzeti u obzir. Teško da će Vrhovni sud zanemariti zakonske grijehe dvojice, zbog prijašnjih zasluga, uspjeha u Europi, dobrog rada škole mladeži i unosne prodaje igrača.
Ako pretpostavimo da je upravljački dio kluba čvrsto u rukama gospođa Peras i Peternel, te gospodina Antolića, relativno složne Skupštine i u pozadini s presudnom ulogom Zdravka Mamića, najvažnije pitanje nije riješeno: tko bi s nemogućnošću Zorana Mamića, na licu mjesta i u odsutnosti Zdravka, vodio najvažnije stručne poslove. Ako se to dogodi, bit će to brzo i trebat će žurno i kratkoročno rješenje. Zdravko je sve duže daleko od srca organizma, pa mu se događaju i greške u procjeni, osim u prodaji igrača u čemu je nenadmašan.
Danas je SportNews dugo razgovarao s 85-godišnjom legendom Miroslavom Ćirom Blaževićem, najvećim trenerom u povijesti hrvatskog nogometa i premda je on otklonio raspravu o takvom rješenju, njegova izjava kako se u stručnom smislu osjeća bolje nego u najboljim trenerskim danima, može biti znakovita. Ako će Joe Biiden i sa više od 80 godina voditi SAD u najturbulentnijem razdoblju svoje povijesti, zašto i Ćiro Blažević također u devetom desetljeću ne bi bio privremeno rješenja u Dinamu, naravno ne na trenerskoj klupi, nego u ulozi sportskog direktora dok se stanje ne sredi i omogući miran prijelaz vlasti u svim dijelovima kluba. Ćiro i Zdravko su u životu surađivali i svađali se, ali su u najtežim trenucima uvijek nalazili zajednički jezik.

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Alpas
HEP - Energija koja pokreće Hrvatsku