SportNews.hr

prava sportska priča

Lončarević je primijenio sustav 3-3-3-1 prvi put poslije 1997. kada je to učinio upravo s Dragovoljcem. Drugi bod Intera poslije sedam kola. Samo jedna trećina Dragovoljčeva sastava bila je dobra, ostale dvije prosječne ili slabe

INTER - HRVATSKI DRAGOVOLJAC 0:0
 
ZAPREŠIĆ - Stadion "Ivan Laljak - Ivić". Bez gledatelja. Glavni sudac: Rožman (Rijeka) 6,5. Pomoćni suci: Mađarić (Vrsar) i Biljuh (Marčana). Četvrti sudac: Marić (Sisak). Delegat: Ivošević (Rijeka). Kontrolor sudaca: Havaić (Koprivnica).
 
INTER: Križanović 6,5, Nekić 6,5, Soldo 6,5, Marjanović 6, Barić 6,5 (od 54. Dajčer 6), Mazalović 6, Magdić 6 (od 64. Šroler 6,5), Dunić 6,5, Dobrić 6,5 (od 80. Abramović -), Goričan 6 (od 80. Vranjković -), Zdunić 6 (od 80. Uzelac -). Trener Lončarević 7.
 
HRVATSKI DRAGOVOLJAC: Šubarić 7,5 Majstorović 6, Bagadur 7,5, Ivkič 7, Valentić 5,5, Pasariček 6 (od 90. Roca -), Burić 6, Ernst 5,5 (od 67. Zoungrana 6), Viduka 6, Martinez 6 (od 46. Amoateng 6), Burić 5,5. Trener Kuljanac 6,5.
 
Ocjena utakmice: 6,5.
Igrač dvoboja: Bagadur (Hrvatski dragovoljac).
 
U šest utakmica prije ove Inter je osvojio samo jedan bod. Bilo je tužno u svakom pogledu. U tjednu uoči nastupa u Rijeci protiv Orijenta prošle subote, došlo je do promjene trenera. Ilija Lončarević trenerski veteran kojemu je 76 godina, iza kojega je velika domaća trenerska karijera, zamijenio je 60-godišnjeg Tomislava Ivkovića iza kojega je svjetska golmanska karijera i nešto slabiji trenerski životopis. Tu je i zaprešićki klub koji nakon godina uspona i dugovječne stabilnosti doživljava opasan pad, strahujući čak za drugoligaški status. Ivković nije imao dobre rezultate, Lončarević je na povratku u Inter doživio poraz u Rijeci, ali je danas osvojio bod protiv vodeće momčadi prvenstva Hrvatskog dragovoljca i da je Ivan Abramović u posljednjim sekundama, iz sjajne prigode zabio, domaći bi pobijedili prvi put nakon 4. prosinca. Lončarević je iznenadio potpuno novim sustavom igre koji su dečki disciplinirano ispunjavali, te im je dao nov psihološki poticaj. Bili su bolji u prvom i na početku drugog poluvremena i u tom su razdoblju po šansama mogli postići tri gola. Dragovoljac je prvu pravu šansu imao u 55. minuti. Karlo Perić promašio je nešto što se u klubu koji je prvi na ljestvici, ne bi smjelo.
Lončarević je primijenio sustav 3-3-3-1 za koji je i sam gostujući trener Miroslav Kuljanac rekao da ga je iznenadio. Nazvao ga je "antilogičkim".
"To je sustav koji sam posljednji put primijenio 1997. baš u Dragovoljcu", podsjetio je Lončarević koji je u svom trenerskom vijeku trenirao barem 15 klubova, neke po više puta i proslavio se upravo kao znalac taktike i sustava.
Posebno je iznenadilo to što su na klupi ostali Šroler (inače najbolji igrač), Vranjković i Abramović, no oni koji su igrali pokazali su iznimnu disciplinu i izvršavanju taktičke zadaće, pa se učinilo kako bi Mateo Dunić koji je s 21 godinom promijenio već osam klubova, mogao biti dobar igrač.
"Ovo je nov način igre, ali momci još nisu spremni za sitnu kombinatoriku na sredini terena. Bitno je da su psihološki zdrava cjelina. Zadovoljan sam bodom protiv vodeće momčadi prvenstva", zaokružio je svoje objašnjenje trener Lončarević.
Hrvatski dragovoljac nije oduševio, no jedan bod u gostima sasvim je prihvatljiv u iscrpljujućoj borbi za povratak u Prvu HNL u kojoj presudan može biti i svaki gol, a kamo li bod. Jedna trećina momčadi igrala je vrlo dobro, jedna trećina prosječno i jedna trećina slabo. Poglavito su se isticali stoper Bagadur, vratar Šubarić i drugi stoper Ivkič. Dragovoljac je loše ušao u utakmicu, vezna linija nije bila na razini momčadi koja je prva na ljestvici. Najlošiji je bio Leon-Habib Ernst, a samo nešto malo bolji Burić i Pasariček. Kasnije su se popravili. U početku Dragovoljac, na sredini terena, kao da nije uspio pronaći protu-odgovor na Lončarevićevu taktiku.
Trener gostiju Miroslav Kuljanac smatra kako su zakazali bočni igrači: Majstorović i Valentić. "Dok se Majstorović popravio u drugom poluvremenu, Valentić je ostao na lošoj razini i u drugom dijelu. A baš su oni trebali biti ti koji će donijeti prevagu u našu korist."