SportNews.hr

prava sportska priča

Zašto svaka Skupština HNS-a mora završiti s razljućenim Šukerom? Ovaj put povod je bilo pitanje o Svetini. Problem je u borbi za vlast i utjecaj. Narod je nogometu odan bez zadrške

Foto: Djuka / Davor ŠukerFoto: Djuka / Davor Šuker
Puno se riječi potrošilo - nakon osvajanja drugog mjesta na svjetskom prvenstvu u Rusiji - u smislu da bi naša država u svojoj ukupnosti trebala kopirati taj podvig, te da iz njega treba izvući neke probitke s obzirom na visoke ocjene koje je reprezentacija dobila u svijetu.
Tako se razmišljalo u trenucima razdraganosti i velikog oduševljenja da bi se potom upućivale i kritike, jer da taj polet društvo nije nastavilo. 
U vrlo pozitivnom stilu današnju Skupštinu u zagrebačkom hotelu Westin počeo i predsjednik HNS-a Davor Šuker:
-Ova Skupština izuzetnog je ugođaja, a održava se u godini najvećih uspjeha hrvatskog nogometa.
To je točno, ali u našem nogometu ima i problema - ne u zainteresiranost ljudi ili ljubavi prema nogometu koja je golema - nego u samoj organizaciji. Borbe za vlast i utjecaj su nemilosrdne, zavičajne razlike i klubaštvo je očito, a izgleda da ima i kriminala o čemu svjedoče nepravomoćne presude pojedincima, smještenim u samom vrhu. Neki, kao predsjednik Dinama Barišić, čekaju pravomoćnost. Ali ne kaže što će biti ako presude stvarno postanu pravomoćne. Njegovi govori ponekad izgledaju kao bijeg od stvarnosti.
Šuker je počeo  izjavom o ugodama, a završio razljućen i to na konferenciji za novinare. Tako to kod njega bude, gotovo uvijek. Ne odgovaraju mu "teži" upiti!
Pitanje jednog kolege je glasilo otprilike ovako: Tomislav Svetina je u ponedjeljak postao čelni čovjek ZNS-a. Zagrebački Savez je najjači i znači li to da će brzo biti i nekih preslagivanja unutar HNS-a?
Predsjednik je odgovorio:
-Mislim da smo prošle godine u ovo vrijeme imali izbore pa sada za ovaj odgovor morate pričekati barem tri godine. Ponavljam, lani su bili izbori, tada ste u najavama promašili dosta toga, tako će biti i ovaj put.
Šuker je otišao i dalje od pitanja, očito pod dojmom različitih priča, pa i njegovoj povezanosti s Mamićem. 
Iako nije u izravnoj vezi sa Skupštinom zanimljiva je izjava u Sportskim novostima Pere Karatovića koji je na zagrebačkim izborima izgubio:
...dodatni uteg mi je bilo prijateljstvo s Mamićem, kao i odlazak u Međugorje. Naravno da ću s Mamićem ostati prijatelj i rado ću ga ponovno posjetiti u Međugorju.
Sve su to određene nelogičnosti. Đuro Brodarac, svojedobno i predsjednik HNS-a umro je osumnjičen u osječkom pritvoru, a Mamić osuđen na pritvor pobjegao je u drugu državu i nikom ništa. I dalje je faktor.
Bit će tu još velikih bitaka neovisno od uspjeha reprezentacije i izbornika Dalića koji je poručio:
-Od stare slave se ne živi.
Potegnuo se i problem neigranja reprezentacije u Splitu. To nije samo sportski problem i ne treba bježati od cjelokupnosti.
Šuker je poručio:
-Hrvatska može na Poljud, ali bez ultimatuma Hajduka. Mislim da će se to dogoditi u 2019. godini.
Alpas

PROMO

DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
Mr. Shine 240 x 400
make-up-room