SportNews.hr

prava sportska priča

Zagrebački nogometni savez u rujnu slavi najveći jubilej - stoti rođendan. Legende nogometnog novinarstva Samovojska, Vukelić, Stipković i Vukina pišu spomenicu koja će istodobno biti i znanost i podsjećanje

Premda još nije u žarištu javne pažnje u rujnu će biti obilježena stota obljetnica Zagrebačkog nogometnog saveza koji je osnovan 8. rujna 1919. 
Nogomet ima svoj smisao u novijoj hrvatskoj povijesti i malo je tako značajnih jubileja. Zagrebački nogometni savez i kad je bio podsavez i dosavez i nogometni odbor i fiskulturni odbor  uvijek je bio zagrebački. 
Stariji je i od Hrvatskog nogometnog saveza koji je osnovan 19 dana prije Banovine Hrvatske 7. kolovoza 1939. Po svom domašaju ZNS je na početku obuhvaćao i priličan dio kasnije Banovine Hrvatske  i u simboličnom smislu kao da joj je bio preteča. 
Valja podsjetiti da je te iste 1919. 15. travnja u kavani Medulić osnovan jugoslavenski nogometni savez, ali - poslije uvođenja diktature 6. siječnja 1929.  ukidanja hrvatskog imena iz nazivlja države i nametanja Kraljevine Jugoslavije - Savez je 16. ožujka 1930. prebačen u Beograd. Hrvatski nogometaši su zbog toga bojkotirali svjetsko prvenstvo u srpnju u Urugvaju.
Prošlo čelništvo ZNS-a je povjerilo - a novo s predsjednikom Svetinom na čelu je podržalo - pisanje svestrane spomenice istaknutim, sada već i legendarnim zagrebačkim sportskim novinarima, Samovojski  kao glavnom uredniku, Vukeliću, kao izvršnom, Stipkoviću i Vukini, te mlađima snagama Tomaševiću, Capanu i D. Dobriniću. Po izboru pisaca, po njihovu znanju i iskustvu to će vjerojatno biti dosad najveći podvig te vrste. Istraživanje i pisanje traje još od jeseni prošle godine i obuhvat će neke dosad neproučene teme.
Povodom 50. obljetnice ZNS-a 1969. monografiju je napisao Roman Garber, a povodom 75. obljetnice 1994. Ico Kerhin i Miroslav Rede.