SportNews.hr

prava sportska priča

Napustio nas je legendarni Slaven Zambata, Plavi 9 najuspješnije Dinamove generacije!

Slaven ZambataSlaven Zambata

Jutros, u 80. godini života, napustio nas je Slaven Zambata (Sinj, 24. rujna 1940.), jedan od najvećih napadača Dinama, Plavi 9 jedne velike generacije. Za klub iz Maksimirske je odigrao ukupno 251 utakmicu i zabio čak 156 golova (stoji negdje i ukupna brojka od 397 utakmica i 264 pogotka).
Po mnogima samo su četiri istinske „plave devetke“ kroz povijest: Franjo Wolf, Dražan Jerković, Slaven Zambata i Snješko Cerin. Nažalost, redom su „otišla“ trojica najstarijih. Svaki je od njih golovima nosio Dinamo u različitim erama, kao predstavnici svojih generacija, zvijezde filmskog nadimka iz istoimene uspješnice Kreše Golika. Ali jedino je u Zambatovoj osvojen Kup Velesajamskih gradova, jedini europski klupski trofej, u toj legendarnoj sezoni 1966./1967. u kojoj je dres obukao 38 puta, a zabio 24 gola.
- U velikoj tuzi i bolna srca javljamo da nas je u četvrtak, 29. listopada, rano ujutro zauuvijek napustio naš proslavljeni nogometaš, naš dragi, omiljeni i nezaboravni “plavi devet” – Slaven Zambata. Jedan od najvećih Dinamovih igrača svih vremena, napadač sa stilom, igrač za nogometne gurmane i sladokusce, kapetan proslavljene generacije iz 1967. godine, krajem rujna je obilježio svoj 80. rođendan, a dulje je od šest desetljeća bio usko vezan uz maksimirski klub. Bdio je nad svakim rezultatom, svakim potezom, emotivno pratio događanja vezana uz Dinamo. Termin ispraćaja doznat ćemo naknadno, a GNK Dinamo ovom prilikom izražava duboku sućut obitelji i prijateljima našega Slavena – objavili su iz Dinama.
Zanimljivo, Zambata je prije dolaska u Maksimir, bio na probi u Hajduku, i to zajedno sa Skoblarom, ali, nisu prošli, baš kao niti kasnije Boban ili Modrić.
- U ljeto 1959. u San Remu u Hajduk stigli Josip Skoblar i ja. Odigrali smo dobro, a na kraju su mi rekli: ‘Mali, javit ćemo ti se’. Nikad se nisu javili. Zamislite, Skoblara, koji je bio napadač, stavili su na desnog beka – prepričavao je Zambata koji je za Dinamo u prvom navratu igrao do 1969. i osvajao tri puta trofej Kupa maršala Tita (1963, 1965. i 1969), a 1967. kao kapetan momčadi i Kup velesajamskih gradova.
Zambata je odigrao 31 utakmicu i postigao 21 pogodak za najbolju selekciju Jugoslavije, između ostalih i čuvenom ruskom vrataru Lavu Jašinu. Kao kapetan sudjelovao je i na Olimpijskim igrama 1964. u Japanu. Zambata je završio Pravni fakultet, Višu trenersku i Ugostiteljsku školu, a nedavno je odlikovan Državnom nagradom za sport "Franjo Bučar".
Za Zambatu je vezana i anegdota bacanja novčića za prolaz u drugo kolo Kupa velesajamskih gradova, u uzvratnoj utakmici sa Spartakom iz Brna.
-Oba puta sam zvao pismo, prvo bacanje za biranje strana sam izgubio, drugo isto tako. I kad je došao odlučujući trenutak, hoćemo li na proljeće biti u Europi, uhvatila me nervoza. Hoću li treći put pozvati pismo ili ću promijeniti odluku i sad pozvati glavu? Na kraju sam ipak rekao pismo i treći put pa što bude. Sudac ga je konačno bacio, ali je pao između dvije travke i nije bilo jasno je li pismo ili glava. Zatim nas je prebacio na tartan stazu, jer je podloga bila ravna. I kad ga je opet bacio, svi prisutni nagnuli su se nad njega, imao sam osjećaj kao da cijeli stadion stoji iznad... I ne, nisam imao nikakav poseban novčić s dvije identične strane i nije istina da sam uzviknuo „Dečki, skačite kao da smo dobili, bez da sam ga pogledao. Doista je bilo pismo.”, znao se prisjetiti Zambata ove povijesne priče.
Počivao u miru, Slaven Zambata!