SportNews.hr

prava sportska priča

HEP - Najniže cijene električne energije za kućanstva! Korisničke aplikacije i druge pogodnosti.

Duga tradicija samoborskih nogometnih nelogičnosti. Poslije teško ponovljivih uspjeha trener Pužin morao je otići: Stvorila se atmosfera u kakvoj više nisam mogao ostati, kaže Pužin. Nesloga je ubila samoborski nogomet

Iza Franje Pužina, nogometaša i trenera duga je tradicija treniranja zagrebačkih amaterskih klubova i ne samo njih nego i onih koji su u mnogim razdobljima bili pripadnici natjecanja s klubovima Zagrebačkog nogometnog saveza. Zagrebačka nogometna zona je u 100 godišnjoj tradiciji ZNS-a bila jedno od najpamtljivijih natjecanja u kojoj su 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća sudjelovali klubovi od Čakovca do Petrinje i od Samobora do Ogulina. Naravno i zagrebački klubovi koji su bili i mamac i stožer. Pužin je trenirao i Vrapče, Trnje, Dugo Selo, Zagorec, Ponikve, Vrbovec, Kurilovec, Kustošiju, Karlovac, Mladost iz Petrinje, Samobor, ali i Jadran iz Poreča.
Samoborski nogomet ostao je zapamćen po visokim domašajima (početkom devedesetih prošlog stoljeća), ali i neobjašnjivim posrtajima još od vremena "vladavine" Medveda i Bastijančića. Dojam je da je u povijesnom, ali i bogatom i poželjnom gradu Samoboru često vladala nesloga, ili neka neobičnost, što se nogometa tiče. Ali ne samo nogometa, nego i politike. Činilo se kako dosadašnji gradonačelnik Krešo Beljak, koji se smatrao HSS-ovcem, nasljednikom Radića i Mačeka, nastoji napraviti reviziju povijesti stranke.
Kad su 2017. Samoborci ispali iz treće 3. HNL zapad njihov pad bio je nazaustavljiv i do dna. Tu ih je Franjo Pužin preuzeo na posljednjem mjestu sa 4 boda. Prije desetak dana Pužin je otišao nakon što je u međužupanijskoj ligi osvojio prvo mjesto i odveo ih u četvrtu ligu. U 34 utakmice bio je bez poraza, s 88 bodova i 106 golova. Osim toga dva puta je osvojio samoborski kup, županijski kup i otišao u pretkolo hrvatskog kupa. Na tom putu pobijedio je i Rugvicu, Dugo Selo, Vrbovec i Kurilovec. Pužinov domašaj je teško ponovljiv. Samoborski pad je bio toliko dubok da se još dugo - ako će uopće i biti želje - neće vratiti u treću ligu, od 2022./2023.
Ali što to sve skupa na kraju vrijedi?. Pužin je tužan i ponosan. Pužin je i petrinjsku Mladost uveo u 3. HNL, a onda su tamo željeli "domaćeg čovjeka". On ih nije uspio uvesti u Drugu HNL. Potom se dogodio potres, situacija je bila iznimno teška, pa i ih je opet spašavao "zagrebački stručnjak": Boris Perković, ostavivši ih teškom mukom u trećoj ligi.
O samoborskom iskustvu Pužin kaže: "Stvorila se takva atmosfera sa svih strana da sam morao otići. Izuzimam tu predsjednika Karoglana. Da se nisam maknuo sam, dobio bih otkaz vrlo brzo. Željeli su domaćeg čovjeka."

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Alpas
HEP - Energija koja pokreće Hrvatsku