SportNews.hr

prava sportska priča

Zlatko Olić bivši nogometaš Rijeke bavi se mentalnom pripremom nogometaša kroz program Just Flow. Nogometaše uči kako se koncentrirati i fokusirati

Nakon utakmice Jaruna i Orijenta na stadionu Kustošija posredstvom našeg starog znanca nogometaša Elvisa Peco upoznali smo se sa Zlatkom Olićem i vodili zanimljiv razgovor.

Zlatko Olić je bivši nogometaš, koji je završio nogometnu akademiju HNK Rijeke. Spaja znanja s nogometnih terena i znanja kako funkcionira naš um te ih pretvara u konkretne tehnike za poboljšanje nogometne izvedbe. Osmislio je Just Flow program za mentalnu pripremu nogometaša i nogometnih trenera, a koji dovodi do poboljšanja sportskih rezultata nogometaša, nogometnih trenera i cijelog nogometnog kluba. Zamolili smo ga da nam malo pojasni o čemu se konkretno radi.

Zašto Just Flow u nogometnom klubu?

Zato što Just Flow čini nogometne klubove uspješnijima. Četiri su temeljna elementa nogometne igre: fizička priprema, nogometna taktika, nogometna tehnika i mentalna tj. umna priprema. U nogometnoj pripremi sva četiri elementa moraju biti ispunjena da bi postigli uspjeh u igri. Just Flow je program za mentalnu pripremu nogometaša i nogometnih trenera.

Koji je cilj Vašeg programa?

Program daje rješenja nogometašima i trenerima što napraviti u točno određenoj situaciji na nogometnom terenu. Također, trenere uči, putem primijenjene komunikacije, kako motivirati svoj tim. Nogometaše uči kako se koncentrirati i fokusirati za vrhunsku nogometnu izvedbu.
Cilj je dovesti nogometaše i nogometni tim u stanje flowa. Flow je mentalno stanje kada nogometaši i tim iskušavaju posvećenost, ugodu i uživanje u igri.
Jedan od načina kako ući u stanje flowa je prakticiranje tehnika mindfulness-a. Mindfulness je praksa usmjerenog fokusa na sadašnji trenutak, a prakticiraju je, između ostalih, Salah, Halland, Griezmann, Cristiano Ronaldo. Nogometaši koriste mindfulness kako bi se fokusirali na svoju izvedbu. Pomaže im da se koncentriraju na utakmicu i da se nose s pritiskom.

Jeste li uspjeli s nogometnim klubovima uspostaviti suradnju?

Teško se probijati kroz barijere i nogometne stereotipove koji vladaju u našem nogometu, ali iz dugogodišnje individualne prakse rada s nogometašima i nogometnim trenerima znam koliko su moćna ova znanja. Primjenom jednostavnih tehnika u svakodnevnom treningu postiže se vrhunska izvedba na terenu, a onda i optimalan rezultat ne može izostati. Upravo sam održao edukaciju u Školi nogometa HNK Rijeke, zaključuje Olić.