SportNews.hr

prava sportska priča

Jarun ima trenera Jerka Leku, na posudbi iz Lokomotive, iza kojeg je najveća igračka karijera od svih u prvoj i drugoj ligi. Veća i od trenerskog kralja Slavena Bilića. Ne smeta ga pritisak predsjednika Jolića: Poštujem ljude sa stavom

Traje dvotjedna prvenstvena stanka i drugoligaši analiziraju svoj učinak u 12 proteklih kola. Jarun, novak u ligi, nije vodeći kao što je u nekom trenutku bio, dijeli s Dubravom četvrto i peto mjesto po boju bodova (19), ali svojim igrama, otvorenim ambicijama i sveukupnim pristupom, predstavlja prilično osvježenje za zagrebački nogomet. Najveća dokazana vrijednost, što se nogometaša tiče, je mlad trener Jerko Leko, star 41 godinu iza kojeg je nogometna karijera kakvu nema ni jedan drugi prvoligaški, ni drugoligaški trener hrvatskog sklopa natjecanja. Iza Leke je velika igračka karijera: 59 nastupa u A reprezentaciji, 108 utakmica za zagrebački Dinamo, 61 za kijevski, 85 za Monaco itd. Igor Cvitanović (51) je drugi, ali zaostaje, no mnogi proslavljeni hrvatski nogometaši nisu uspjeli ni koliko-toliko dokazati se kao treneri. Iznimka je Slaven Bilić (53) koji je kralj, ali nije imao tako uspješnu igračku karijeru kao Leko. On je sada na putu da se dokaže i kao trener. Još sa 36 godina igrao je za Lokomotivu. I to je vrijedno pažnje. Kratko zadržavanje u ulozi prvog trenera Lokomotive nije bilo uspješno - a ni okolnosti: gazda Šikić bio je prodao glavne igrače, da mu je ostavio samo Tolića gazio bi kao i Tomić - no, izaziva poštovanje Lekina volja za postepenim uzdizanjem. Poslije prve smjene u životu Leko nije pobjegao u Aziju, poput nekih. On je bio vrlo uspješan trener juniora Lokomotive. I sada on je Lokomotivin, na posudbi u Jarunu.
Na izvjestan način uživanje je gledati utakmice na stadionu u Kustošiji, gdje igra Jarun. Novinari stoje, ili sjede i gledaju na zapadnoj strani, suprotno glavnoj tribini, neposredno iznad trenerskih klupa. Nema bolje pozicije. Leko za vrijeme utakmica djeluje mirno, njegovi savjeti igračima su logički, on ne viče na suce i ne prigovara (u nogometnim okvirima odgojen gospodin!), taktičke zamisli su mu prepoznatljive i on ih dosljedno sprovodi.
Igrala se u subotu ta - posljednja pred pauzu - utakmica (2:4) s Varaždinom. Razišli smo se Lekom. Iako hvalimo njegove taktičke izbore, nama se činilo da je trebao odmah visoko napasti, no on je u poluvremenu uveo i trećeg stopera Večerića.
"Niste se prije utakmice obavijestili o mojim namjerama. Želio sam tri stopera i bekove visoko naprijed. Varaždin ima širu klupu. Groznica i Adžić ne mogu još igrati presing, za to treba pola godine treniranja, prilagođavanja. Baraban i Kelava još nisu bili potpuno spremni", objasnio je Leko.
Ne možete, ni bez Čelikovića, napasti tako jakog suparnika. Čeliković vam je jaka iskusna karika, a uglavnom ga nema?
"Ima ozlijeđen list i to mu se stalno vraća".
Dobrić kao da je Varaždinu poklonio gol?
"Pogriješio je, ali on će na zimske pripreme s Lokomotivom. Ako prođe, prijeći će na Kajzericu, ako ne, ostaje s nama."
Dujmović je već na početku prvenstva počeo kao najbolji strijelac druge HNL a, onda je stao?
"Događa se to strijelcima. I on Lokomotivin".
Vaš učinak u gostima je doduše puno bolji: 11 bodova i tri pobjede, prema osam domaćih bodova i dvije pobjede. Strahujete li od dva predstojeća gostovanja kod Rudeša i Osijeka II koja bi u slučaju neuspjeha mogla pokvariti dojam?
"Naša momčad je zasad tako koncipirana da smo opasniji kao gosti. Iako je i naš hendikep što ne igramo na svojem matičnom igralištu."
Jarun ima i vrlo jakog predsjednika Grgu Jolića, utjecajnog po svim linijama, ambicioznog, posebno izražene osobnosti. Da li je njegov pritisak ometa trenera Leku?
"Ne nikako. Više volim naglašeno ambiciozne, nego ljude bez stava", odgovorio je Leko.
Ali on je prije nekog vremena izrazio razmišljanje o Prvoj HNL i igranje u Maksimiru? Jesu li to preteški zahtjevi?
"Prije nekoliko dana smo imali sastanak i mislim kako smo se o svemu razjasnili."
To je bio kraj razgovora s Jerkom Lekom u kojem nije bio raščlambe tog Jolićeva razjašnjenja.

Alpas