SportNews.hr

prava sportska priča

Orijent 1919, najgodspodskiji klub Druge HNL, jesenski je prvak! Koljanin dopredsjednik: Ako uđemo u Prvu HNL igrat ćemo na Kantridi. Fućaka nećemo prodavati do ljeta

Foto: FB Orijent 1919Foto: FB Orijent 1919
Orijent 1919 nadoknadio je zaostalu utakmicu i na Krimeji pobijedio Dinamo II s 4:1, te s dva boda prednosti ispred Varaždina osvojio jesenski naslov. Riječani - Sušačani eksplodirali su u posljednjih pet kola kada su pet puta uzastopno pobijedili. Osobito dojmljiva bila je njihova igra i pobjeda nad BSK-om u Bijelom Brdu (4:1), 31. listopada, kada je Kristijan Fućak zabio tri gola, a mogao je pet. Fućak se time prometnuo u najboljeg igrača Druge HNL. Orijent 1919 bio je u krizi od 5. do 10. kola što se poklopilo s Fućakovom ozljedom. U šest kola osvojena su samo četiri boda s izrazito lošim igrama u Zaprešiću i protiv Kustošije na domaćem terenu. Ne treba izgubiti iz vida da se u Zaprešiću teško ozlijedio jedan od najboljih igrača Emanuel Črnko koji je u svojoj najboljoj izvedbi, 20. kolovoza s Rudešom u Zagrebu, igrao izvanredno. Orijent 1919 nije samo prvak i najbolji, on je u neku ruku gospodski, zapravo najgodspodskiji klub Druge HNL, duge i zanimljive tradicije.
Jesenski Orijentov naslov ipak je iznenađenje, pogotovo jer se činilo da će doskorašnji prvoligaš Varaždin biti uvjerljiviji. Ali 1:3 poraz Varaždina na Krimeji već u prvom kolu, 13. kolovoza, pa potom uvjerljiva igra Orijenta u Rudešu, te u trećem kolu pobjeda nad Jarunom u Rijeci, učinili se da se Orijentov "prvoligaški glas" nanovo čuje. Kriza u sredini polusezone kao da je opet dovela pesimizam.
"Nama je prvo mjesto uvijek bio cilj, pa tako i sada. Želimo u Prvu HNL i vrlo važna bit će već prva proljetna utakmica kada u gostima igramo s Varaždinom. Mogli bi otići i na pet bodova prednosti. Iako, ovogodišnja drugoligaška sezona izuzetno je brutalna, zbog težnje klubova za plasman u buduću ligu 12", ističe dopredsjednik Marinko Koljanin.
U Zaprešiću 15. listopada niste tako djelovali?
"Tamo smo bili jako slabi. Pomalo sam se i sramio."
Ako biste izborili prvoligaški status, gdje biste igrali Prvu HNL?
"Igrali bismo na Kantridi dok se za prvoligaške utakmice ne osposobi naš stadion na Krimeji, na čemu djelujemo."
To bi doista bio privilegij. Igrati na najbližem stadionu do mora, kao malo tko!
Gospodine Koljanin, vaš najbolji igrač, a vjerojatno i cijele Druge HNL je Kristijan Fućak (23). On nije Rijekin igrač na posudbi nego vaš igrač. Nedavno kad ste igrali u Rudešu rekli ste: "Kakva Istra, on može samo u dobar talijanski klub". Je li se možda nešto promijenilo i hoćete li ga prodavati već ove zime?
"Ne, nećemo ga prodavati ove zime, nego tek u ljetu. Imamo ponude iz Austrije i Njemačke. Mislim tu prije svega na mog prijatelja jednog poznatog austrijskog menadžera."
Da li prodaja vrijedi i ako izborite plasman u Prvu HNL? Također ste izjavili: "ako uđemo u prvu ligu mi ćemo znati kako sastaviti konkurentnu momčad"!
"Fućak će otići. To nema veze s mojom izjavom u Rudešu."
Fućak je bio u Varaždinu?
"Bio je, ali nije prošao. Vratio se u Grobničan."
Koja razlika je između Orijenta i Varaždina?
"Varaždin ima proračun osam milijuna, a mi 2,5 milijuna kuna".
Ali vi imate predsjednika Sašu Matijaša?
"Zahvaljujući njemu nismo nikome ništa dužni."
Alpas