SportNews.hr

prava sportska priča

Rudeš ima igrača za izvoz, ali još nije postao gospodski klub! Nema razgovora s igračima i trenerima bez odobrenja onih gore! S Vrapčem 5:0, s Lukavcem 7:0. Ako bi Vrapče ušlo u jedinstvenu treću ligu bila bi to veća senzacija nego da Orijent uđe u 1.

Na umjetnoj travi u Rudešu od podne pa do 16 sati sve je frcalo od nogometa. Rudeš je predstavio više od 20 igrača u dva sastava i odigrao dvije utakmice protiv trećeligaša: Vrapče je svladano s 5:0 (0:0), a Lukavec sa  7:0 (3.0) i sve je bilo vrlo dobro osim odnosa prema medijima u ovom slučaju jednog, jer drugog interesa i nije bilo. Premda je Rudešov slogan: "potpuno drukčiji od drugih" - misli se, naravno, drukčiji u najpozitivnijem smislu -  u praksi nije tako. Od igrača i trenera ne mogu se dobiti ni najosnovnije informacije, a kamoli izjave, bez pitanja onih "gore" i njihova odobrenja. Rudeš pokušava kopirati Dinamo, ali u Maksimiru imaju cijeli odjel koji se bavi medijima. Sastavi i osnovne informacije uvijek su dostupni. U Rudešu danas nije bilo ni sastava ni osnovnih informacija, a trener Ivica Landeka je kazao: "ne mogu ništa bez odobrenja." Nešto na kapaljku dobili smo tek kad je Stipe Čondrić, direktor, otišao s povišenog mjesta. Jedino na Kup utakmici, prošle jeseni, kad su došli Bjelica i Osijek bilo je sve kako treba. Rudeš kao da podcjenjuje svoje osnovne utakmice. Istina na prvenstvenim susretima i nema nekog zanimanja medija, ali Rudeš bi trebao biti na razini u svakoj prigodi. Kao što se u javnom govoru kaže: "gospodski klub." Rudeš ne shvaća još jednu činjenicu: da je kritički, vjerodostojni osvrt nezavisnog komentatora, najbolja pomoć klubu, a ne neprijateljski čin.
Utakmica između Rudeša i Vrapča za nezavisne analitičare imala je i drugu svrhu, osim ocjene trenutačne forme. Usporedba i nije bitna, jer između klubova je rang razlike. Značenje je u tome što oba kluba u svojim natjecateljskim okvirima imaju sasvim određene ambicije. Rudeš na trećem mjestu zaostaje četiri boda za vodećim Orijentom i dva za drugim Varaždinom. Osnovna namjera Rudeša je plasman u tu famoznu "ligu12", ali postoje i neskrivene pretenzije prema povratku u Prvu HNL. Situacija, tri tjedna prije nastavka, je takva da je Orijent oslabljen bez obzira na neke novake, jer su otišla dvojica nenadoknadivih Fućak i Frigan. Ako Riječani budu prvenstveni pobjednici, to će doista biti ravno senzaciji. Varaždin se pojačao, pogotovo s Franom Brodićem i nevjerojatno je kako on nije prošao u HNK Gorici kod trenera Krunoslava Rendulića. Jučerašnji poraz Gorice u Puli ne daje Renduliću za pravo. Na prvi pogled, s obzirom na pojačanja, Varaždin ne bi trebao imati problema oko povratka u Prvu HNL. Ali uvijek su nekako sporni treneri. Iako ga Varaždinci hvale na sav glas, Mario Kovačević nije uspio u lipnju u kvalifikacijama, Mladost iz Ždralova uvesti u Drugu HNL. To, kao da je prebrzo zaboravljeno. 
Rudeš je znači taj koji vreba iz prikrajka. Rudeš će imati snažan, izjednačen sastav s puno mogućnosti kombiniranja,  sposoban da pobijedi svakog suparnika i doma i vani. Dva boda manje od Varaždina jesu minus, no u 26. kolu 30. travnja Varaždin gostuje u Rudešu. 
Vrapče je u trećeligaškom rangu sa sličnim ambicijama, ali daleko težim. Vrapče naime ne želi u "ligu 12", nego u buduću jedinstvenu treću ligu, a u različitim okolnostima kroz kvalifikacije to može ostvariti i kao četvrto na kraju prvenstva. No, pod uvjetom da se Zagorec (42 boda), vjerojatni prvak Središta, plasira u "ligu 12". Da bi pristupio kvalifikacijama Zagorec mora prethodno dobiti drugoligašku licenciju, što neće biti jednostavno. Da b se Vrapče, pod uvjetom Zagorčeva prijelaza u višu ligu, nametnulo za jedinstvenu treću ligu, moralo bi nadoknaditi barem pet bodova trenutačne prednosti trećeg Gaja odnosno četvrtog Trnja (po 29). Ako Zagorec ne ode u "ligu 12", osim njega u jedinstvenu treću ligu će drugoplasirani, vjerojatno Dugo Selo (35) koje ima 11 bodova više od Vrapča. Trećeplasirani će izboriti kvalifikacije. Valja reći kako Vrapče ima jednu manje odigranu utakmicu i to u Lučkom, protiv domaćina koji ima, ne samo ambiciju za jedinstvenom trećom HNL, nego ispunjava i infrastrukturne uvjete za "ligu 12". Praktički prvi i najvažniji uvjet Vrapča, iako bez najboljih, kažnjenih Tomšića i Čosića, je pobijediti u Lučkom koje i ovako ima četiri boda više. Ako bi Lučko pobijedilo, ono ulazi u izravnu borbu za drugo mjesto. Tu svakako ne treba zaboraviti Karlovac (s utakmicom manje i 24 boda kao i Vrapče). Lučko je napustio trener Perica Vidak. Došao je Rajko Vidović. Treba sad to uhodati. Karlovac vodi prvoligaški dvojac trenera i sportskog direktora: Igor Pamić i Boško Županović. No, pitanje je, da li je to dovoljno. Jedinim pravim pojačanjem zasad se čini vratar Mario Gudelj.
Ako bi Vrapče ušlo u jedinstvenu treću HNL, bio bi to veći podvig i jača senzacija nego, ako bi Orijent 1919 osvojio naslov prvaka u Drugoj HNL.
RUDEŠ: Kralj, Barić, Doljanin, Tonon, Karlos, Šunagić, R. Brajković, Đaković, Araujo, Shatri, Stjepanović, Mustapić, B. Brajković, Tepšić, Ćosić, Boršić, K. Popović, G. Popović, J. Bašić, Latković, Sekulić, Markolvić, Srbljinović, Majić...Trener Landeka.
VRAPČE: Ševerdija, Hajnal, Milinović, Proleta, Srpak, Tomšić, Marić, Richtar, Markušić, Vragolović, Kopljar, Ćosić, Martinović, Nikšić, Krizmanić, Krišto, Pavić, Roglić, Bulin, Tachi, Bajan, Pavlavić. Trener Bezer.
LUKAVEC: Sučić, M. Grdenić, Krpan, Gudelj, Radulović, Ivezić, Mašić, Valentinčić, Humeljak, Sedlaček, Althaller, Krpečanec, Peranić, Lagundžija, Žitković, l. Borković, Naglić, Pavešić. Trener Batovanja.
SUDAČKE TROJKE: G. Jović, Kordej i Jurčec, te Vučković, Stanković i Tolić.
Alpas