SportNews.hr

prava sportska priča

Kustošijina jedina nada ostaju tri predstojeće utakmice sa zagrebačkim klubovima. Što je poručio Nikola Šafarić sportski direktor Varaždina? U čemu griješi trener Kovačević?

KUSTOŠIJA - VARAŽDIN 0:2 (0:1)
 
ZAGREB - Stadion u Kustošiji. Gledatelja: 150. Glavni sudac: Titlić (Hrvace) 6,5. Pomoćni suci: Vidović i Ćatipović (Split). Četvrti sudac: Lacić (Split). Delegat: Jelavić (Split). Kontrolor sudaca: Trampus (Osijek).
 
STRIJELCI: 0:1 - Posavec (34), 0:2 - Teklić (47).
 
KUSTOŠIJA: Šušković 6, Lagundžić 6 (od 64. Dunić 5,5), Šušković Jakopac 6, Šimunić 6,5, Smoljo 5,5, Ivanković 6, Babić 6 (od 85. Pavković -), Klarić 6 (od 46. Nikpalj 6). Š. Grgić 5,5 (J. Grgić 5,5), Šaronja 5,5 (od 56. Kiš 5,5), Jurčec 5,5. Trener Ferenčina 6.
 
VARAŽDIN: Sentić 7, Kolarić 6,5 (od 90+3 Bagadur -), Karabatić 6,5, Škaričić 7, Mekić 6,5, Belcar 7, Lusavec 6,5, Teklić 7 (od 90+3 Topić -), Herera 6,5 (od 85. Senić -), Šego 6,5 (od 90+1 Težak), Posavec 7 (od 81. Domjanić -). Trener Kovačević 6,5.
 
Ocjena utakmice: 6,5.
Igrač dvoboja: Posavec (Varaždin).
 
Kustošija je izgubila od vodećeg Varaždina i sada je njezin plasman u buduću "ligu 12" najozbiljnije došao u pitanje. Bez igrača koji bi zračio nečim posebnim, Kustošija nije stroj za mljevenje, nije doduše ni "kanta za napucavanje", ali osim borbenosti tu nema ničeg što bi moglo posebno plijeniti. Ako se još ne zabije ni s bijele točke (Jurčec je u 44. minuti pucao u prečku), ako nema ni ozlijeđenog Frana Vukelića koji može "podvaliti" loptu, jedina je nada to što Kustošija predstojeće tri utakmice igra protiv zagrebačkih klubova: Rudeša, Jaruna i Sesveta. Ne zato što bi oni puštali, nego su tzv. lokalni derbiji uvijek neizvjesni s neočekivanim sadržajima u kojima i slabiji na ljestvici mogu iznenaditi bolje.
Razdoblja prije i poslije utakmice proveli smo u razgovoru sa sportskim direktorom Varaždina Nikolom Šafarićem (40), iza kojega su godine igranja u prvoligaškim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Obično se kaže da će u Prvu HNL onaj klub koji to stvarno želi, ali i ako ima odgovarajuću materijalnu podlogu. Izražavanje različitih ambicija, bez ikakve realna pretpostavke, ne čini se ozbiljnim. Primjerice, Cibalia, Opatija i Jarun zatražile su prvoligaške licencije. Vidimo što se događa s Hrvatskim dragovoljcem koji je ušao bez ozbiljne podloge. Zanimljivo je da licenciju nije zatražio Inter, koji je sinoć u Zaprešiću iskazivao jaku ambiciju biti prvak. No, čak da mu to i uspije - a neće - mogao bi slaviti samo zbog prestiža. Drugoligaši se obično ponose kako je liga izjednačena: svatko može pobijediti svakog! To je istina, ali nije dokaz kvalitete nego prosječnosti. Orijent 1919, jesenski prvak, nakon što mu je Rijeke uzela igrače s posudbe i prodaje Fućaka u Osijek, može doći u situaciju da se bori za ostanak. Rudeš s katastrofalnim prvim poluvremenom u Zaprešiću i pričom da ima financijskih problema, pokvario je svoje izglede za povratak u prvoligaško društvo. Varaždin ostaje jedini ozbiljan i potkovan kandidat. Ipak, sportski direktor Nikola Šafarić s puno opreza govori i o toj činjenici: "Cijeli tjedan smo pod pritiskom. Porazu od Intera na svom terenu se doista nismo nadali. Sada je došao i taj poraz Rudeša u Zaprešiću i naša obveza da ovdje u Kustošiji po svaku cijenu pobijedimo. Sada se nameće i Inter", nabrajao je direktor moguće zamke, iako je zapostavio da su Zaprešićani zapravo svirači bez bez mogućnosti zasvirati prvoligaške tonove.
Premda je Varaždin na kraju sigurno pobijedio, ipak to nije bilo tečno kako bi se očekivalo. Trener Mario Kovačević promijenio je stoperski par, pa je umjesto Mateja Senića uvrstio Luku Škaričića Hajdukova igrača na posudbi. Ali ni dvojac Karabatić - Škaričić nije polučio garanciju da se protiv nekog jačeg ne bi povijao. Nešto i o treneru Mariu Kovačeviću:
Trener takve razine kluba, kao što je Varaždin, ne bi trebao tijekom utakmice "suditi", pa čak ako je iKovačević izbor utjecajnog "varaždinca" Zlatka Dalića. Njegove bitne "upute" bile su usmjerene prema glavnom sucu: "sudac bio je faul, gospon sudac zašto to ne fućkate, nije aut nego faul za nas, itd." Primjerice Borimir Perkoić iz Intera također "pritišće" suce, ali čini to puno suptilnije. Riskira i karton, ali ne ostaje bez odjeka. Otprilike kao Nenad Bjelica.
Kad je utakmice završila malo smo provocirali sportskog direktora Nikolu Šafarića: igračem utakmice proglasit ćemo vratara Karla Sentića, 20-godišnjaka također na posudbi iz Hajduka. Dečko je stvarno branio sigurno i bez jedne pogreške. Šafarić je na trenutak zastao: "Bio je dobar, ali je bilo i još dobrih. Ako proglasite njega, izgledat će da smo bili u podređenom položaju, te kako nas je vratar spašavao." Šafarić je donekle bio u pravu. Naš bi redoslijed bio ovaj: Posavec, Sentić, Teklić, Belcar... Onda je Šafarić izdiktirao svoj: Belcar, Škaričić, Posavec! "Moramo forsirati Belcara. On je mlad igrač i treba mu podrška", zaključio je direktor.
Alpas