SportNews.hr

prava sportska priča

Miroslav Knežević delegat utakmice Sesvete-Cibalia kao da nije bio na utakmici, u izvješću niti riječi o nemilim scenama, zabranjenim pjesmama. Šutnja ne pomaže nogometu!

Ne smiruju se reakcije na jučerašnju utakmicu 20. kola 2.HNL između Sesveta i Cibalije. Ponukani našim izvješćem javljaju nam se čitatelji s mnogim upitima, neki traže dodatne informacije, neki nam šalju videouratke, a što je zanimljivo dobivamo poruke i od nogometnih djelatnika, onih umirovljenih, ali i aktivnih. Posebno je jedna pobudila naš interes, a radi se o skretanju pozornosti na Izvješće delegata utakmice Miroslava Kneževića u službenom zapisniku utakmice.

Delegat Knežević je u svoje zapažanje unio sljedeće:"3. Zapažanje delegata (o organizaciji i događajima na utakmici)

Organizija utakmice sukladno propozicijama natjecanja. Sportske iskaznice kao i licence službenih osoba uredne. Sastanak održan na vrijeme. Prijavljemo sukladno čl. 54 DP gostujuću momčad HNK Cibalia."

Niti jedne riječi o događanjima tijekom odigravanja utakmice a bilo ih je pregršt, a i onih po njenom završetku, većini prisutnih apsolutno neprihvatljiva ponašanja na nogometnim utakmicama.

Kontaktirali smo Josipa Breznija, on delegira delegate, on s njima stalno komunicira. Gospodin Brezni je prije nešto više od pet godina u razgovori s Brankom Stipkovićem na temu delegata u članku " Delegati - vrhovni nadzornici utakmice" između ostalog o iskustvima s delegatima rekao: "Nužna je maksimalna budnost i točnost jer na osnovu delegatovih konstatacija disciplinac odmjerava kazne...Pojedini delegati ne žele citirati ružne, prostačke povike, što nije u redu – kako će stegovni sudac odmjeriti kaznu ako ne prosuđuje po konkretnom nego po protumačenom prijestupu. Kad je recimo Torcida brutalno vrijeđala Splitova predsjednika skandiranjem „Žužulu Turčine...“ vrhovni nadglednik je u službeni zapisnik upisao kako takvi ispadi „ne dolikuju ljudskom rodu“. Lijep stav, no nije svrsishodan, krivac mora ispaštati barem financijski.

I među sucima ima oni koji relativiziraju kraval pa izdiktiraju paušalnu primjedbu/prijavu da se taj i taj ponašao nesportski iako im je prijetio i psovao sve redom. Zaboravljaju da ublažena verzija zaslužuje tek ukor, što je potom automatski poziv grešniku za nastavak akcije prvom neprilikom..."

- Vidio sam izvješće delegata Kneževića, a kad sam u medijima saznao da se nešto nedopustivo događalo nazvao sam ga i zatražio dodatni izvještaj. On se opravdao da sudac nije ništa prijavio rekao nam je gospodin Josip Brezni.

Nadamo se da će delegat Knežević u dodatnom izvješću navesti sve ono što smo čuli i vidjeli tijekom utakmice, da će nakon toga disciplinska tijela sankcionirati sve krivce za dobrobit našeg nogometa i njegove reputacije.

Niti sudačkoj organizaciji ne bi trebalo biti svejedno jer njeno sjedište je u sklopu sportskog centra u Sesvetama i od tamo se delegiraju suci. Nadamo se da će ispitati ima li odgovornosti sudaca utakmice i koliko je njihovo suđenje doprinijelo svemu.

 

Alpas