SportNews.hr

prava sportska priča

Iako Rudeš poslije Bišćana i Španjolaca nije imao sreće s trenerima, angažman Mate Neretljaka predstavlja potez bez i jedne logičke potpore. Može li trener bez iskustva provesti Rudeš do elitne skupine u dosad najspektakularnijoj "ligi 12"?

To smo već navikli: da iz "našeg Rudeša"  dolaze samo senzacije! Silvio Marić, legendarni nogometaš Dinama, postao je krajem ožujka sportski direktor, bez potrebite licencije. Danas je proglašen novi trener u osobi Mate Neretljaka koji će u petak imati 43. godine. Uz ostalo nogometaš Hajduka, Rijeke, Osijeka i južnokorejskog kluba Suwon, ali bez trenerskog iskustva. Neretljak nije trenirao ni jedan klub izvan Bosne i Hercegovine, a ni tamo ni jedan najviše razine i k tome je od 18. listopada prošle godine bio bez angažmana, kada ga je otpustio drugoligaš Zvijezda iz Gradačca. 
"Razmjena" trenera između Hrvatske i Bosne i Hercegovine traje od svršetka Drugog svjetskog rata.
Prijelaz Sergeja Jakirevića u siječnju 2021. u mostarski Zrinjski - realno iz  drugoligaša Sesveta  (izlet u Maribor nije bio potpuno vrhunski) - predstavljao je sadržajno i rezultatsko najveće moguće ostvarenje. Nitko kao Jakirović! Prije toga, kroz povijest najveći treneri su - neki još kao igrači - dolazili iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku: Vlatko Konjevod, Vlatko Marković, Ćiro Blažević i Zlatko Dalić. Iz Hrvatske u Bosni i Hercegovini su u prošlosti trenirali Marcel Žigante, Domagoj Kapetanović, Mirko Bazić, Josip Kuže, Stanko Poklepović i drugi.
NK Rudeš je dan prije otpustio Ivicu Landeku(42), nekad i stopera Dinama, sada trenera koji ga nije uspio vratiti u Prvu HNL. Landeka je pošten trener, iako podložan utjecajima. Naše "svađe" i dok je trenirao  Kustošiju i sada Rudeš bile su korektne. On se, doduše, povijao tobože interesima kluba (Rudeša), a čini se ipak interesima pojedinaca. Nije sasvim jasno zašto je ostajao pri nekim odlukama koje se nisu pokazivale dobrim. Njegov najveći uspjeh je uspon Martina Sekulića (23) na kraju najboljeg strijelca Druge HNL i Dominika Pavleka (21) stopera kojega još nije uzeo Dinamo, ali bi mogao Hajduk. Novi prvoligaš Varaždin nema takav stoperski par kakav su Pavlek i Ćosić. Pitanje je što i oni čekaju?
Rudeš je najbolje razdoblje doživio 2017. godine kada je Igor Bišćan uveo klub u Prvu HNL i osvojio Kup ZNS-a. Predsjednik Ivan Knežević ostvario je suradnju sa španjolskim klubom i prvi prvoligaški trener bio je Inaki Alonso.
Poslije njega na početku 2018. je nakratko došao Dinko Jeličić i već od 12. ožujka 2028. Jose Manuel Aira koji je postao hit prvenstva i osigurao senzacionalni ostanak. Bili su to posljednji briljantni potezi legendarnog predsjednika. Potom su se izmjenjivali Ivan Matić, Marko Lozo, Tomislav Ivković, Mirko Labrović i Marko Babić. Kada je Knežević otišao i čelništvo preuzela skupina sa Stipom Čondrićem i Perom Klarićem na čelu, njihov prvi izbor bio je Dinko Jeličić koji nije odmah mogao, nego mu je mjesto čuvao Džemal Adilji. Već u rujnu Jeličić je smijenjen i postavljen je Mario Carević. To je trener koji lijepo govori, ali se slabo snalazi na klupi. Poslije njegove smjene na trenersko kormilo je 23. ožujka 2021. sjeo Alen Šušnić koji je zbog toga iznenada napustio Dubravu TK. Iznenađenja u NK Rudešu time nisu prestala. Kad su pripreme za nogometnu godinu 2021./2022. bile u punom tijeku, 24. srpnja smijenjen je Šušnić i postavljen Landeka zajedno sa svojom desnom, a možda i desnom i lijevom rukom Mario Jurićem.
I Stipe Čondrić i Silvio Marić najavljuju ponavljanje borbe za prvo mjesto i u sljedećoj nogometnoj godini, u "ligi 12" koja će biti jača i spektakularnija, potpomognuta novcima sponzora, kao nikad dosad. Zbog toga angažiranje Mate Neretljaka - kao trenera nepoznatog, praktički bez iskustva i bez poznavanja natjecanja u koji se zaputio - predstavlja potez koji je u ovom trenutku nemoguće, logički objasniti.
Alpas