SportNews.hr

prava sportska priča

Danas je sjednica Natjecateljske komisije HNS-a, očekuju se važne odluke nakon odigranih kvalifikacija za popunu 1.NL i 2.NL

Još jednom moramo konstatirati koliko je svaka rekonstrukcija nekog sustava zahtjevna te je za nju potrebna temeljita priprema. Završene su kvalifikacije za popunu 1.NL i 2.NL, a tek po završetku pored očite želje da se reorganizacijom naš nogomet osnaži nameću se brojna pitanja, nastale su polemike, a plasmani kroz ovako osmišljenu popunu kvalifikacijama i kriterijima njihovih sudionika iznjedrio je na vidjelo niz nelogičnosti.

Ideja iz sezone 2019/20 da se od postojeće tri treće lige u novoj sezoni 2020/21 stvori pet trećih liga koje bi u sustavu natjecanja igrale najmanje dvije sezone, a nakon toga bi se one transformirale u jednu koja je u novom sustavu nazvana 2.NL, pokazala se promašajem, umjesto pravednije zastupljenosti klubova kvalitativno i regionalno dogodilo se suprotno. Tako je na kraju ispalo da iz 3.HNL Sjever koja broji 12 klubova četvrtina njih, Mladost Ždralovi, Bjelovar i Međimurje popuni 2.NL, a iz 3.HNL Središte koja je slovila za najjaču i brojila 18 klubova  dva kluba Zagorec i Dugo Selo. Najbolje su u novom ustroju prošli klubovi iz 3. HNL Istok od njenih 18. klubova četiri su otišli u rang više, Vukovar u 1.NL, a Zrinski Jurjevac, Belišće i Marsonija u 2.NL. Iz 3. HNL Jug od 18, klubova Jadran Ploče i Hrvace. Grobničan i Jadran Poreč su iz 3.HNL Zapad novi drugoligaši. Puno bi logičnije bilo da se iz tri išlo na formiranje jedne lige trećeg ranga nego što se od tri išlo na pet od kojih je nastala 2.NL treći rang natjecanja HNS-a.

Od izvorne ideje da se novom jedinstvenom ligom 3. ranga HNS-a dade mogućnost sredinama poput, Siska, Dubrovnika, Zadra, Karlovca, Bjelovara, Slavonskog Broda, Požege što bi u svakom slučaju u njima pobudilo veći interes, a rukovodeći se da su njihovi klubovi nekada zauzimali značajnije mjesto u hrvatskom nogometu pretvorila se u suprotnost. Najveći gubitnici su Karlovac i Zadar koji nisu uspjeli kroz sportski rezultat izboriti niti priliku za rizične kvalifikacije.

Neuspjeh Zagorca i Trnja u kvalifikacijama nateže je pogodio buduću 4. ligu Središte jer se direktno reflektira na njen sastav i Nogometni savez sisačko moslavačke županije koji je teško stradao u potresu, s oštećenom infrastrukturom, a radi se o najsiromašnijom hrvatskoj Županiji čiji je NK Segesta najstariji naš nogometni klub i ostaje bez predstavnika u natjecanjima ranga HNS-a. Segesta i Mladost Petrinja sele se u županijski rang.

Po našim saznanjima HNS intenzivno pokušava pronaći rješenje u novonastaloj situaciji u okviru postojećih zakonskih okvira te se od Komisije za natjecanje koja danas zasjeda očekuje da predloži rješenje nastalog problema. Hrvatski nogomet zbog svoje uspješnosti prezentirane kroz reprezentaciju uživa ogroman svjetski ugled, a kako bi tako ostalo i u budućnosti potrebno je mobilizirati sve sportske čimbenike da kroz organizaciju domaćih liga osiguraju uspješnost našeg nogometa.