SportNews.hr

prava sportska priča

Tom Kačinari na plenumu 3. HNL središte postigao pun pogodak: zbog čega prvak zagrebačkog središta ne ide izravno u Drugu HNL? ZNS i predsjednik Svetina se o tome nisu izjasnili. Sivrić novi predsjednik plenuma

Foto: Djuka / Sjednica plenuma 3. HNL SredišteFoto: Djuka / Sjednica plenuma 3. HNL Središte
Na plenumu klubova 3. HNL središte koja je ponovno uspostavljena u neku ruku i na silu, kao diktat krova nogometne organizacije, pojedini sudionici digli su glas protiv. 
-Rješenje o pet skupina treće lige je katastrofalno i vodi nas u provaliju. Ne znam u čijem je to interesu, izjavio je Vinko Barišić, predsjednik HAŠK-a.
Zvonimir Maslać predsjednik NK Maksimira kritizirao je način odlučivanja u krovnom dijelu nogometne organizacije koji ne vodi računa o mišljenju klubova.
-Mi smo plenum treće lige i imamo pravo reći.
Najizravniji je bio Tom Kačinari, predsjednik NK Vrapča koji je napustio neke dužnosti pod sumnjom kako je "Mamićev čovjek", no njegova diskusija je bila vrlo prihvatljiva i direktor HNS-a  Marijan Kustić mogao bi se zamisliti: nisu li neke promjene u HNS-a dosad napravljene samo da bi Kurta zamijenila Murtu? Predsjednik Natjecateljske komisije koji je možda i započeo taj kaos i dalje čvrsto sjedi na položaju.
Kačinari je izrekao i jednu najizravniju istinu:
-Klubovi zagrebačkog središta koje je donedavno bilo i neslužbeni amaterski europski prvak, bez sumnje najkvalitetniji i najbrojniji, moraju igrati kvalifikacije za plasman u Drugu HNL s klubovima sjevera i zapada koji su praktički natjerani u treću HNL. Prvak središta stavljen je u isti položaj s četveroligašima. Ako ništa drugo prvak zagrebačkog središta trebao bi izravno u Drugu HNL.
Kačinari nije rekao, a mi bismo dodali: Zagrebački nogometni savez se o tome morao izravno oglasiti. Zašto Svetina šuti?
Plenumu je nazočio i Davor Ivić direktor Mladosti Petrinja i član izvršnog odbora HNS-a koji se u neku ruku i složio s kritikama prethodnika - u svakom slučaju nije ih odbacio - no s pravom je primijetio kako su u sezoni 2017./18. Vinogradar i Opatija izborili plasman Drugu HNL, ali se nisu potrudili dobiti licenciju.
Direktor Vinogradara Tomislav Višević, nazočan na plenumu, je šutio, iako bi bio red da je objasnio razlog i koji je smisao svega.
Javljao se i predstavnik NK Vrbovca u duhu kako su to iznosila trojica prethodnika. Predstavnici pojedinih klubova smatrali su da bi HNS trebao pomoći u plaćanju članarine i pribaavljanju lopti. Jedino je u opreznoj formi krov HNS-a branio povjerenik za natjecanje Damir Stipković.
Nije bilo predsjednika Međužupanijskog odbora, ni predstavnika ZNS-a osim kao predstavnika klubova. Za novog predsjednika plenuma izabran je direktor Trnja Jakov Sivrić.
Oređeni su natjecateljski brojevi klubova: 1. Dugo Selo, 2, Lučko, 3. Kurilovec, 4. Vrbovec, 5. Vinogradar, 6. Vrapče, 7. Zagorec, 8. Maksimir, 9. Jarun, 10. Trnje, 11. Bistra, 12. Špansko, 13. HAŠK, 14. Ponikve, 15. Gaj Mače, 16. Mladost Petrinja, Prvenstvo počinje 24. kolovoza, a završava 30. studenoga. Neće se igrati ni jedne srijede.
Alpas