SportNews.hr

prava sportska priča

Otišao je Ivan Rubinić, zauvijek nas je fizički napustio, ali ostaju epizode koje su za njegova života postale legende koje će se često spominjati.

U petak poslije podne zvoni mobitel, zove Milivoj Bračun trener Vinogradara. " Ispričavamo se što smo na ručku, a ti nisi s nama" samo njemu svojstveno šeretski se šali, pa nastavlja "evo ti gazde". Gazda je Ivan Rubinić, alfa i omega NK Vinogradara najboljeg amaterskog Hrvatskog nogometnog kluba kojeg je SportNews upravo takvog predstavio nogometnoj javnosti. Ivan Rubinić je to jako cijenio iako nikada nije javno priznao.
Slušam Rubinića tom prigodom u petak poslije podne kako mi govori o novim velikim planovima, stvaranju nove momčadi, odlasku Prijića i o nekim igračkim imenima koja će predstaviti sljedeće sezone. Dogovaramo se da će se javiti i da ćemo se uskoro vidjeti..
Jučer zove Darko Janečić Žica još jedan "luđak za nogometom" : " Đuka, Rubinić je umro".
Kako? Nemoguće, roje se misli, zovem Tomu Viševića, a on mi kroz suze potvrđuje da je gazda Rubinić iznenada umro u 65 godini oko podneva. Ništa više nije mogao reći.
Puštam vijest, na portalu s jednom rečenicom "Umro je Ivo Rubinić". Ništa drugo, samo da se zna da nas je jedan od najvećih nogometnih fanatika kojeg sam upoznao napustio, da nestaje njegova silna energija s nogometnih terena koju je iskazivao s ogromnom strašću puno puta krivo shvaćenu, ali od svih cijenjen njegov doprinos nogometu kojem se cijeli davao.
Cijelo popodne zvoni mi mobitel, zovu mnogi, svjesni da odlaskom gazde Rubinića nastaje veliki gubitak na svaki način.


Tko je Ivan Rubinić, kakav je naš odnos, kakav je čovjek bio i što iza njega ostaje, roje se misli, kako se oprostiti od takvog čovjeka, odgovor dokraja je nedokučiv...?


Ivan Rubinić je uspješan poduzetnik, stvorio je tvrtku DIR s preko 200 zaposlenih, jednu od najuspješnijih u Jaskanskom kraju. Stekao je bogatstvo radom i upornošću unoseći strast samo njemu svojstvenu. Dio toga bogatstva ulagao je u najveću svoju ljubav poslije obitelji, NK Vinogradar. Izgradio je lijepi stadion u najljepšem ambijentu. Stvorio je tim bogatsvom najbolji amaterski nogometni klub u Hrvatskoj. Ove godine po četvrti put uzastopno Vinogradar je prvak treće lige. Igrao je nekada i u drugoj, mogao je i sada, ali gazda svoj protest prema onima kojima njegov način funkcioniranja u sportu po principu " Davanja, a ne uzimanja" nije po volji. Onima kojima je smetao odgovarao je uvijek sa stvaranjem momčadi u koju su i najveće igračke veličine barem na kraju karijere rado zaigrale. Prkoseći im gazda Rubinić je uživao u pobjedama i uspjesima svoje momčadi.
Rubinić je bio za većinu zatvoren i teško mu se bilo približiti, ali kada je nekoga prihvatio to je činio cijelim bićem. Prijateljski odnos s njim je nosio puno zamki i zahtijevao spremnost na kompromis, rekao bih najsličnije kao što je to u svakom braku. Bio je direktan, svoje zamjerke iskazivao je glasno, sugestije je prihvaćao, ali tek poslije pomne analize, poštovao je odanost što je nerado pokazivao. Oprez koji je bio usađen u njegov karakter posljedica je mukotrpnog puta od malog obrta do respektabilne tvrtke i ostalih uspješnih biznisa koje je razvijao. Obitelj mu je bila na prvom mjestu, a NK Vinogradar odmah iza nje.
Otišao je Ivan Rubinić, zauvijek nas je fizički napustio, ali ostaju epizode koje su za njegova života postale legende i koje će se često spominjati.
Zbogom Ivo, zbogom koje teško izgovaram, a još teže mi pada što se na ovaj način opraštamo od našeg hirovitog, ali do kraja iskrenog i poštenog odnosa.

Pogreb Ivana Rubinića bit će usrijedu, 17.06.2020. u 16 sati na groblju Plešivica.

Alpas