SportNews.hr

prava sportska priča

Novi trener Mladosti Petrinja je 75-godišnji Ivan Hans Kodrić koji je trenirao 14 klubova u sedam država! Njegovao je majku do smrti u Sisku i obnovio stara poznanstva

Kordić iz igračkih dana u ŠvicarskojKordić iz igračkih dana u Švicarskoj

Bilo je veliko iznenađenje kada je 15. rujna objavljeno da je Zoran Buinac (48), dotadašnji trener Mladosti iz Petrinje dobio otkaz. Iza Buinca su bila tri prvenstvena poraza i jedan u Kupu, od Mladosti u Ždralovima, dakle četiri, što je bio povod Upravi da mu otkaže suradnju. Buinac je prije toga, 19. srpnja, izgubio od Opatije kvalifikacijsku utakmicu za plasman u Drugu HNL i to kao da je bio početak kraja. U prethodnoj 2019./2020. krnjoj sezoni Mladost je izborila kvalifikacije trećim mjestom u središnjoj skupini 3. lige, pri prekidu prvenstva u ožujku. Petrinjci su jedini ispunjavali infrastrukturne, odnosno kompletne licencijske uvjete za Drugu HNL. Buinac je preuzeo momčad na početku te sezone u kojoj je Mladost bila novak i pružila je vrlo dobre igre. Poslije otkaza Buincu momčad je privremeno, na dvije utakmice, vodio Davor Kunert, šef škole mladeži.
Novi trener od 23. rujna je Ivan Hans Kodrić koji je 10. rujna navršio 75 godina. Kodrić je iz Siska, igrao je Metalcu, ali je s 22 godine otišao u Njemačku. Iza njega je duga igračka, ali još duža trenerska karijera u 14 klubova i sedam država. Najduže, više od dva desetljeća, zadržao se u Švicarskoj.
-S ganskim Kumasi Asante Kotoko igrao sam 2004. finale kupa prvaka afričkih zemalja, prisjeća se Kodrić.
Ivan Hans Kodrić je bio prijatelj i igrao u Metalcu s Darkom Draženovićem, dugogodišnjim urednikom sportske rubrike Večernjeg lista, vjerojatno najboljim novinarom u povijesti hrvatskog pisanog sportskog novinarstva. Sa Stipom Jolićem, također novinarom Večernjeg lista, išao je u školu.
Odluka Uprave Petrinjaca je vrlo smjela s obzirom na trenerovu dob, iako je iza Kodrića vrlo zanimljiva i uspješna karijera.
Kako je uopće došao u prigodu preuzeti trenersku klupu Mladosti?
-Posljednje tri godine opet sam živio u Sisku. Moja majka je bila vrlo stara i nije htjela u dom. Ja sam se odlučio njoj posvetiti pažnju do njezine smrti, ističe Kordić i nastavlja:
-U te tri godine stalno sam gledao utakmice sisačkih klubova i Mladosti. Tako sam došao u kontakt s petrinjskim klubom.
O perspektivi momčadi trener kaže:
-Prvo moram snimiti situaciju, a onda se njoj prilagoditi.
Kordić je u prva dva trenerska nastupa osvojio jedan bod.
Mladost je pregovarala i s Milivojem Bračunom, ali nisu našli zajednički jezik.

Alpas