SportNews.hr

prava sportska priča

Izvrstan nogomet igra se za vrh ljestvice u 3. HNL središte. Gaj, Zagorec i Dugo Selo vode bitku prsa o prsa. Buduća jedinstvena treća HNL u kojoj će HNS snositi dio troškova, velik je izazov

Posebnost ove nogometne godine (2021./22.) u trećeligaškom rangu natjecanja  je u tome što je ujedno i priprema za nov sustav natjecanja, od iduće nogometne godine (2022./23.), kada se pet skupina pretapa u jedinstvenu hrvatsku ligu, treće razine natjecanja HNS-a, sa 16 klubova. Prema odluci Izvršnog odbora HNS o Sustavu stalnih natjecanja, drugi stupanj natjecanja (druga liga ili kako će se već zvati) brojat će 12 klubova i najvjerojatnije će se igrati trokružno.

        Uvođenje jedinstvene treće lige jedan je od najvećih natjecateljsko-financijskih pothvata HNS-a. U stručnom smislu konačno će se imati pravi pregled nad kvalitetom svih središta i još temeljitije će se moći pratiti razvoj igrača s obzirom da bi treća liga, uz omladinske pogone klubova, trebala biti temelj razvoja. Bitnu novost predstavljat će novčana pomoć klubovima u obliku plaćanja troškova putovanja i službenih osoba na utakmicama. Za natjecanje, barem u početku, neće trebati ni posebna licencija, nego samo ispunjenje kriterija koji nisu tako rigorozni. Prema navodima odluke o Sustavu stalnih natjecanja iz svake od pet skupina u jedinstvenu treću ligu ušla bi po dva najbolje plasirana kluba s ispunjenim kriterijima, što nije sasvim pravedno. U pitanju je naime kvaliteta na "sjeveru" i "zapadu", a ne i neke druge pobude.

         Pretpostavlja se kako jedinstvena treća liga neće bitno poskupjeti troškove natjecanja za klubove sudionike, osim što će cijena igrača donekle porasti, te da neće biti one prakse, kao prijašnjih godina u slučaju Vinogradara. On je od 2017. do 2020. četiri puta u nizu bio premoćni prvak svoje skupine, neslužbeno i najbolja amaterska momčad Hrvatske, a ni jednom nije pristupio kvalifikacijama za Drugu HNL. Vinogradar je u sezoni 2018./2019. postigao čak devet uzastopnih pobjeda. Da li su baš samo troškovi bili razlog odustajanja od kvalifikacija - vjerojatno nisu - s obzirom da je to zapravo bio klub zanesenjaka i srednjeg industrijalca iz Jastreberskog, na žalost prerano preminulog Ive Rubinića o čijoj volji je zavisila sudbina kluba.

         S obzirom da nema sustavnog financiranja trećeligaških pa i drugoligaških klubova mnogo zavisi od volje, idealizma i senzibiliteta upravo takvih zanesenjaka, pa i njihovih obitelji, kakav je bio Rubinić. Samo što se čini da iza Rubinića nije stajala cijela obitelj, o čemu svjedoči sadašnja pozicija Vinogradara, za razliku od, recimo, Gaja iz Mača kojem je čitava poduzetnička obitelj Čehulić potpuno posvećena. Slično je, primjerice, u NK Kustošiji gdje bez Vladimira Babića ne bi bilo drugoligaškog kluba, a ne bi bilo ni NK Jaruna u Drugoj HNL bez Grgura Jolića, itd.

        Čini se kao je među klubovima puno veće zanimanje za plasman u jedinstvenu treću ligu nego za Drugu HNL u koju ove natjecateljske godine može ući samo jedan klub i to teško, ne samo kroz kvalifikacije nego i stroge licencijske uvjete. U Središtu takvu ambiciju vjerojatno imaju samo Karlovac i Lučko  jer će oni najlakše ispuniti infrastrukturne zahtjeve, ali njihov bodovni zaostatak takav je da će odsad morati uglavnom samo pobjeđivati, ako žele ispuniti drugoligaški cilj. Iako Lučko od 18. rujna i 5. kola pokazuje zapažen uspon s 13 osvojenih bodova, utakmicom manje (s Trešnjevkom 20. X na svom terenu), te neodlučenim ishodom u Dugom Selu.

        Iako nije sasvim jasno mogu li ispuniti kriterijske uvjete za jedinstvenu treću ligu izgleda da će se glavna borba voditi između Gaja, Zagorca i Dugog Sela, te Trnja koje je neočekivano zaostalo najmanje pet bodova, premda je učinilo podvig pobjedom u Dugom Selu 11. rujna. Iz zagrebačkog središta u jedinstvenu treću ligu gotovo će sigurno ući više od dva kluba, pogotovo ako bi Središte dalo i novog drugoligaša i ako nitko, iz Druge HNL, ne bi ispao. Najmanje izgleda neki daju Gaju zbog toga što je to samo općinsko mjesto, a i najstariji član obitelji Čehulić prošle srijede u Vrapču je izjavio kako nemaju ambicije za viši rang. No, to i ne mora biti točno. Gaj zasad igra najljepši i najatraktivniji nogomet, toliko sustavan da mu mogu pozavidjeti i drugoligaši. Jedan sjajan poznavatelj, novinar Zvonimir Vukelić, poslije Gajeve predstave u Vrapču rekao je: „Ovakav presing na početku je igrao samo Ćiro s Dinamom 1982.“

         Iza Gaja, na prvom mjestu - s bodom prednosti ispred Zagorca i Dugog Sela - šest je pobjeda u nizu i utakmica manje koja slijedi 20. listopada, s posljednjom Segestom u Sisku. U nedjelju Gaj čeka teško gostovanje u Bistri. „Ova momčad stvara se nekoliko godina. Igrači nisu dovođeni napamet nego izbalansirano, tako da imamo rješenje za svaku situaciju“, kaže trener Vladimir Tuweg i nastavlja: „U Bistri zbog žutih kartona neće igrati Vukadin, nadam se da imamo soluciju. Protiv Ponikvi smo čuvali lakše ozlijeđenog Šabana. Zbog kartona nisu igrali Cvrtila i Josipović, te ozlijeđeni Deak.“

           Zagorec je jak jer Matija Smrekar (32) sada i sportski direktor, igra kao rijetko kada u karijeri. Što se dogodilo s tim nekad izvanredno talentiranim nogometašem koji je sreću tražio i u inozemstvu i kakva je to promjena u odnosu na prošlu sezonu, nije lako odgonetnuti. No, valja naglasiti i trenera Damira Milinovića. Čini se kako je ovaj Primorac našao svoj smisao u Zagorju. Njegov sin Karlo igra u Vrapču.

         U Dugom Selu koji je realno grad i trebalo bi mu „promijeniti ime“, izgleda da je svoj smisao, već na početku trenerske karijere, našao Ivan Božić  (37), iza kojeg su dva desetljeća igranja u zemlji inozemstvu. Božić je unio pobjednički „gard“ u momčad izjednačenih pojedinaca, disciplinu i red kakve odavno nije bilo. Dugo Selo još nije premašilo rekord iz 2018 kada je postiglo šest pobjeda u nizu, pod trenerom Damirom Biškupom.

Alpas