SportNews.hr

prava sportska priča

Treća HNL zapad se dijeli. Kustić: Kasno je za neke inicijative. Krk i Opatija formalno neće, ali realno ispast će iz treće lige! Varaždinci i Koprivničani žele igrati sa zagrebačkim klubovima, kao nekad. Priziva se Zagrebačka zona

Od zaustavljanja novog formata natjecanja treće HNL i ostajanju na dosadašnjem sustavu kada je riječ o Središtima Zagreb i Rijeka neće biti ništa. NK Krk je u tom smislu učinio puno napora, ali efekta nije bilo i neće.
Prepričat ćemo jednu situaciju na marginama nedavne Skupštine ZNS-a. Tajnik Jaruna Anđelko Medan je upravo na mobitelu pregledavao novu poruku NK Krka s prijedlogom da se održi plenum klubova Treće HNL zapad i predloži Izvršnom odboru HNS-a da se ta liga ne dijeli. S tom inicijativom Krk je izlazio i prije toga, zapravo cijelu jesen, ali odjeka nije bilo. U tom trenutku naišao je direktor HNS-a za natjecanja i infrastrukturu Marijan Kustić i bilo je logično o tome ga pitati. Kustić se nije posebice obazirao nego je kratko rekao:
-Sad je kasno za bilo kakve inicijative.
Pretpostavljali smo da je tako. Pa i dio zagrebačkih klubova se ohladio, jer ostati na dosadašnjoj ligi Zagreb-Rijeka i vraćati se na ligu 16 značilo bi, na kraju prvenstva, ispadanje možda i četiri kluba i sasvim je jasno da bi to ugrozilo i pojedine iz zagrebačkog središta. Pa im je prihvatljivijim postalo rješenje po kojem ispada samo posljednji,  a i onako ta buduća 3. liga Središta Zagreb bit će nabijena kvalitetom i rivalstvom, bez obzira što prvak neće u Drugu HNL izravno, kao dosad, nego kroz kvalifikacije. Već je tako bilo i pokazale su se, osim kvalifikacija, i druge mane.
U riječkom središtu posebno će oštećeni biti afirmirani trećeligaški starosjedioci Krk i Opatija pa i Jadran Poreč koji će se zapravo utopiti u četvrtu ligu i premda to formalno neće biti tako, realno će izgledati kao da ispali.
-Da tako će biti, potvrđuje trener Krka Tomislav Lopac i dodaje:
-Ako se HNS bude držao infrastrukturnih kriterija kakve je provodio uoči početka ove sezone, kada Ponikve, Kurilovec, Jarun i Dubrava TK nisu mogli početi na svojim terenima, a Opatija nikako, buduća Treća HNL riječkog središta neće imati dovoljno klubova. Ne znam da li će ih skupiti deset, s uvjetima. Morat će se spuštati kriteriji. I kakvog to ima smisla. Pri odluci o podjeli Treće HNL zapad nije se mislilo dovoljno dalekosežno.
Nedavno na kup utakmici između Intera i Vinogradara slušali smo, na tu temu, razgovor između delegata Vučemilović-Š. iz Osijeka i predsjednika NS Velike Gorice Željka Mihalja.
-Ovaj format treće lige - samo mi Slavonci, bez Središta Sjever (Varaždin) - je za nas najoptimalniji, govorio je Vučemilović-Š.
Možda po nečemu i jest, ali kakva će biti kvaliteta?
Mihalj je zastupao tezu o negdašnjoj Zagrebačkoj zoni, od Virovitice preko Koprivnice, Čakovca, Zagorja i Zagreba, pa  do Karlovca i Siska i tko se sjeća potvrdit će da je to zaista bilo zanimljivo natjecanje.
Prilikom nedavnog anketiranja koje smo proveli i Koprivnica i Varaždin pitali su zašto se oni ne natječu s klubovima iz Zagreba, kao nekad. 
-Kod nas je najveći interes za zagrebačke klubove i time bismo povećali kvalitetu i posjećenost utakmicama.
U Središtu Sjever dogodit će se isto što i u riječkom, ali s tom razlikom da nema klubova koji će patiti zbog ispadanja.
I vratimo se Mihalju. On je za Zagrebačku zonu, ali se ipak boji prevelike koncentracije kvalitete na tom području.
Puno je različitih mišljenja i interesa. HNS nema dugoročno jasnu strategiju, ili ju ne pušta u javnost, što je isto kao da je i nema. Svakih nekoliko godina mijenja se sustav trećih liga, ali tako da se vraća na ono što je već bilo i što se u nekom trenutku tumačilo kao prevladano.
Alpas