SportNews.hr

prava sportska priča

Ponikve su srušile pretendenta za Drugu HNL, ušavši u seriju pobjeda nad najjačima. Orijent 1919 je razočarao. Dopredsjednik Orijenta Koljanin prenosio je u gotovo orginalnom stilu predsjedniku u Vijetnam

PONIKVE - ORIJENT 1919 2:0 (0:0)

ZAGREB - Igralište u Gajnicama. Gledalaca: 100. Glavni sudac: Turčin (Tuhelj) 7,5. Pomoćni suci: Kupres (Samobor) i Kamenarić (SI Zelina). Četvrti sudac: Fotivec (Špičlovina). Delegat: Balenović (Zagreb).

Strijelci: 1:0 - Markušić (56), 2:0 - Katić (82).

PONIKVE: Orlović 7, Brcko 7, Čukelj 6,5, Miklečić 6,5, Kurbalić 7, Katić 7, Markušić 7,5, Azizi 6,5 (od 84. Kopljar -), Kahlina 6, Banovec 7 (od 90+1 Cvitanović -), Gusković 6,5, (od 62. Posarić 6). Trener Pipinić 7.

ORIJENT 1919: Popović 5,5, Vidas 6, Tadejević 7 (od 54. Hasičić 5,5), Andrić 5,5, Travaglia 5,5, Fatić 5,5 (od Fumić 5,5), Žeželj 6, Casorella 5,5, Monjac 7, Mioč 5,5, Iličić 5,5. Trener Mikac 5,5.

Ocjena utakmice: 6,5.
Igrač dvoboja: Markušić (Ponikve).

Slušali smo zanimljivu telefonsku vezu između Marinka Koljanina dopredsjednika Orijenta 1919, negdašnjeg golmana Zagreba i direktora Rijeke, te Saše Matijaša, predsjednika crven-bijelo plavih s Krimeje koji je trenutačno na poslovnom boravka u Vijetnamu. Tamo je bilo oko ponoći, a možda već i nedjelja rano ujutro, ali Koljanin je predsjedniku prenosio utakmicu gotovo u orginalnom stilu radijskog reportera. Zanimanje čelnog čovjeka kluba bilo je fantastično i nesvagdašnje i možda se nitko ne može pohvaliti s tako privrženim predsjednikom.
Ali vijesti nisu bile dobre. Orijent 1919, pretendent za Drugu HNL, odigrao je loše, a vrhunski borbene Ponikve postigle su vrlo vrijednu pobjedu - uz prošlu nad Krkom - drugu u nizu protiv visoko plasiranih klubova.
Veliko zadovoljstvo Ponikvaša prvi je opisao vratar Orlović:
-Dokazali smo da se nikoga ne bojimo. Igrali smo vrlo hrabro. Gosti su nas malo podcijenili. Igrali smo bez nekih važnih igrača, poput Štimca, Bartolića, Berića...ali su ih sjajno nadomjestili mlađi, Banovec i Brcko.
Nije bilo najboljeg igrača Grge Štimca pa smo ga potražili mobitelom misleći da je negdje u gledalištu. No, dogodilo se iznenađenje:
-Nisam tu, ozlijedio sam se protiv Krka i gledam brata u Sutli...
Trener Ponikvi Pipinić, s pravom oduševljen, ovako je komentirao pobjedu:
-Zbog neigranja nekoliko važnih pojedinaca morao sam mijenjati i sustav igre. Posebno moram istaknuti Brcka i Banovca koji su 2001. godište.
Ni Orijent 1919 nije bio kompletan. Izostali su Gerc, Weitzer i Jergović, ali to nije bio razlog za mlaku igru bez pritiska i loše pokrivanje suparnika. Da su u prvom poluvremenu malo jače pritisnuli gosti su mogli nešto i postići. No, ozljedom stopera Tadejevića u 52. minuti njihova igra u obrani se raspala. Izvanredni Mateo Monjac (22) bio je premalo da se probiju Ponikve i prijeko je potreban žurni popravak forme da se opet dođe na razinu drugoligaškog pretendenta.
-Uništila nas je Tadejevićeva ozljeda. Nismo se ni okrenuli i već je bilo 0:1. Ipak, pružili smo malo, a i teren je bio takav da se nije moglo puno, zaključio je Mikac, trener Orijenta 1919.

Alpas