SportNews.hr

prava sportska priča

NK Zagreb je jučer izgleda izgubio i posljednju nadu. Slično će za nekoliko godina biti i s NK Lokomotivom, ako se nešto žurno ne poduzme. Nije prošlo puno godina kako je na sličan način propao dnevni list Vjesnik

Poslije senzacionalne pobjede NK  Novigrada nad Vinogradarom u prvoj minuti poslije osnovnog vremena utakmice i dosuđenog 11-erca čini se kako je NK Zagreb definitivno mrtav što se tiče treće lige  i kako mu slijedi put u četvrtu ligu, put bez dna iz čega se nikada više neće vratiti. Novigrad je načinio podvig i jedini je klub  - uz Dubravu i Trnje - koji je u ovom prvenstvu uspio pobijediti Vinogradar.
Na kraju jesenske polusezone Novigrad je imao  sedam bodova više od Zagreba koji je bio bez bodova. Trenutačno, poslije 26 kola i osam kola prije kraja prvenstva Novigrad ima devet više. U optjecaju su još 24 boda i moralo bi se dogoditi čudo čega neće biti. Činjenica je da Novigrad dolazi Zagrebu u Veslačku 15. svibnja, ali bi Zagreb trebao pobijediti sa 8:0, kako bi u slučaju da na kraju imaju jednak broj bodova, stekao prednost nad istarskim klubom.
Zagreb se u zimskoj stanci pokušao pojačati i doveo je nekoliko igrača ponajprije braću Bubnjiće i Batarilo-Čerdića, ali je to bilo kasno i malo. U prvom kolu izborena je pobjeda nad Krkom, no to je bilo teško, grčevito i bez puno nade. Poslije toga postignute su još dvije pobjede pri čemu je osobito iznenađujuća bila ona u Poreču. Jučer u četvrtak Zagreb je pao u Španskom i time je nestala i posljednja nada.
Kolo prije toga, 13. travnja gledali smo Zagreb u Veslačkoj protiv Kurilovca. Gosti su petoplasirani klub i nije bilo iznenađenje što su pobijedili glatko sa 3:0. Ali je bila uznemiravajuća nemoć Zagreba. Dečki su htjeli, no prvih pola sata nisu izašli iz svoje polovine terena. Osim braće Bubnjića i Batarilo-Čerdića ostali realno nisu na razini treće lige. Pa i Medićev sin. Još smo nekako gajili nadu da bi se nešto moglo pobjedom u Španskom. Bila je to, ipak, samo iluzija. Tamo je Orijent 1919 jedva osvojio bod. Kad su, nakon što su svi otišli poslij poraza od Kurilovca, Dražen Medić i Madunović onako izgubljeno hodali gore dolje po travnjaku terena, dalo se uočiti kako je u pitanju panika. Trebali su taj zov savjesti prizvati znatno prije. I vjerojatno ne samo oni.
Prema informacijama NK Zagreb će morati iseliti iz Veslačke i preseliti u Aveniju Marina Držića 102  gdje su u prošlosti igrali Kemičar, Cromos i Posavina.  Pitanje je što će to značiti za klub s dugom i prvoligaškom tradicijom. Vjerojatno propast ili u najboljem slučaju: živjeti toliko da se živi. Ako se nema ukorijenjenosti u nešto što duže traje teško se opstaje. Sličnu sudbinu će vjerojatno doživjeti i NK Lokomotiva koja je potpuno izgubila identitet i u Prvoj HNL njezine utakmice gleda 100 ljudi. Pa kad se još vodi loša klupska politika, nestaje perspektive. No, propast se ne dogodi odmah i opet ćemo za neko vrijeme naricati kao što to sada činimo nad NK Zagrebom. Doći će na svoje oni koji su tvrdili da je Lokomotiva samo Dinamova filijala. Kad Dinamo izgubi interes nestati će i Lokomotive.
I nije to samo u nogometu. Kad je  oko 2010. u godinama naslućene propasti dnevnog lista Vjesnik, gore potpisani novinar obilazio oko Ive Sanadera i Jadranke Kosor s idejom da se Vjesnik spasi - a prethodno s iskustvom glavnog urednika Večernjeg lista i Sportskih novosti -  oni su tu namjeru ravnodušno gledali i oslanjali se na svoje potpuno nesposobne pouzdanike. Jadranka Kosor je čak poručila: nemam vremena za Vjesnik i on je 20. travnja 2012. prestao izlaziti.
List Vjesnik je tijekom povijesti u nekom smislu bilo i glasilo ZAVNOH-a  na čijim je temeljima nastala suvremena hrvatska država. Ta činjenica suvremene lidere nije uopće zanimala. Njih je zanimalo nešto drugo. Djelomice se to vidi i po maratonskom sudskom procesu. Možda je slično i sa sudbinama NK Zagreba i NK Lokomotive?
Alpas