SportNews.hr

prava sportska priča

Koljanin Orijent: U ovom prvenstvu nema većeg trijumfa od pobjede nad Dubravom u Zagrebu pred 700 gledalaca. Weitzer zadnji vezni gostiju odigrao je izvanredno. Dubrava je samo zadnjih 15 minuta pokazala na daleko poznati pritisak

Foto: Djuka / Orijentu pripao debi na KlakiFoto: Djuka / Orijentu pripao debi na Klaki
DUBRAVA TK - ORIJENT 1919 1:2 (0:1)
 
ZAGREB - Igralište u Dubravi. Gledalaca: 700. Glavni sudac: Bujan (Guci Draganički) 7. Pomoćni suci: Kupres (Samobor) i Kamenarić (Zelina). Četvrti sudac: Milin (Dugo Selo).
 
Strijelci: 0:1 - Weitzer (22), 0:2 - Gerc (70), 1:2 - El Saleh (74).
 
DUBRAVA TK: Mustapić 6,5, Kluk 6, Katavić 5,5, Čopec 6, Čečura 5,5, El Saleh 7, Tolić 5,5 (od 61. Adžić 6), Đaferović 6, Marton 6 (od 33. Slatina 6), Hodak 6 (od 73. Galić 6), Mudražija 6. Trener Šantek 6. 
 
ORIJENT 1919: Popović 7,5, Vidas 6,5, Jergović 7, Tadejević 7,5, Travaglia 7, Weitzer 8 (od 86. Hasičić -), Mohorovičić 6,5, Fatić 7, Fumić 7 (od 80. Čanković -), Mioč 6 (od 65. Gerc 7), Monjac 6,5. Trener Budicin x.
 
Ocjena utakmice: 7.
Igraač dvoboja: Weitzer (Orijent 1919).
Izravni crveni karton: Vidas (83).
 
Poslije nekoliko posrtaja u proljetnom nastavku nije moglo biti veće radosti i zadovoljštine od pobjede nad Dubravom u gostima. Orijent i Dubrava dugo su bili izjednačeni u bodovima, potom su se dogodili Orijentovi porazi pa je uoči ove utakmice Dubrava imala osam bodova prednosti. Pobjedom bi otišla  na 11 nedostižnih, ali je ovim rezultatom razlika pala na pet. Za Orijent još uvijek ima nade biti drugi.
Dubrava TK nije odigrala veliku utakmicu, kada je to najviše trebalo zbog 700 gledalaca i tek u posljednjih 15 minuta uslijedio je njezin na daleko poznati pritisak pred kojim se povijao svaki protivnik. Od početka uočavala se nesigurna igra obrane vjerojatno i zbog neigranja trojice igrača sa žutim kartonima, no možda je u podsvijesti bilo i zadovoljenje neodlučnim ishodom, a takve kalkulacije uglavnom ne završe dobro. Bilo je sasvim očito kako Hodak, Mudražija i Marton nisu na uobičajenoj razni i kako to nije Tolić. Da bude i gore Marton je morao izaći već poslije pola sata.
Orijentovo oduševljenje prenio je dopredsjednik  Marinko Koljanin:
-Svaka pobjeda je draga, osobito u gostima, no ova je najdraža. Nad izravnim konkurentom Dubravom u Zagrebu na njezinom terenu, pred njezinom publikom, pred rekordnim brojem posjetitelja. U ovom prvenstvu nema većeg trijumfa.
Utakmica je bila napeta, rastakala je živce i dizala emocije, no nije bila osobito kvalitetna. Orijent je pružio svoju uobičajenu, tehnički dotjeranu i kombinatornu igru, no ona je imala i nedostataka. To je u prvom redu neefikasnost.
Kad smo poslije utakmice došli do Orijentovih nogometaša, Mateo Monjac je prekoravao sam sebe:
-Pa mogao sam postići pet golova, a nisam ni jednog.
- Mogao si i više, prisnažio je Vedran Gerc koji je ušao u 65. i postigao drugi gol.
Najbolji igrač bio je Ivor Weitzer (30), iza kojeg je domaće i inozemno prvoligaško iskustvo koji je zabio prvi gol i koji je vrhunski odigrao ulogu zadnjeg veznog igrača.
-Iskusan sam, ali zahvaljujem i suigračima koji me pomažu i rasterećuju.
Trener Fausto Budicin imao je snage i za šalu:
-Da smo utakmicu ranije riješili našim eventualnim trećim pogotkom ne bi gledaoci imali toliko prigode za uživanje.
Alpas