SportNews.hr

prava sportska priča

HEP - Najniže cijene električne energije za kućanstva! Korisničke aplikacije i druge pogodnosti.

Zašto se HNS poigrava s Orijentom, Junakom, Belišćem i Trnjem? Još uvijek se ne zna da li se u Drugu HNL može do zaključno trećeg ili šestog mjesta treće lige

Događa se jedna čudna situacija i pitanje je jesu li u Hrvatskom nogometnom savezu uopće svjesni koliko ih to čini nevjerodostojnim i neozbiljnim. Nije riječ o reprezentaciji, ni o Prvoj HNL, nego o 74 kluba druge i trećih liga, o njihovom statusu i mogućnosti napredovanja i o samom smislu natjecanja. Svatko tko je član nogometne obitelji  trebao bi imati pravo na jednak, pošten i propisima utemeljen postupak. 
No, stanje je sljedeće: mjesec dana prije kraja prvenstva trećeligaši još uvijek ne znaju kakve su propozicije i koji pravilnik vrijedi i može li se Drugoj HNL nadati klub s licencom, plasiran do trećeg ili šestog mjesta trećeligaških ljestvica. Postoje o tome dvije odluke Izvršnog odbora HNS-a prihvaćene na sjednicama 18. srpnja i 28. kolovoza prošle godine i potpisane imenom i prezimenom Davora Šukera i obje su zasad "na snazi". 
Prema prvoj koja se odnosi na natjecanje u Drugoj HNL pod člankom koji govori o popuni lige piše:
-Ako ni jedan klub Treće HNL pojedine skupine (od 3) plasiran od 1. do 3. mjesta ne dobije licencu za Drugu HNL ili odustane od nastupa u Drugoj HNL u prvenstvu 2019./20. u Drugu HNL plasirat će se bolje plasirani klub iz jedne od druge dvije skupine zaključno s trećim  mjestom u skupini koji je dobio licencu. Ako su klubovi jednakoplasirani u svojoj skupini, igrat će se kvalifikacije po dvostrukom kup sustavu za popunu Druge HNL.
U drugoj odluci, namijenjenoj trećim ligama. stoji:
-Ukoliko prvoplasirani ili drugoplasirani klub određene skupine nije dobio licencu za Drugu HNL za natjecateljsku godinu 2019./2020. ili ne želi ući u Drugu HNL, može ga zamijeniti najbolje plasirani klub iz te skupine koji ima licencu za Drugu HNL zaključno do šestog mjesta u određenoj skupini. Ako ne bude dovoljno klubova  iz skupina Treće HNL s dobivenom licencom ili klubovi Treće HNL odustanu od nastupa u Drugoj HNL za sezonu 2019./2020. u prvenstvo Druge HNL može ući klub iz bilo koje skupine Treće HNL, zaključno do šestog mjesta, ako je dobio licencu za Drugu HNL. Prednost ima bolje plasirani klub na ljestvici određene skupine.
Na prvi pogled to izgleda komplicirano i nevažno za one kojima je bitno jedino hoće li se reprezentacija plasirati na neko natjecanje i tamo ostati što duže kako bi taj koga zapadne, po tko zna kakvom kriteriju, mogao tamo što dulje uživati o trošku Saveza.
Ovdje se radi o tome hoće li Belišće, koje u žalbenom postupku možda dobije licencu, moći i sa sadašnjeg četvrtog mjesta računati na Drugu HNL, hoće li Junak iz Sinja morati biti na sadašnjem drugom ili će moći gore i s nižeg mjesta južne skupine i hoće li Trnje i sa četvrtog mjesta na zapadu, ako dobije licencu kojoj se toplo nada, također imati pravo vjerovati u smisao svega?
U ovom trenutku nitko od njih ne zna na čemu je! Ne zna to ni Orijent koji ulaže goleme napore da na 100. obljetnicu vrati staru slavu.
Mislili smo da su navodi pravilnika o natjecanju druge i trećih liga pogrešno napisani, ili omaškom objavljeni. Poslali smo pitanje glasnogovorniku HNS-a  Tomislavu Pacaku i evo što smo dobili:
-Svjesni smo situacije koju ste naveli. Natjecateljska komisija će razmotriti predmet i dati odgovarajuće upute.
Iz ovoga mogu proisteći dva zaključka: prvi, kako Natjecateljska komisija nije ni znala za pogrešku, ali je to malo vjerojatno jer su se zainteresirani klubovi vjerojatno zanimali; i drugi, kako je to učinjeno namjerno i čeka se koji će klubovi eventualno dobiti licence u žalbenom postupku i onda će se odlučiti koji od ta dva pravilnika zapravo predstaviti kao pravi. 
To nije ispravno i može se tumačiti na različite načine. Kao povlađivanje nekim klubovima, ili kao dražba za popunu Druge HNL na 16 klubova, što također nije fer. Pravilnici bi se morali znati od početka.
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Alpas
HEP - Energija koja pokreće Hrvatsku