SportNews.hr

prava sportska priča

Kako su klubovi reagirali na nepostojanje važećih pravila za popunu Druge HNL? Trnje i Belišće misle kako vrijede ona do šestog mjesta. Orijent se boji četvrte lige. Predsjednik Junaka Maleš uzdržan. Uskok uvjeren u prvo mjesto i u licencu

Foto: djuka / Marinko Koljanin Orijent 1919Foto: djuka / Marinko Koljanin Orijent 1919
Dvoje propozicije, dva pravila koja su "na snazi" u HNS-u o istoj domeni, o plasmanu u Drugu HNL, nisu zainteresirane klubove ostavile spokojnim i premda oni o tome znaju, kao da su s takvom neizvjesnošću pomireni. Njihove se izjave okreću u smislu "pa znate kako je to kod nas, uvijek je nešto nedefinirano". Čini se kako se boje "jakih riječi" jer nikad ne znaš što te čeka i kakve osvete mogu uslijediti. Prvenstvo bez važećih propozicija moglo bi biti i poništeno. Možda i ova nesretna odluka o pet liga, no u takav zaplet, odnosno rasplet, teško je povjerovati.
Orijent 1919 je nekako najsigurniji jer mu je najmanje treće mjesto praktički osigurno i njemu je najvažnije da u žalbenom postupku dobije licencu u koju vjeruje s obzirom na sve garancije koje je od grada Rijeke dobio. Premda mu ni treće mjesto u nekim okolnostima ne mora biti dovoljno.
-Mi se grozimo pomisli da bismo u sljedećoj sezoni mogli praktički igrati u četvrtoj ligi. Takvom naime smatramo novu Treću ligu zapad koja će kvalitetom biti puno slabija od sadašnje, ističe dopredsjednik Marinko Koljanin. Promjena sustava s tri na pet liga je katastrofalna odluka. Bit će jako loše ako ne uđemo u Drugu HNL i poslije sve te borbe u vrhu treće lige, završimo u stvari u četvrtoj. Čemu svi ti napori i sva ta ulaganja?
Predsjednik Junaka Duje Maleš nije se želio izjašnjavati o neizvjesnoti i rekao je kako je bolje pričekati odluku o njihovoj žalbi na nedobivenu licencu.
-Tek poslije toga bit ću spreman govoriti, poručio je Maleš.
Možda griješimo, ali po njegovoj reakciji se čini da Junak baš i nije zagrijan za viši rang.
-Druga HNL je prilično skupa i ne bih htio za sobom ostaviti nered. Osim toga treba nam igralište s umjetnom travom kako bi djeca imala gdje trenirati.
Ako smo dobro shvatili Junak je u prvom stupnju licenciranja odbijen baš zbog financija.
Predsjednik Maleš nam je na kraju preporučio svog kolegu Gorana Vidića iz Uskoka Klis, jer da oni uistinu žele gore.
Uskok je trenutačno četvrti na jugu i već ima iskustva igranja čak i u prvoj ligi i doista smo se namjerili na optimizam gospodina Vidića.
-Mi nemamo novčanih dugovanja i očekujem da ćemo u prvenstva biti prvi, uzvratio je Vidić i podsjetio kako je prošle godine u Drugu HNL Zadar ušao kao četvrti.
Predsjednik Belišća Ivan Jurković koje je zasad četvrto na istoku, kaže kako se oni ponašaju tako kao da na Drugu HNL može aspirirati i šestoplasirani klub s licencom.
-Naš stadion je u izgradnji i bit će gotov do jeseni. Tih nekoliko utakmica igrali bismo u Bijelom Brdu. BSK je dobio licencu i potpisat ćemo suradnju. Nadam se licenci, a o Cibaliji i njezinim problemima ne znam puno.
Trnje se također ponaša tako kao da i šesti klub s licencom ima pravo nadati se.
-Mi mislimo kako za nas vrijede propozicije o natjecanju trećih liga prihvaćene na sastanku Izvršnog odbora HNS-a 28. kolovoza, precizira direktor Jakov Sivrić.
Alpas