SportNews.hr

prava sportska priča

Saša Milaimović trener bijelog tima SSDFT-a: Vodim stožer od 11 ljudi, dobio sam ponude nekih saudijskih klubova. Zahvalan sam na prilici koja mi je otvorila vrata.

Pisali smo već o Saši Milaimoviću treneru kojeg je Romeo Jozak pozvao u SSDFT (Saudijska stipendija za razvoj nogometnih talenata) pod ingerencijom Saudijskog Ministarstva sporta. Milaimomović je od asistenta napredovao do trenera  bijele momčadi, njegov rad prepozant je i već ga traže saudijski klubovi. Za novogodišnje blagdane Saša je došao u Zagreb, a prošlog tjedna prije povratka u Španjolsku gdje se nalazi kamp SSDFT navratio je da se pozdravimo, uz kavicu druženje se produžilo na gotovo dva sata koja su prošla u trenu jer nogometne teme obojici su nikad iscrpljene.

Ove godine istječe četiri godine programa koji je u cilju razvoja nogometa podržalo Ministarstvo sporta Saudijske Arabije koje je osmislio Romeo Jozak. On se sastoji od formiranja dvije momčadi najtalentiranijih njihovih igrača s kojima se radi u kampu U Španjolskoj, a 47 U 21 igrača podijeljeno je u dvije momčadi zelenu i bijelu koje igraju ligu sa najpoznatijim europskim momčadima. Nakon završetka sezone po dvojica odlaze u iste klubove i one iz njihovih zemalja. Tako Sudijci stječu iskustvo, a i usvajaju nogometne navike najuspješnijih nogometnih nacija. Ovu ligu igra i naš Dinamo.

-  Organizirani smo na visokoj profesionalnoj razini. Kao trener bijele momčadi rukovodim stožerom od 11 ljudi imamo sve uvjete kao najveći svjetski klubovi.

Kakvi su planovi za dalje?

- Priliku koju mi je omogućio Romeo Jozak maksimalno sam iskoristio, svi su zadovoljni mojim pristupom i metodama tako da već sada imam ponude nekih klubova. U ovome poslu kako ga ja shvaćam lojalnost uz iskrenu zahvalnost je ključ za napredak i ja se toga držim. Mnogi će potrčati za većom zaradom, ja se držim drugih principa, procjenjujem situaciju i sredinu koja mi omogućava napredak u karijeri, govori Saša.

Dotaknuli smo se i domaćih nogometnih aktualnosti, koliko je uspjeh naše reprezentacije velik i kako je od koristi svima vezanim uz nogomet. Pričali smo i o sustavu trenerskih licenci, inflaciji trenera koji iz kopački uskaču u grotlo visokog nogometa, o nužnosti stjecanja iskustva kroz natjecanja nižih liga, o neizbježnim lobijima koji mogu odrediti nečiji trenerski put. Saša čvrsto stoji kod svog uvjerenja i stava da jednog dana postane spreman prihvatiti najveće trenerske izazove, spreman je strpljivo čekati svoju priliku gradeći karijeru korak po korak.