SportNews.hr

prava sportska priča

Nitko neće ulagati u hrvatske klubove bez brze i izravne dobiti, ili političkih motiva, kao što čine Orbanovi Mađari u Osijeku

Zbog čega bi netko kupovao ili ulagao novac u hrvatske klubove, ako ne bi imao brze i izravne dobiti? Čini se kako je pretpostavka menadžera Ivana Iličića, iznesena nedavno u Sportskim novostima površna i netočna. On je rekao: uložiš 10 do 15 milijuna eura i za godinu, dvije igraš europsku utakmicu. Koju utakmicu i kada? Zdravku Mamiću je trebalo 10 godina da Dinamo uopće zaigra u Ligi prvaka, a gotvo 20 godina da u Europskoj ligi dostigne proljeće u Europi. A imao je veliku podršku zagrebačkog gradonačelnika Bandića, te je iz pozadine vladao HNS-om. Zašto bi netko uložio novac u Inter iz Zaprešića, ako uz klub ne bi dobio na poklon još nešto? Možda stadion ili kakvo skupo zemljište? No, to je gotovo neizvedivo. Koji bi bio drugi razlog? Zaprešićka nogometna škola nije deset godina dala prvoligaškog igrača u pravom smislu. Gabriele Volpi je u Rijeci računao na pomorsko dobro i kad ga nije dobio napustio je nogometni klub. Ostao je dug za Rujevicu koji otplaćuje Mišković i nada se prodaji kluba za 30 do 40 milijuna eura. Po svemu to je neutemeljena nada. U Šibeniku je izgledalo kako je postignut pun pogodak prodajom kluba indijskom investitoru, ali se sve zakompliciralo kad je „gost“ shvatio kako tamo nema ničega osim dugova i potrebe za novim ulaganjem. Srušiti stadion na Šubićevcu i tamo izgraditi nešto jako isplativo je praktički nemoguće. Rudeš je pokušao s Ukrajincima, no nije uspio.Osim toga Hajduk ga je zbog Franka Kovačevića blokirao i stvarnost je gotovo bezizlazna. HNK Gorica je posebna, ali kad se proda Lovrić, što će ostati? Atemwen je doduše prije godinu dana dobro prodan, ali takav kupac kakav je bio Mamić više neće postojati. Možda još stigne kupiti Lovrića?

Situacija u NK Osijeku je drukčija jer se tamo uplela mađarska politika, odnosno Viktor Orban, nacionalistički premjer koji tvrdi da je predsjednik svih Mađara i možda predviđa kako će se u nekoj budućnosti obnoviti ugarsko-hrvatsko zajedništvo prema nagodbi iz 1868. Treba podsjetiti, ubrzo je grad Rijeka izdvojen iz uprave banske Hrvatske i predan na izravnu upravu mađarskoj vladi. Mađarska je poslije prvog svjetskog rata izgubila 71 posto teritorija kraljevstva i tri milijuna etničkih Mađara. To je ostavilo težak emotivni i politički trag. Orban, kao u Osijeku, gradi stadione i nogometne kampove i u okolnim državama u kojima žive brojne skupine mađarske manjine. U prosincu prošle godine za vrijeme posjete Hrvatskoj Orban je podsjetio na 800 godina zajedničkog života. Nedavno u Osijeku je rekao kako su prije 100 godina Baranja u Mađarskoj i Slavonija u Hrvatskoj bili najrazvijeniji dijelovi zajedničke države. Sve te poruke imaju svoj smisao. Ali su i vrlo komplicirane. Godine 1918. dio Baranje je pripao Jugoslaviji, a 1945 Hrvatskoj. Mlađi ne znaju kako su 9. siječnja 1945. u Moskvi, Hebrang vođa partizanskog pokreta u Hrvatskoj i Staljin, jedan od pobjednika u Drugom svjetskom ratu, pregovarali o pripojenju mađarskog grada Pečuha i Bajskog trokuta, tzv. druge Istre - nastanjene i Hrvatima - Jugoslaviji, odnosno Hrvatskoj. Mađarska je tada opet bila poražena. Staljin je rekao: Okupirajte i što prije. Ali kad je vrlo brzo povučena odluka o protjerivanju Mađara iz Jugoslavije (što se tiče Nijemaca nije), odustalo se i od pripajanja „druge Istre“ Hrvatskoj. Iako se ponešto iz povijesti zaboravi, geostrategija je aktualna stotinama godina. Pa tako i ova osječka (nogometna) priča ima svoju pozadinu.

HEP - Najniže cijene električne energije za kućanstva! Korisničke aplikacije i druge pogodnosti.
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Alpas

PROMO

HEP
HEP - Najniže cijene električne energije za kućanstva! Korisničke aplikacije i druge pogodnosti.
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
Mr. Shine 240 x 400
make-up-room