SportNews.hr

prava sportska priča

Skandal u Splitu: članica Komisije za ženski nogomet pljunula i udarila igračicu Splita u derbiju

 Foto: Facebook stranica Žnk Marjan-Mandić-JelaskaFoto: Facebook stranica Žnk Marjan-Mandić-Jelaska

SPLIT – MARJAN 3:2 (1:1)

Strijelci: 1:0 Valušek (7), 1:1 Klarić (43), 2:1 Valušek (70), 3:1 Lubina (11m, 78), 3:2 Botica (79).

Crveni kartoni: Andrea Valušek (ŽNK Split, drugi žuti karton, 93), Petra Mandić-Jelaska (ŽNK Marjan, drugi žuti karton, 93).

Burno je bilo u četvrtfinalu Hrvatskog kupa za žene u Splitu. Split je ugostio gradskog rivala Marjan i pobijedio s 3:2, te se tako plasirao u polufinale kupa. No, iz grada pod Marjanom stižu informacije kako je gradski derbi prerastao granice derbija i kako je cijeli susret bio na rubu incidenta. Povod visokoj napetosti navodno je bilo neprimjereno ponašanje igračice Marjana i bivše trenerice Splita, Petre Mandić-Jelaske. Mandić-Jelaska od prve je minute u utakmicu ušla nervozna i okomila se na Andreu Valušek. Iz Splita su se oglasili priopćenjem na službenoj Facebook stranici na kojoj se navodi kako je njihova „igračica Andrea Valušek od početka susreta bila meta divljačkog ponašanja suparničke igračice koja ju je uz konstantno udaranje „u žaru borbe“ tijekom utakmice i pljunula u lice, udarila šakom u potiljak, te otvoreno prijetila i širila mržnju.“

Iz ŽNK Splita u nastavku priopćenja osuđuju takvo ponašanje i izražavaju žaljenje zbog toga što je takvo ponašanje rušilački faktor odnosa među klubovima. Sukob Valušek i Mandić-Jelaske počeo je već u trećoj minuti susreta kada su u raspravu ušle nakon jednog prekršaja. Sudac Repušić obje je nagradio žutim kartonima, no kako kažu iz Splita, Mandić-Jelaska nastavila je s grubom igrom i pljunula Valušek u lice, udarila ju u potiljak i prijetila joj. Sukob je eskalirao u 93. minuti kada je sudac obje igračice poslao u svlačionicu. Navodno je i nakon isključenja bivša trenerica Splita željela ući u svlačionicu i fizički se obračunati s Valušek, no vrata svlačionice bila su zaključana.

Andrea Valušek nakon susreta prokomentirala je događaje na terenu:

„Od prve minute Petra Mandić-Jelaska koristila je svaku priliku kako bi me udarila i nije bila jedina. Tijekom utakmice, osim tih udaraca koje je zadavala pod krinkom borbe za loptu, Mandić-Jelaska mi je pljunula u lice i prijetila da neću živa izaći iz Splita. Nakon što me njena suigračica po deseti put namjerno udarila u nogu, ušla sam u raspravu s tom igračicom i rekla joj da to ne radi. U trenutku dok sam raspravljala s igračicom Marjana, s leđa me napala Mandić-Jelaska i udarila šakom u potiljak. To je izazvalo svađu i obje smo dobile drugi žuti karton. Nakon odlaska u svlačionicu, htjela je ući u naš prostor i fizički me napasti. Šokirana sam takvim ponašanjem i prijetnjama. Šok je još veći jer je ta djevojka bila trenerica u mom sadašnjem klubu, a radi se i o doktorici znanosti, profesorici na fakultetu i članici Komisije za ženski nogomet. Zar se tako promiče ženski nogomet? Zar je to ponašanje normalno?“, pita se Valušek.

U šoku je i njena suigračica, kapetanica Splita, Marijana Vranješ:

„Ne mogu vjerovati da je moguće da se netko tako ponaša. Ovo se nije nikada dogodilo, a nadam se da se neće ni ponoviti. Ponašanje naše bivše trenerice je stvarno za svaku osudu. Koliko god utakmica bila napeta i koliko god to bio derbi, nitko nema pravo udarati šakama i pljuvati nekoga. Nadam se da će ovo ponašanje biti sankcionirano. Ne bih željela dalje komentirati ŽNK Marjan. Neka se oni brinu oko svojih igračica i problema. Mi smo ostvarili važnu pobjedu i prošli u polufinale.“

Za komentar utakmice i osvrt na događaje na utakmici zamolili smo i Petru Mandić-Jelasku, no nismo dobili odgovor. Ni ŽNK Marjan nije se oglasio o događajima s današnje utakmice. Petra Mandić-Jelaska doktorica je znanosti, djelatnica na fakultetu i članica Komisije za ženski nogomet. Ovakvo ponašanje ne može biti tolerirano nikome, a posebno ne osobi na tako visokom položaju u društvu i nogometu. Hoće li uslijediti dodatne sankcije ili će sve ostati samo na jednoj utakmici kazne, ostaje za vidjeti. Ipak, HNS bi morao reagirati, ako ništa drugo, onda zbog činjenice da se ova dva kluba za tjedan dana sastaju u prvenstvu.

 

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Alpas
HEP - Energija koja pokreće Hrvatsku