SportNews.hr

prava sportska priča

HEP

Specijalno izdanje Sportskih novosti povodom 75 godina izlaženja zatajilo je generacije izvanrednih novinara. Zašto se SN srami svoje prošlosti?

Nema ni jednog hrvatskog dnevnog lista, osim Sportskih novosti, koji izlazi neprekidno od Drugog svjetskog rata, a koji istodobno nema osobinu regionalnog glasila, nego isključivo općehrvatskog. U doba SFR Jugoslavije Sportske novosti su bile najprodavanija dnevna novina iz Hrvatske na cjelokupnom jugoslavenskom tržištu. Njegovih desetak izdanja predstavljalo je pravu žurnalističku revoluciju. Najviše pod glavnim urednikom Vilkom Luncerom, 148.000 prosječno dnevno prodanih primjeraka u 1984. Favorizirani beogradski dnevnik Sport, iz Borbine kuće, bio je jedan od rijetkih, medijskih proizvoda koji je izlazio u Beogradu, a po prodanoj nakladi nije bio prvi. Puno tiražnije su bile Sportske novosti. Najdalje se otišlo 1969. kada su Sportske novosti, pod vodstvom tadašnjeg glavnog urednika Vladimira Oreškovića, pokušale, beogradsko, izadavačko sportsko tržište zauzeti i iznutra. Tiskan je tjednik Fudbal ekspres.
Dugo godina, pa čak već i za vrijeme slovenske neovisnosti poslije 1991., Sportske novosti su bile jedino dnevno sportsko glasilo u Sloveniji i to na hrvatskom jeziku. Slovenci su "učili hrvatski" da bi čitali Sportske novosti!
Godine 2005. Sportske novosti bile su proglašene najuspješnijim medijskim proizvodom u Hrvatskoj s više od 51.000 prosječno dnevno tiskanih primjeraka, godišnjim rastom prodane naklade 5 posto, 8 posto više od plana i s 2,4 milijuna kuna netto dobiti. Tadašnji vlasnik novina EPH-a predstavio je to na sjednici Nadzornog odbora 11. svibnja 2006. Skupština dioničara je održana nekoliko mjeseci kasnije.
U Sloveniji se tada prosječno dnevno prodavalo više od 5.000 primjeraka. Sada je ukupna prosječna prodana naklada nešto veća od tadašnje slovenske. Nekoliko godina kasnije pod Zvonimirom Bobanom, Robertom Šolom i Jankom Golešom slovensko izdanje se izgubilo, prodano je! Umjesto istine servira se mitomanija. Prije nekoliko mjeseci Bernard Jurišić je u Telegramu napisao kako je od 2006. glavni urednik bio Zvonimir Boban. To nije istina. Zvonimir Boban nikada nije bio glavni urednik Sportskih novosti. Bio je tri godine predsjednik Uprave, ali to nije isto. Od 2008. je prodana naklada, pod navedenom trojicom, počela nezaustavljivo padati. Još nije pronađena formula i pitanje je hoće li ikad biti zaustavljeno propadanje tiskanih medija pod naletom interneta. Ako sami sebi pucate u nogu, onda je to još gore.
Pisanje gore potpisanog novinara o poslovnim tajnama Sportskih novosti ne bi bilo viteško da u Sportskim novostima nije ostavio dio života i dio svoje radne karijere, kao glavni urednik od 2001. do 2008. te na početku u još neprofesionalnom razdoblju od 1968. do 1971. I sigurno nije jedini negdašnji djelatnik koji se užasava nad nekim potezima uređivačke politike. Danas nije rijetkost da se u Sportskim novostima pojavljuju izvještaji s potpisima izvjestitelja koji nisu bili na događajima ili da se jedan novinar potpiše ispod više istodobno održanih događaja. Nekih važnih događaja u Sportskima ni nema, osim ako to nisu nogometna reprezentacija, Dinamo, Hajduk, Istra ili Rijeka. U svim ranijim, superiornim razdobljima, nije smjela promaknuti ni najsitnija informacija.
Ovih dana se navršilo 75 godina od početka izlaženja, bio je to rijedak jubilej i Sportske novosti su tim povodom objavile poseban dodatak nedjeljnom broju pod naslovom "Veličanstvenih 75 godina SN". Očekivala se neka vrsta spomenice, monografije koja bi zabilježila, barem djelomice, generacije novinara koje su Sportske novosti osmišljale i stvarale. Postoje desetine novinara Sportskih novosti, pokojnih i još živih koji su predstavljali vrh žurnalizma svoga doba. Bez nekih od njih ni vrhunski sportaši ne bi doživjeli svu dubinu svojih karijera, niti bi njihovi rezultati bili predstavljeni javnosti na toliko sveobuhvatan i vjerodostojan način.
U uvodniku urednica specijala Renata Beluhan je napisala: "Umjesto da mi pišemo o sportašima, poželjeli smo da pišu - oni". Nije sasvim jasno na što je Renata Beluhan mislila. Sportaši su doduše pisali, ali o sebi i ponečemu oko sebe. Objavljeno je 70-ak zapisa. Bilo bi logično da su, primjerice, Luciano Sušanj i Jelica Pavličić nešto napisali i o Vilku Lunceru, nenadmašnom majstoru stila, jednom od najvećih sportskih novinara svoga doba, bez kojeg oni ne bi imali takav javni tretman kakav jesu. Petar Skansi je mogao mirne duše svoj tekst posvetiti Jovanu Kosijeru. Bez Kosijerova pisanja o košarci, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, ona ne bi stekla onodobnu popularnost. Reno Vinek je zadužio mnoge generacije u stolnom tenisu i rukometu. Zoran Primorac se sjetio svoje prve medalje za Hrvatsku, što je logično, ali velikog novinara Vineka nije. Za Čerčekovu karijeru zaslužan je trener Ivica Horvat, ali je pitanje što bi bilo bez iznimnog novinara Romana Garbera. Svaka čast Ćiri Blaževiću, ali bez uredničkog i novinarskog pera Milivoja Nikolića, karijera Igora Cvitanovića i Marka Mlinarića ne bi bila jednako dobro praćena. No, oni se nisu ni osvrnuli.
Premda zbog ozljede nije igrao na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. Ratko Rudić je mogao nešto reći o Zvoni Mornaru, glavnom uredniku. Kako je Mornar izvještavao s te Olimpijade nije nitko nikada. Koji je to stil, baš o vaterpolu, treba to opet pročitati. Iako su dojmovi subjektivni, Zvone Mornar je bio najbolji novinar Sportskih novosti svih vremena. Bolji i od Nevena Bertičevića koji je jedini od svih novinara dobio prostor u aktualnom specijalu. Možda sportaši i nisu krivi. Vjerojatno je takve upute dala urednica, takva je očito bila zamisao čitava projekta.
Robert Šola, glavni urednik, je u uvodniku napisao: "Svih ovih godina naslovne uloge u našim novinama pripadale su sportašima, klubovima... Bez njih Sportskih novosti nikad ne bi bilo..."
To je točno, ali je sigurno da ih ne bi bilo ni bez novinara.
Dojam je da se Sportske novosti na neki način srame svoje prošlosti, slično je bilo i nedavno za obilježavanja 20.000 broja. Možda i zbog ovog razdoblja, poslije 2008.

HEP - Najniže cijene električne energije za kućanstva! Korisničke aplikacije i druge pogodnosti.
Tim Kabel
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Alpas

PROMO

HEP
HEP - Najniže cijene električne energije za kućanstva! Korisničke aplikacije i druge pogodnosti.
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
TIM Kabel
Mr. Shine 240 x 400
IRIS fashion
make-up-room