SportNews.hr

prava sportska priča

Davore Šukeru, zašto se skrivaš?

Foto: Djuka / Davor Šuker Foto: Djuka / Davor Šuker

Malo, malo pa glasnogovornik HNS-a Pacak pošalje neko priopćenje za medije. Uglavnom su to suhoparne, rezolutne i oštre reakcije na neka javna događanja ili iznesena stajališta. Često i samo načelne poruke bez podudarnosti s mišljenjem javnog mijenja, niti u dosluhu s društvenim događanjima, bez konzultacije s realnim životom, bez obzira koliko on protuslovan, pa i negativan bio. Ne volim slušati skandiranja "HNS pederi, nogomet ste sj.....", a još manje doživljavati tu zatvorenost, samodovoljnost i samodopadnost nogometne vrhuške koja misli da je nedodirljiva, nepromjenjiva i uvijek samo ona u pravu, te uglavnom formirana po podobnosti. To se prenosi i na niže razine nogometne organizacije, pa ni tu nema onog tradicionalnog strujanja ideja i mišljenja kakvog sam zapamtio u svom dugom radnom vijeku. To kako radi HNS nije dobro i dugoročno je neodrživo. Pogrešno je misliti, što će nam javnost, što će novinari, dovoljno je ono što mi kažemo i jedino su ispravna pravila ponašanja koja smo mi uveli, jer drukčije prihvaćamo anarhiju. Primjerice, nekada smo se mi novinari koji smo pratili Dinamo svako jutro okupljali u sobi kod trenera, dolazili bi igrači, povjerenici i drugi bitni poput tada još mlađahnog Mamića, nije bilo službenih i dosadnih konferencija za novinare, vladalo je međusobno povjerenje, a danas je to glupo i staromodno. Jednako je bilo i u drugim klubovima i sportskim društvima. Prije nekog vremena sam tu modernost doživio na svojoj koži. Održavao se plenarni sastanak klubova Druge HNL. Uz ostalo određivali su se parovi prvenstvenog natjecanja i ja sam došao s namjerom da to što prije prenesem javnosti. Ali me Vrbanović isključio iz sobe jer da moje prisustvo tom sastanku "nije u duhu prakse ove kuće". Bio sam šokiran takvim ponašanjem čovjeka kiojega dugo poznajem i ja sam u prošlosti već bio nešto, a on još nije bio ništa. U okolnostima u kojima je sada, ne znam zapravo što je. On nije našao za shodno da me pozove na stranu i potiho kaže: Branko nije primjereno da budeš tu i ja bih bez problema otišao. Eto, toga više nema.
Sada ću se malo prebaciti na politiku. Ovo kako se ponaša HNS sliči mi na ponašanje u Sovjetskom Savezu za vrijeme Brežnjeva - i naravno ranije. Kako je bilo? Potpuno zatvoreno i nedemokratski. Politbiro Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog Saveza izdao bi kratko priopćenje o nekoj odluci, a državna agencija TASS to prenijela. Objavila bi to potom partijska i državna glasila Pravda i Izvjestija, bez ikakvih komentara, pojašnjenja i dodataka. Na Zapadu su postojali tzv. kremljolozi, stručnjaci za Sovjetski Savez, koji su takva priopćenja analizirali, odgonetavali svaki zarez i svaku točku. O čemu se zapravo radi, nekad su pogodili, a nekad ne. Taj sustav je kako znamo propao.
Poznavao sam sve predsjednike HNS-a od osamostaljenja Hrvatske, pa i one prije još od pokojnog Luke Bajakića. Najviše zapravo Vlatka Markovića. U njegovo vrijeme bio sam glavni urednik dva dnevna lista: Večernjeg lista, pa Sportskih novosti. On nije bježao od medija. Ponekad bi doduše rekao "ulazim u tunel, veza će puknuti". To je bilo u slučajevima kad nije bio spreman odgovoriti. Ali se to meni činilo više simpatično nego zločesto.
Dakle, poznavao sam sve, ali nitko nije bio kao Davor Šuker. On jednostavno bježi, nameće svoj stil i uvodi svoje kriterije ponašanja, samo da ne bude blizu javnosti. Odavno ga nema pod svjetlima reflektora. Što je pomalo neobično za svojedobno jednog od najboljih svjetskih nogometaša. Šukerov prvi problem je što nije izgradio moć i spretnost govorništva. Nikad nije kasno. Ne čitanja. Nego onog pravog govora, polemičkog, kada se bez krzmanja upušta u svaki dijalog, brani svaku odluku. Mislim da to imam pravo reći: Šukeru sam 2003. godine predao zajedničku nagradu u zajedničkom izboru HNS-a i Sportskih novosti kao najboljem nogometašu u prethodnih 50 godina. Šuker jednostavno nije izgradio stil svoga predsjednikovanja. Stil nije bježanje, zatvaranje i poticanje na to drugih, nego upravo obrnuto.
Žao mi je Šukera. Prije otprilike godinu dana slušao sam ga na jednoj večeri u Oslu. kako je dirljivo pričao o svojoj majci, osječkom, slavonskom zavičaju, o majčinim velikim sarmama. To je bio prirodni Šuker. Predsjednička dužnost kao da ga je odvela u njegovu neprirodnost.

HEP - Najniže cijene električne energije za kućanstva! Korisničke aplikacije i druge pogodnosti.
Tim Kabel
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Alpas

PROMO

HEP
HEP - Najniže cijene električne energije za kućanstva! Korisničke aplikacije i druge pogodnosti.
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
TIM Kabel
Mr. Shine 240 x 400
IRIS fashion
make-up-room