SportNews.hr

prava sportska priča

Kazahstan u polufinalu Eura, a smijali smo se kad su nas pobijedili

Foto: Djuka / Stručni stožer Kazahstana s Slavenom Knežević Foto: Djuka / Stručni stožer Kazahstana s Slavenom Knežević

Hrvatska je 5. veljače poražena od Kazahstana na futsal Euru u Beogradu s 4:2. Dobar dio javnosti ismijavao je Kazahstan i nakon pobjede tvrdio kako je sramota izgubiti od „nekog tamo“ Kazahstana vjerojatno gledajući sve kroz prizmu nogometa, ne futsala. Da bi stvar bila gora naš zbornik se išao pravdati za neuspjeh i lošu igru Hrvatske govoreći kako je Kazahstanska igra s golmanom igračem antipropaganda futsalu i kako je sudac imao prste u usmjeravanju utakmice ka pobjedi Kazahstana.

No, taj isti mali, nikakvi Kazahstan zapravo je moćna ekipa koja je jučer ušla u polufinale Eura preko europskog prvaka Italije kojeg je svladala s 5:2. Težak udarac za Kazahstan biti će neigranje njihove glavne zvijezde naturaliziranog Kolumbijca Higuite. Ovaj golman igrač koji je u tome jedan od najboljih na svijetu susret protiv Španjolske u polufinalu propušta zbog žutih kartona.

Kazahstance smo sreli dan nakon pobjede nad Hrvatskom na ulicama Beograda. Kad smo spomenuli da smo novinari iz Hrvatske i zamolili fotografiju, simpatični trener Cacau i vratar Higuita odmah su pristali. Uz pomoć prevoditelja koji je bio s njima ušli smo u razgovor.

„Kako to da je moj kolega na klupi Hrvatske Stanković izjavio da nije u redu da igram s golmanom igračem? Čujem da to nije futsal? Pa imam Higuitu koji je jedan od najboljih na svijetu u tome, imam odlične igrače i to je moja taktika, a upravo je taktika pobijedila Hrvatsku u našem susretu“, govori nam Cacau.

Slažemo se. Bili smo loši i bolji je pobijedio. Nema tu ništa drugo.

„Igrao sam sa svojim klubom Kairat Almaty u Splitu protiv Splita kad je trener bio upravo Mato Stanković. U tom susretu moj igrač se posvađao sa Stankovićem i dobio crveni karton. Po meni nepravedno, no nema veze. U konačnici je rezultat bio u korist Splita za jedan gol razlike. Nakon utakmice rekao sam kako nismo bili dobri i čestitao Splitu na pobjedi. To je bila moja izjava. Suparnike i gospodina Stankovića nisam ni spominjao, a kamoli se vadio na suce ili bilo što“, govori Cacau u želji da nam objasni da je zasluženo pobijedio, no mi mu već vjerujemo i kad je to shvatio bio je vrlo sretan.

Uspjeli smo se dotaknuti i povijesti. Kako je Kazahstan postao ovako jak?

„Prije pet godina Kazahstan je imao futsal, ali na vrlo niskoj razini. Kad smo došli raditi doveli smo nekoliko Brazilaca koji su nam donijeli dimenziju više. Dosta se ulaže u futsal i puno radimo. Rezultati su vidljivi. Živimo ono što smo sanjali prije nekoliko godina u klupskom i reprezentativnom futsalu.“

Da, za razvoj je potrebno ulaganje. Ulaganje u dvorane, u igrače, u stručni kadar koji će ih voditi, u još dosta stvari koje u hrvatskom sportu općenito gotovo uvijek izostaju. Higuita primjerice ima preko 200 tisuća dolara godišnje od igranja futsala u Kairatu iz Almatyja, a Kairat osim Higuite ima vrhunske igrače i trenera Cacaua koji su im donijeli čak dva trofeja Lige prvaka. Tri trofeja ima jedino španjolski Inter Movistar, a po dva također Španjolci Barcelona i Playas de Castellon. Cacau je s Kairatom već pobjeđivao Barcu i ostale španjolske klubove, ostaje za vidjeti može li pobijediti Španjolsku na Euru u polufinalu. 

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Alpas
HEP - Energija koja pokreće Hrvatsku

PROMO

HEP - Najniže cijene električne energije za kućanstva! Korisničke aplikacije i druge pogodnosti.
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
Mr. Shine 240 x 400
make-up-room
HEP - Energija koja pokreće Hrvatsku