SportNews.hr

prava sportska priča

Hrvatska preslaba za Kazahstan, Stanković: Da svi igraju kao Kazahstan to ne bi bio futsal; Cacau: Dok god je dozvoljeno igrat ću tako

Foto: Djuka / Matošević nakon postignutog golaFoto: Djuka / Matošević nakon postignutog gola

KAZAHSTAN – HRVATSKA 4:2 (3:1)

BEOGRAD – Kombank Arena. Gledatelja: 1 555. Suci: Ivanov (UKR, sudac), Kovacs (HUN, 2. sudac), Birkett (ENG, 3. sudac).

Strijelci: 1:0 Douglas (6), 1:1 Matošević (7), 2:1 Suleimenov (7), 3:1 Zhamankulov (17), 4:1 Zhamankulov (27), 4:2 Suton (33).

KAZAHSTAN: Higuita, Leo, Dovgan, Yesenamanov, Douglas Jr., Shamro, Knaub, Grebonos, Zhamankulov, Pengrin, Suleimenov, Pershin, Taku, Nurgozhin. Trener Cacau.

HRVATSKA: Jukić, Grcić, Jelovčić, Marinović, Novak, Bilić, Matošević, Grbeša, Babić, Pandurević, Suton, Horvat, Petrović. Trener Stanković.

Igrač utakmice: Serik Zhamankulov (Kazahstan).

Hrvatska je otvorila malonogometni Euro 2016. u Beogradu susretom protiv moćnog Kazahstana. Na samom otvorenju utakmice Kombank Arena je pozdravila Hrvatsku, njene navijače i njenu zastavu pljeskom. Isti tretman dobio je i Kazahstan. Službeni spiker pozdravio je hrvatski dio publike i pozvao na glasno navijanje. Ipak, koliko god se Hrvatska osjećala ugodno i koliko god se domaćini trudili da podrže naše reprezentativce, to nije pomoglo u utakmici.

Kazahstan je bolje otvorio utakmicu i poveo preko Douglasa u 6. minuti. Činilo se kako će Hrvatska pokazati zube kad je u 7. minuti izjednačio Matošević, no već u istoj minuti kapetan Kazahstana Suleimenov ponovno dovodi Kazahstan u vodstvo odličnim solo prodorom. Do poluvremena je na 3:1 povisio Zhamankulov u 17. minuti. Uz tri zabijena gola, Kazahstan je imao i nekoliko stativa, a prijetili su svi, od napadača do vratara Higuite kojem je takva igra specijalnost. Spiker je pozivao hrvatske navijače, prozivao je Dubrovnik, Zagreb, Jastrebarsko, ali osim povremenog pljeska naši navijači nisu se iskazali. Što se reprezentativaca tiče, danas nisu bili ni blizu razine Kazahstana.

U drugom poluvremenu ista slika. Kazahstan je u 27. minuti povisio prednost na 4:1. Strijelac je ponovno bio Zhamankulov. Hrvatska je sredinom drugog dijela odlučila igrati i s igračem više u polju što im se isplatilo u 33. minuti kad je na 4:2 smanjio Suton. No, više od toga nije išlo. Sad se moramo vaditi protiv još jače Rusije.

Trener Hrvatske reprezentacije, Mato Stanković, kaže kako je utakmica prelomljena u 6. i 7. minuti u sumnjivim okolnostima i kako igra Kazahstana ubija futsal:

„Ne smijem komentirati suce, ali pozivam sve neka pogledaju 6. i 7. minutu utakmice i neka sami prosude što se dogodilo. Što se tiče igre Kazahstana kad bi svi tako igrali to ne bi bilo dobro za futsal. Pripremali smo se na tu njihovu igru s golmanom igračem, ali nismo bili strpljivi. Kad su otišli na dva gola prednosti, nismo mogli natrag.“

Koliko je reprezentaciju i otvaranje turnira poremetila ozljeda Marinovića i njegov kasni oporavak?

„Ne možemo se vaditi na Marinovića i njegovu ozljedu. On se na vrijeme oporavio i danas je igrao vrlo dobro. On je jedna od naših važnijih karika, ali njegova ozljeda nije utjecala na današnju utakmicu. Raspali smo se u drugom dijelu i to je Kazahstan iskoristio. Teško se bilo vratiti nakon dva gola zaostatka.“

Može li se Hrvatska vratiti u igru protiv Rusije?

„Mi smo ekipa koja se ne predaje. U posljednjih pet godina odigrali smo jako dobro protiv gotovo svih najjačih svjetskih ekipa. Vjerujem da možemo i protiv Rusije. Nećemo se predavati.“

Izbornik Kazahstana Cacau kaže kako Kazahstan živi svoj san i kako će igrati svoju taktiku dok god to bude dozvoljeno pravilima:

„Živimo svoj san. Nismo došli u Beograd razgledavati grad, nego pobjeđivati. Danas smo pokazali da je naš san postao stvarnost. Posvećujem pobjedu svim stanovnicima Kazahstana. Svi pričaju o našoj igri s igračem više u polju, ali danas je i Hrvatska velik dio utakmice igrala tako. Imam vratara koji mi daje sigurnost da tako igram. Higuita je mnogima idol. Dok god bude moguće igrati tako, koristit ću ovu taktiku. Hrvatska ima odlične pojedince poput Jelovčića, Marinovića i Novaka. Čast nam je što smo ih pobijedili. Poštujemo svakog, ali nikome ne priznajemo da je bolji.“

Fotogalerija:

Foto: Djuka

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
Tim Kabel
Alpas

PROMO

CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
CARWIZ rent a car - brzi i povoljni najmovi vozila
DIR Drvna industrija Rubinić d.o.o.
Alpas
TIM Kabel
Mr. Shine 240 x 400
IRIS fashion
make-up-room